Hyppää pääsisältöön

Johann Sebastian Bach

 • Bachia hybriditulkintojen huipulta

  15.01.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Amerikkalainen viulisti Rachel Barton Pine tunnetaan siitä, että nuorena häneltä irtosi jalka, mutta myös monipuolisesta viulismista, joka ei rajoitu hittikonserttoihin ja crossover-yritelmiin, kuten Yhdysvalloissa joskus käy. Uudella tuplalevyllä Barton Pine soittaa Jory Vinokourin kanssa Bachin sonaatit viululle ja cembalolle, ja osoittaa että nykymuusikoiden perioditietoisuus tuottaa laatutulkintoja.

 • Ullavalainen karjatilan emäntä voitti lyhyessä ajassa jo toisen laulukilpailun – toiveena on saada laulusta leipä

  07.01.2019 Yle Uutiset

  Ullavalainen Virva Puumala voitti sunnuntaina Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan ja 10 000 euroa.

 • Koiranpentukin treenaa - Soittotuntien kootut selitykset

  14.12.2018 Klassinen

  Soitto-oppilaiden tarua ja totta.

  Soitto-oppilaille sattuu ja tapahtuu, opettajat kertovat ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen piirtää.

 • Köyhän rotan onnellista elämää Wienissä – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Opintomatkat Wieniin 1950-1960-luvuilla.

  Rahat riittivät pianotunteihin ja konserttien seisomapaikoille, ei juuri muuhun. Ystävykset Meri Louhos ja Liisa Pohjola huvittelivat jakamalla oluttuopin ja katselemalla Mariahilfestrassen näyteikkunoita. Silti opiskelijaelämä kesäisessä Wienissä oli niin ihanaa, että sinne oli päästävä uudestaan. Meri kertoo opinnoistaan Wienissä 1950-1960 -lukujen vaihteessa.

 • Musiikin pohjavirtoja Bergman-faneille

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Ruotsissa on tänä vuonna juhlittu ohjaaja Ingmar Bergmania, jonka syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Bergman muokkasi merkittävästi paitsi elokuvan ja teatterin ilmaisua myös ruotsalaisten nykyistä identiteettiä. Bergmanin ilmaisu oli latautunutta ja moniselitteistä, mikä kuuluu myös BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolle pianisti Roland Pöntinen on koonnut taidemusiikkia Bergmanin elokuvista.

 • Topelius-juhlintaa ja Goldbergejä Norjasta

  23.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kaukana napapiirin tuolla puolen, Jäämeren rannalla, on pohjolan Pariisi, Tromssa, ja siellä pätevä ja mukava Arktinen filharmoninen kamariorkesteri. Uudella levyllään orkesteri pätevyyden todisteeksi vetäisee Bachin virtuoosiset Goldberg-muunnelmat, ja mukavuuden todisteeksi Henning Kraggerudin Topelius-muunnelmat, joilla juhlistetaan Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuotta.

 • Vikingur Olafsson - 2010-luvun pianonero

  23.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Huhut suurten levy-yhtiöiden kuolemasta ovat liioiteltuja. Islantilainen pianisti Vikingur Olafsson teki uransa alussa omakustannuslevyjä, mutta neroudella on tapana tulla ilmi, ja Deutsche Grammophon kaappasi hänet talliinsa. Se on hyvä, koska DG:n kautta Olafssonin uusi Bach-levy levittää hyvää ja erittäin ajankohtaista Bach-soittoa laajalle.

 • Pianistilegenda Glenn Gould ei pitänyt konsertoimisesta – päätyy maailmankiertueelle hologrammina

  24.09.2018 Yle Uutiset

  Vuonna 1982 kuollut muusikko muistetaan persoonallisista ja provosoivista Bach-tulkinnoistaan.

 • Hardcore-punkkia, kaasunaamareita ja toisiin tajunnantiloihin vieviä keikkakokemuksia – mutta oikeasti 60 vuotta täyttävä Läjä Äijälä on ujo ihminen

  23.09.2018 Yle Uutiset

  Terveet Kädet -yhtyettä luotsannut Läjä Äijälä on lumoutunut sähköisistä äänistä ja Albrecht Düreristä.

 • Musiikkia Linnassa on soinut jo kolmella vuosikymmenellä

  18.09.2018 Yle Uutiset - lyhyet

  Vanhin yhtämittaisesti jatkunut vanhan musiikin festivaali juhlii tänä syksynä pyöreitä Hämeenlinnassa.

 • Susanne Kujala tekee Bachilla kunniaa Janakkalan uruille

  18.09.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Vuonna 1993 Martti Porthanin urkurakentamo sai valmiiksi uudet urut Janakkalan kirkkoon. Ja millaiset urut ne ovatkaan! Pohjoissaksalaisen barokkiesikuvan mukaan rakennettu jalo instrumentti on tehnyt Janakkalan kirkosta melkeinpä pyhiinvaelluskohteen sekä urkureille että urkumusiikin ystäville. Alba-yhtiön ja urkuri Susanne Kujalan uutuuslevyllä Janakkalan urkujen 25-vuotissyntymäpäivää vietetään asianmukaisin menoin Bachin parissa, koska Bach sopii Janakkalan uruille erityisen hyvin.

 • Soolo-Bach ei toimi nokkahuilulla

  18.09.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaatteja ja -partitoja sekä soolosellosarjoja on perustellusti ja ansiokkaasti esitetty monilla eri soolosoittimilla. Frans Brüggenin sovitukset nokkahuilulle ovat kuitenkin niin täynnä kompromisseja ja rajoitteita, että niitä tekee pahaa kuunnella. Nokkahuilisti Bolette Roedin uusi Ondine-levytys on murheellisinta soolo-Bachia pitkään aikaan.

 • Iskän takia myöhässä - Soittotuntien kootut selitykset

  24.08.2018 Klassinen

  Soitto-oppilaiden tarua ja totta.

  Soitto-oppilaille sattuu ja tapahtuu, opettajat kertovat ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen piirtää.

 • Minkä värisiä alushousuja Wagner käytti? Entä mikä sokeutti Bachin? Kokeile, kuinka hyvin tunnet klassisen musiikin jättiläiset

  10.08.2018 Yle Uutiset

  Harva tietää näitä hauskoja ja yllättäviä yksityiskohtia suursäveltäjien siviilielämästä. Osoita tietosi ja lunasta kerskailuoikeudet loppuvuodeksi.

 • Avaruusromua: Virtuaalista matkailua, itsenäistä musiikkia ja sattuman kauneutta

  07.06.2018 Kulttuuri

  Avaruusromun kesäuusinnat tarjoavat yllätyksiä!

  Mitä Einstein sanoi baarimikolle? Voiko elokuvaa remiksata? Miltä kuulostaa musiikki, joka tekee itse itseään? Kuka oli Tomita? Miltä kuulostaa Kalifornian helteinen päivä? Avaruusromun kesäuusinnat tarjoavat monenkirjavia näkökulmia musiikkiin, elämään ja maailman ihmeisiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • HeBo löytää Schumannin ja Bachin yhteyden - ja rajansa

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Helsingin barokkiorkesterin ja Aapo Häkkisen uutuus kurkottaa turvallisesta periodiohjelmistosta romantiikan musiikin kokonaistaiteeseen: Robert Schumannin kahden suuren humanistis-satumaisen kuoro- ja orkesteriteoksen välissä luimistelee Bachin kantaatti. Kuinka ollakaan levy löytää säveltäjien ja tyylikausien välisen yhteyden, vähempää en Aapo Häkkisen aivoituksilta odottaisikaan.

 • 14.3. Thursday series 8

  16.04.2018 RSO in English

  Klaus Mäkelä, conductor Ilja Gringoltz, violin J. S. Bach (orch. Webern): Fuga (2. Ricercata) à 6 voci BWV 1079/5 Ludwig van Beethoven: Violin Concerto J. S. Bach (orch. Berio): Contrapunctus XIX BWV 1080/19 Felix Mendelssohn: Symphony No. 3 BUY TICKET

 • 13.3. Keskiviikkosarja 11

  13.04.2018 RSO

  Klaus Mäkelä, kapellimestari Ilja Gringolts, viulu LOPPUUNMYYTY

 • 16.3. Lauantaiuusinta

  06.04.2018 RSO

  Klaus Mäkelä, kapellimestari Ilja Gringolts, viulu J. S. Bach (ork. Webern): Fuga (2. Ricercata) à 6 voci BWV 1079/5 Ludwig van Beethoven: Viulukonsertto D-duuri op. 61 J. S. Bach (ork. Berio): Contrapunctus XIX BWV 1080/19 Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 3 a-molli “Skottilainen” op. 56 OSTA LIPPU

 • 14.3. Torstaisarja 8

  06.04.2018 RSO

  Klaus Mäkelä, kapellimestari Ilja Gringolts, viulu J. S. Bach (ork. Webern): Fuga (2. Ricercata) à 6 voci BWV 1079/5 Ludwig van Beethoven: Viulukonsertto D-duuri op. 61 J. S. Bach (ork. Berio): Contrapunctus XIX BWV 1080/19 Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 3 a-molli “Skottilainen” op. 56 OSTA LIPPU

Sivut