Hyppää pääsisältöön

Johann Sebastian Bach

 • Harmonikansoittaja Minna Ristamäki: "5-vuotiaana tein itselleni pahvista harmonikan."

  24.05.2017 Klassinen
  Harmonikansoittoa ensimmäistä vuottaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Minna Ristamäki on onnekas, sillä hän on nyt valitsemallaan tiellä: "Koko ikäni tavoitteenani on ollut tämän unelman saavuttaminen.
 • Mie Mikin haitari-Bach venyy kuin purkka

  24.05.2017 Klassinen
  Mie Miki on japanin kuuluisin klassinen haitaristi - korkealle arvostettu sekä Keski-Euroopassa että Kaukoidässä ja paljon levyttänyt. Pianistitaustaisena Miki soittaa pianoharmonikkaa toisin kuin suomalaiset kollegansa, joten voisi kuvitella, että Bachin Das Wohltemperierte Klavier -kokoelman kosketinsoitinhitit luonnistuvat häneltä idiomaattisesti.
 • Lappiin uusi monitaiteellinen kulttuuritapahtuma – Väyläfestivaali lumoaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin

  24.05.2017 Yle Uutiset
  Monipuolisten artistien myötä tapahtumassa voi kokea musiikkia ja taidetta laidasta laitaan. Väyläfestivaali tarjoilee esimerkiksi reggaeta, saamelaismusiikkia, klassista musiikkia sekä modernia tanssitaidetta.
 • Bach hiljentää Amerikan-kikkailijat

  09.05.2017 Klassinen
  Mandoliinimies Chris Thile, sellisti Yo-Yo Ma ja kontrabasisti Edgar Meyer ovat amerikkalaisia huippuinstrumentalisteja, jotka soittavat mitä vaan ja yleensä nopeasti, näyttävästi ja myyvästi. Kun sain käteeni heidän tuoreen Bach-levynsä, pelkäsin sekä kokoonpanon soinnillista mahdottomuutta että miekkosten taipumuksia nopeuskilpailuun, kikkailuun ja tyylirikkoihin. Sitä suurempi oli ihastukseni, kun levy osoittautui hiljaiseksi ja sydämelliseksi yhteissoittohetkeksi suuren Bachin äärellä.
 • Rikas resitaali yksin viululle

  05.05.2017 Klassinen
  Runsas vuosi sitten ensimmäisen Bach2 The Future -levynsä julkaissut Fenella Humphreys on persoonallinen solisti, joka on onnistunut tuottamaan kiinnostavan teoskokonaisuuden Bachin Sooloviulusonaattien ympärille. Varta vasten tilatut uudet teokset sekä kokonaisuutta täydentävät klassikot muodostavat resitaaliohjelman, jota Humphreys on esittänyt useilla festivaaleilla. Projektin toinen levyllinen tuli ulos viime syksynä ja pitää yhä kutinsa.
 • Bachia kuin kahvia – kuumana, tuoksuvana ja klassisen tasapainoisena

  21.04.2017 Klassinen
  Kiinnostun aina, kun näen Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia esitettävän tai levytettävän. Omaan isäänsä ja ihailijoihinsa, wieniläisklassikoihin verrattuna näkymättömäksi jäänyt Emanuel Bach kirjoitti tunteikasta, väreilevää, spontaania ja taidokasta musiikkia. Sitä esittelee nyt Café Zimmermann, 1700-luvun Leipzigin amatöörimusisointi-iltamien isännältä nimensä lainannut yhtye, levyllisellä Bachin saksankielisiä kantaatteja ja kamarimusiikkia.
 • Kipeytymä-aihe

  18.04.2017 Näkökulmat
  Ja sitten, kuukauden, parin perästä voisi jo lopettaa Ylessä sen placebomusiikin soiton, kun, näet, jos tulisi paha mieli Pää-johtajalle, tai liika katumuksen tunne, niin sen voisi nyt jo sihteeri rauhoittaa ehdottamalla, että menisi Johtaja pimeään kopiopaperivarastoon tekemään Merihevos-taskulampulla varjokuvia, tai pelaisi ikkunalaudan Newtonin kehtoa, tai katselisi View-Master kuvakiikarilla rauhallisimpia viidakon eläimiä, kuten hyvinsyönyt Sarvikuoma tai Virtakuono ruokalevollansa.
 • Vanhan musiikin tuntija Richard Egarr debytoi RSO:n kapellimestarina

  18.04.2017 RSO
  Cambridgen Academy of Ancient Music -orkesterin musiikillinen johtaja Richard Egarr vierailee RSO:n kapellimestarina 26.4. Musiikkitalossa. Vanhan musiikin erikoisosaajana tunnettu Egarr johtaa Bachin orkesterisarjat 1-4. Sarjan nro 2 huilusoolon esittää RSO:n soolohuilisti Yuki Koyama.
 • Uppoudu pääsiäistunnelmaan sävelin – kuuntele musiikkimiehen viisi vinkkiä

  13.04.2017 Yle Uutiset
  Pääsiäinen on innoittanut vuosisatojen aikana lukuisia säveltäjiä mestariteoksiin. Ylen musiikkitoimittaja Risto Nordell kertoo omat suosikkinsa.
 • 1.11. Wednesday series 5

  03.04.2017 RSO in English
  Erich Höbarth, conductor and violin Soile Isokoski, soprano Aapo Häkkinen, organ G. F. Handel: Concerto grosso Op. 3/5 in D Minor G. F. Handel: Organ Concerto in G Minor Op. 4/1 G. F. Handel: Organ Concerto in B Flat Major Op. 4/6 G. F. Handel: Concerto grosso in C major "Alexander’s Feast" J. S. Bach: Brandenburg Concerto No. 1 J. S. Bach: Cantata No. 82 “Ich habe genug” BUY TICKET Watch and listen LIVE Nov 1st at 7 pm EET.
 • Isabelle Faust esittää Bergin viulukonserton RSO:n solistina

  30.03.2017 RSO
  Saksalainen viulisti Isabelle Faust esittää Alban Bergin viulukonserton RSO:n solistina 7.4. Musiikkitalossa. Faust on tehnyt konsertosta monilla arvostetuilla palkinnoilla palkitun levytyksen Claudio Abbadon ja Mozart-orkesterin kanssa. Konsertin johtaa Heinz Holliger, jonka johdolla kuullaan hänen oma teoksensa Tonscherben sekä Schumannin toinen sinfonia.
 • 1.11. Keskiviikkosarja 5

  28.03.2017 RSO
  Erich Höbarth, kapellimestari ja viulu Soile Isokoski, sopraano Aapo Häkkinen, urut G. F. Händel: Concerto grosso op. 3/5 d-molli G. F. Händel: Urkukonsertto g-molli op. 4/1 G. F. Händel: Urkukonsertto B-duuri op. 4/6 G. F. Händel: Concerto grosso C-duuri "Alexanders feast" J. S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 1 J. S. Bach: Kantaatti nro 82 “Ich habe genug” OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 1.11. klo 19.
 • Erilaiset Goldberg-variaatiot

  24.03.2017 Klassinen
  Johann Sebastian Bachin Goldberg-variaatioiden levytykset ja erilaiset versioinnit ovat säännöllisesti palaava teema tässä ohjelmassa ja uusien levyjen joukossa ylipäätään. Harvemmin olen kuitenkaan törmännyt Goldberg-variaatioihin, jotka eivät olisi Bachin kirjoittamia! Toisessa kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa Kotkassa vuonna 2009 palkittu saksalainen Joachim Schneider on kirjoittanut teknisesti ja ilmaisullisesti kiehtovat 30 variaatiota teemoineen kahdelle kitaralle Bachin mallia monitasoisesti seuraillen – ja luonnollisesti nimennyt teoksensa Goldberg-variaatioiksi.
 • Nokkahuilisti Sofia Fernholm: "Nokkahuilun lisäksi intohimoni on cembalo!"

  22.03.2017 Klassinen
  "Varmasti haluan jossain vaiheessa elämääni tehdä tai opiskella jotain muutakin," Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa nokkahuilua opiskeleva Sofia Fernholm pohtii. "Mitä se muu olisi? En tiedä vielä." Sofia oli vieraana Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 22. maaliskuuta 2017.
 • Kun joulupukki kasvot sai – Antropologia on palauttanut kasvoja kuninkaille ja esi-ihmisille

  06.03.2017 Yle Uutiset
  Päätyötä on auttaa tunnistamaan rikosten ja onnettomuuksien uhreja.
 • Masaaki Suzuki rajussa vireessä

  13.02.2017 Klassinen
  Bach-pastori Masaaki Suzuki joukkoineen on saanut ikuistettua enimmät Bachin kantaatit ja ison kasan cembaloteoksia kaupan päälle. Nyt Suzuki on iskenyt näppinsä Bachin urkuteoksiin, ja niitähän riittää. Projekti on vasta alussa, mutta ensimmäinen, hollantilaisilla uruilla tehty levytys keräsi jo kasan palkintoja, vaikkei Suzukia sitä ennen juuri urkurina jumaloitu. Sarjan toista levyä varten Suzuki on vetäytynyt Japaniin, Kobeen, Shoinin yliopiston kirkkoon, jonka ranskalaistyylisiä klassisia urkuja hän käytti jo kantaateissa. Mutta nyt soitin ei todellakaan jättäydy taustalle.
 • Zhu Xiao-Mei: kuinka Bach voitti Maon

  10.02.2017 Yle Teema
  Kiinalainen Zhu Xiao-Mei on maineikas Bach-tulkitsija. Paul Smacznyn dokumentissa Kiinan kulttuurivallankumouksen uhri kertoo koskettavan tarinansa ja palaa Kiinaan juhlittuna taiteilijana.
 • Yleisradion Vuoden levy 2016 on Alban & Kreeta-Maria Kentalan ”Side by Side”

  25.01.2017 Klassinen
  Yleisradion Vuoden levy 2016 on Alba-levy-yhtiön ”Side by Side”, jolla kuullaan Bachin partitoja yhdessä kaustislaisten kansansävelmien, Arto Järvelän, Wiljami Niittykosken sekä Konsta Jylhän kappaleiden kanssa. Kreeta-Maria Kentala soittaa levyllä barokkiviulua. Sama levy valikoitui myös yleisön suosikiksi.
 • Hyvää kontratenori-Bachia - paitsi jos vertaa

  24.01.2017 Klassinen
  Nykytyylinen kontratenori äänialana ei luultavasti ollut Johann Sebastian Bachin käytössä, kun hän pyöritti kantaattisirkusta Weimarissa ja Leipzigissa. Silti Bachin alttokantaatit sopivat mainiosti kontratenorien ohjelmistoon, ja niinpä kaikki parhaat kontratenorit levyttävät ne jossain vaiheessa. Niin on tehnyt myös Iestyn Davies yhdessa Arcangelo-yhtyeen kanssa. Harmi vain, että niin teki myös Andreas Scholl uransa huipulla 90-luvun lopulla.
 • Tavallista intiimimpi oratoriojoulu

  19.12.2016 Klassinen
  Mitäpä olisi joulu ilman Johann Sebastian Bachin Jouluoratoriota - eipä juuri mitään, ainakaan minun jouluni. Samaa mieltä ovat levy-yhtiöt, ja siksi tästä käyttöä kestävästä jouluklassikosta ilmestyy muutama uusi versio joka jouluksi. Tämän joulun vahvimman uuden tarjokkaan on tehnyt skottilainen periodijoukkio Dunedin Consort, jota johtaa John Butt.

Sivut