Hyppää pääsisältöön

Einar Englund

 • Sebastian Fagerlund nousi nopeasti sukupolvensa säveltäjien eturiviin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  06.12.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 6. joulukuuta!

  Vaikka Sebastian Fagerlund oli kirjoittanut musiikkia koko pienen ikänsä, hän epäili pitkään, oliko hänestä oikeasti säveltäjäksi. Kun päätös ryhtyä säveltämään vihdoin kypsyi, Fagerlund nousi nopeasti yhdeksi sukupolvensa merkittävimmistä säveltäjistä.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.11.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Musiikkimies Tapani Länsiö on kulkenut isän ja isoisän jalanjälkiä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  22.10.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 22. lokakuuta!

  Monipuolinen musiikkimies Tapani Länsiö on omien sanojensa mukaan tehnyt koko elämänsä samoja asioita kuin isänsä ja isoisänsä. Isä ja isoisä ovat jättäneet poikaan vahvan jäljen, sillä jäädessään isättömäksi Tapani oli kolmen ja isoisän kuollessa hän oli 12-vuotias.

 • Sota teki Einar Englundista säveltäjän – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  17.06.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 17. kesäkuuta.

  Kesäkuun 17. päivänä syntyneen säveltäjä Einar Engundin (1916–1999) omaelämäkerta Sibeliuksen varjossa voisi olla toiselta nimeltään Sodan varjossa. Katkeran sävyn saaneessa kirjassaan Englund kertoo muiden muistojen ohessa sotilasvuosista, jotka jättivät jälkensä sekä elämään että sävellyksiin.

 • Virva Garam ojentaa käyntikortin

  07.05.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

 • Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.01.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

  Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (s. 1938) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.

 • Ensimmäinen pianotunti Ernst Lingolla päättyi itkuun – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Merin piano-opinnot Sibelius-Akatemiassa alkoivat 1943.

  Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksella oli kaksi tärkeää piano-opettajaa: maailmanmies Rolf Bergroth ja uskomattoman taitava Ernst Linko. Alemmuuskompleksinen ja yksinäinen pianoneito sai ystäviä ryhdyttyään säestäjäksi. Meri kertoo Sibelius-Akatemiassa 1943 alkaneista piano-opinnoistaan.

 • Dekkareita, veijareita, rakkaita ja huijareita – radiodraamaa seikkailujen ystäville

  20.11.2017 Blogit

  Toivekuunnelmissa jännityksen hurmaa lapsille ja aikuisille

  Marraskuun toivekuunnelmissa kuljetaan Maija Poppasen ja sotamies Sveijkin matkassa, asustetaan Onnelin ja Annelin talossa ja pyörähdetään hurjaan tanssiin Paholaisvalssissa. Mies menettää muistinsa ja herää aivan toisena. Rikostarkastaja Susikoski selvittää nimismiehen murhaa kauniilla maaseudulla.

 • Parhaita suomalaisia viulukonserttoja

  28.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Sibeliuksen hallitsemalla suomalaisella viulukonserttokentällä on valitettavan vähän tilaa muille äänille—edelleenkin. Jo senkin vuoksi Oulu Sinfonia tekee erinomaisen kulttuuriteon levyttäessään kaksi suomalaisen viulukonserttokirjallisuuden uusklassista helmeä: Einar Englundin varsin myöhäinen, vuoden 1981 Viulukonsertto on yksi säveltäjänsä parhaista saavutuksista samoin kuin Uuno Klamin vuonna 1943 kirjoittama ja 1954 uusiksi muokkaama teos. Menisin jopa niin pitkälle että julistaisin Klamin Viulukonserton säveltäjänsä parhaaksi saavutukseksi, ainakin hänen itsensä valmiiksi saattamista teoksista.

 • Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

  14.06.2016 Elävä arkisto

  Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

  Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

 • Osa 3: Oliko Sibeliuksen varjo pimentävä vai vilvoittava?

  16.03.2016 Klassinen Suomi

  Joillekin Sibeliuksen aikalaisille varjo oli ahdistava.

  Suuren säveltäjämestarimme Jean Sibeliuksen ympärillä on käynyt hänen uransa alkuvaiheista aina nykypäivään asti melkoinen kuhina. Hänen persoonansa ja tekemisensä ovat vaikuttaneet tavalla tai toisella kaikkiin aikalaisiin, vieläpä nykysäveltäjätkin joutuvat pohtimaan suhdettaan tähän järkälemäiseen hahmoon. Puhutaan sinfonisesta ahdistuksesta, joka vaivaa maatamme – pitääkö omassa teosluettelossa olla sinfonia tai useampi, jotta on vakavasti otettava säveltäjä?

 • Elektronimusiikki alkoi surista Ylessä jo 1950-luvulla

  29.05.2015 Elävä arkisto

  Sähkömusiikin varhaishistoriaa Ylessä

  Yleisradio oli varhaisen elektronisen äänitaiteen tärkeä varhainen tukija ja työpaja, Elävä arkisto esittelee valikoiman sähköavantgarden merkkipaaluja Ylen arkistoista.

 • Sinuhe egyptiläinen taipui jopa baletiksi

  22.01.2013 Elävä arkisto

  Einar Englund sävelsi baletin Ylen tilausteoksena.

  Vuonna 1965 valmistuneessa Yleisradion tilausteoksessa Sinuhen tarina esitetään 20 minuutissa balettina.

 • Hyljeksiikö elektronimusiikki tunnetta, kysyttiin vuonna 1958

  07.04.2008 Elävä arkisto

  Yleisradion ensimmäinen keskusteluohjelma elektronimusiikist

  1950-luvun lopulla Suomeen levisi tietoja modernin säveltaiteen uutuudesta. Suomalaiset säveltäjät keskustelevat elektronimusiikista Kai Maasalon johdolla.

 • Jazzin arvosta väiteltiin vuonna 1958

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jazzin vakavuudesta taittavat radion keskustelussa peistä neljä miestä – rytmihullu tanssimuusikko, Sibelius-Akatemian edustaja ja kaksi klassista säveltäjää.