Hyppää pääsisältöön

Jouni Kaipainen

 • Pakenevia kuvia Keski-Pohjanmaalta

  24.09.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin erityinen, yhtenäinen sointi ja soittotapa ovat edelleen jalostuneet Sakari Oramon tänä vuonna päättyneen johtajankauden myötä. Orkesteri on yksi kiinnostavimmista täällä pohjoisilla leveyspiireillä, ja kiitos levytystoimintansakin, merkittävä tekijä kansainvälisellä kentällä. Kesällä Bis-levymerkiltä ilmestynyt levy Prokofjevin ja Scriabinin pianominiatyyrien sovituksista on hieno osoitus pohjalaisten elinvoimasta.

 • Klarinettitaiteilija Kari Kriikku aloitti sotilasmuusikkona – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  29.04.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 29. huhtikuuta!

  Klarinetisti Kari Kriikku halusi 16-vuotiaana niin palavasti muusikoksi, että jätti koulun ja lähti varuskuntaan soitto-oppilaaksi. Tie Peräseinäjoelta maailmankuuluksi klarinettitaiteilijaksi kulki Kaartin kasarmin kautta.

 • Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.01.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

  Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (s. 1938) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.

 • Toinen kierros Kaipaista

  27.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viime aikoina olen saanut arvosteltavaksi yhä enemmän levyjä, joilla on samalta muusikolta jo toinen tulkinta samasta musiikista. Syynä ei liene ohjelmiston loppuminen vaan ikääntyminen. Vakiintuneet muusikkonimet ovat tulleet urallaan vaiheeseen, jossa haluavat palata tärkeiksi kokemiinsa teoksiin, olipa tulkinta muuttunut tai ei. Näin on laita myös Mika Väyrysen, jonka uusi levytys Jouni Kaipaisen harmonikkateoksista on puoliksi kierrätystä.

 • Helsingin kaupunginorkesterin konsertti pe 1.12.2017 klo 19

  20.11.2017 Klassinen
 • "Hänen kuolemansa jättää nykymusiikkiimme hyvin suuren, Rautavaaran kokoisen aukon"

  28.07.2016 Klassinen

  Kalevi Aho muistelee opettajaansa Einojuhani Rautavaaraa.

  Kalevi Aho muistelee opettajaansa Einojuhani Rautavaaraa.

 • Osa 10: Suomi-Finland

  09.05.2016 Klassinen Suomi

  Klassinen Suomi: Suomi-Finland

  Klassinen Suomi: Suomi-Finland

 • Ketkä ovat äänessä? Esittelyssä Klassinen Suomi -radiosarjassa kuultavat musiikin ammattilaiset

  10.03.2016 Klassinen Suomi

  Radiosarja kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 11.00.

  Klassinen Suomi -radiosarja tarjoaa radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Sarjan kymmenen osaa jakavat kansallisen musiikkikulttuurin eri osiin kuin taidemusiikissa on totuttu. Tv-sarjan aiheista kerrotaan radiossa eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa. Radiosarjan on toimittanut Kare Eskola ja kuulokuvallisuudesta vastaa äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

 • Koti-ikävän voi purkaa taiteeseen

  26.11.2015 Klassinen

  Levyarvio.

  Musta tuntuu ja sävel sykkii. Jimmy Lopez toimii afroperulaisen kulttuurin esittelijänä ympäri maailman. Näin hän teki myös opiskellessaan Suomessa sävellystä. Harmonia mundi -levy-yhtiön julkaisu yhdistää kotiseutumusiikin reipasta levittämistä sekä ystäville osoitettuja tribuutteja.

 • Jouni Kaipaisen viulukonsertto

  24.11.2015 Yle Teema

  Marraskuussa edesmenneen säveltäjän muistoksi

  Teema esittää marraskuussa 58-vuotiaana kuolleen säveltäjä Jouni Kaipaisen muistoksi uusintana vuodelta 2007 Ylen tilaaman Kaipaisen viulukonserton kantaesityksen, solistina Christian Tetzlaff. RSO:ta johtaa Sakari Oramo.

 • Jouni Kaipainen in memoriam

  23.11.2015 Klassinen

  Eero Hämeenniemi muistaa edesmennyttä Jouni Kaipaista

  Hyvästi, Jouni! Eero Hämeenniemi muistaa edesmennyttä Jouni Kaipaista.

 • Parempi tapa juhlia Sibeliusta

  09.09.2015 Klassinen

  Levyarvostelu

  Alba-yhtiön uutuuslevyllä Kamus-jousikvartetti hoitaa tämän vuoden pakollisen Sibelius-juhlinnan tyylillä, jonka soisin yleistyvän. Voces intimae -kvartettoklassikosta tarjoillaan rikkeetön, persoonallinen tulkinta, joka kuitenkin asetetaan vuoropuheluun Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun kvartettomusiikin kanssa. Siksi levy on elävää taidetta eikä patsas isolla jalustalla.

 • Kantaesityksiä ja uutta kesän musiikkijuhlilla

  25.06.2015 Klassinen

  Yle Radio 1:n kesässä myös uutta musiikkia!

  Yle Radio 1:n kesässä myös uutta musiikkia!

 • Jumalainen näytelmä Jouni Kaipaisen mukaan

  17.02.2014 Elävä arkisto

  Syyskaudella 2010 Hannu Lintu johti Ylen tilaaman Danten Jumalaiseen näytelmään perustuvan Jouni Kaipaisen massiivisen neljännen sinfonian "Commedia" op. 93. kantaesityksen. Massiivisuutta edustaa myös teoksen kokoonpano: kaksi solistia, mieskuoro ja orkesteri, jonka kokoonpanossa on säveltäjälleen poikkeuksellisesti kaksi harppua ja neljä Wagner-tuubaa