Hyppää pääsisältöön

Monica Aspelund

 • Mikä oli Suomen paras euroviisuedustuskappale hipahtavalla 70-luvulla? Äänestä suosikkiasi!

  07.04.2020 Euroviisut 2020

  Kenen edustuskappale on paras?

  Lehdistön kirjoittelu Suomen euroviisuedustajista oli 70-luvulla edellistä vuosikymmentä kovempaa. Monet 70-luvunkin viisuista on jäänyt kansalliseen muistoomme ja salaisiksi suosikeiksemme. Mikä 70-luvun edustuskappale sinusta on paras? Äänestä!

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  01.03.2019 Elävä arkisto

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Euroviisukarsinnoissa yhdistettiin maailmaa 1970-luvulla

  21.04.2015 Elävä arkisto

  Suomen euroviisukarsinnat vuosilta 1973-1979

  Suomen euroviisukarsinnoissa kuultiin paljon rauhaa ja eurooppalaisuutta korostavia lauluja 1970-luvulla. Vuosikymmenen loppupuolella samoissa karsinnoissa etsittiin maamme edustajaa myös Interviisuihin.

 • Viisukarsinnat muuttuivat joka vuosi 1980-luvulla

  21.04.2015 Elävä arkisto

  Kaikki euroviisujen Suomen karsinnat 1980-luvulta

  Suomen euroviisukarsinnat elivät nopean evoluution aikaa 1980-luvulla. Konsepti muuttui joka vuosi, osittain teknologian kehittymisen vuoksi. Myös esimerkiksi Interviisujen katoaminen viisukartalta vaikutti karsintamalliin. Vuosikymmenen loppupuolella haalittiin kisalähetykseen glamouria ulkomaisten esiintyjien avulla. Yhtenä vuotena kisattiin viisujen ohella pääsystä myös Kuala Lumpurin Kultainen leija -kisoihin. Muutosten vuosikymmenenä vain Ossi Runne säilyi viisukapellimestarina vuodesta toiseen.

 • Aarno Raninen ja Monica Aspelund tulkitsivat toistensa kappaleet viisukarsinnoissa 1978

  04.09.2014 Elävä arkisto

  Aarno Raninen on tunnettu euroviisusävellyksistä Lapponia ja Huilumies, mutta vuoden 1978 Eurovision ja Intervision laulukilpailujen edustuskarsinnassa muusikko nähtiin myös itse lavalla esittämässä Monica Aspelundin säveltämän kappaleen "Kättä Lyö". Aspelund puolestaan esitti Ranisen sävellyksen "Kultaa, hopeaa".

 • 8.7. Teeman Elävä arkisto: Akkavalta - huumoria naisen roolista

  25.04.2014 Yle Teema

  Teeman kesä juhlistaa naisia, ja Elävä arkisto näyttää, miten naisasiaa ajettiin 40 vuotta sitten: naiset kaappaavat vallan ja tekevät roolien vaihtamisesta hulppeaa komiikkaa kahdessa nokkelassa viihdeohjelmassa, joissa vilisee aikansa tähtiesiintyjiä: ääneen pääsevät muun muassa Carola, Mimmi Mustakallio, Marion, Birgitta Ulfsson, Ann-Christine ja Tarja-Tuulikki Tarsala. Ohjelmat uusitaan perjantaina 11.7.2014.

 • Petri Kejonen: Voyager heti kotiin!

  26.09.2013 Yle Uutiset

  Voyager 1 -luotain on tästä avaruuteen päin, jossain jumalan selän takana. Kannattaako vuonna 1977 valmistunutta retaletta ulkoiluttaa aurinkokuntamme ulkopuolella ? Epäilen, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

 • Euroviisufanin kisaputki kestää puoli vuotta

  11.02.2011 Yle Uutiset

  Todelliselle euroviisufanille Suomen finaali on yksi vuoden kohokohdista. Janne Turunen on seurannut viisuja todenteolla vuodesta 1977. Varusteisiin kuuluu ruutuvihko, johon hän kirjaa havaintoja ja kommentteja. Veikkaukset ja viisumatkat kuuluvat myös asiaan. Tänä vuonna hän arvioi glamrock- tai balladilinjan olevan Suomessa voitokas.

 • Monica Aspelund: Joiku

  13.03.2007 Elävä arkisto

  Suomen vuoden 1977 euroviisuedustaja Monica Aspelund yritti edustajaksi edellisenäkin vuonna.

 • Monica Aspelund: Lapponia

  26.01.2007 Elävä arkisto

  Lapponia edusti Suomea euroviisuissa 1977

  Aarno Ranisen säveltämä Lapponia valittiin vuonna 1977 Suomen euroviisuedustajaksi. Se on ennen Lordia Suomen ainoa sävelmä, joka on johtanut kansainvälistä finaalia.

 • Aarno Raninen hankkiutui apeaksi säveltääkseen apeasti

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Säveltäjä Aarno Raninen matkusti taksilla Lahteen ollakseen seuraavana aamuna tilassa, joka oli juuri oikea ankean syksyisen mollikansanlaulun synnyttämiseen.