Hyppää pääsisältöön

John Wayne

 • Rohkeita miehiä ja lännen villikissoja – westernit Teemalla talvella 2018

  06.02.2018 Yle Teema

  Viisi länkkäriä Kino Klassikossa helmi–maaliskuussa

  Lännenelokuvia Kino Klassikossa helmi–maaliskuussa: yksi A-luokan järkäle, yksi B-luokan kummajainen ja kolme siitä väliltä.

 • Etsijöitä ennen ja nyt: John Fordin klassikko ja 2010-luvun Les Cowboys Teemalauantaissa 23.9.

  22.09.2017 Yle Teema

  Yksi teema, kaksi variaatiota Teemalauantaissa 23.9. klo 20.

  Yksi teema, kaksi variaatiota: Teemalauantain kahden elokuvan illassa nähdään John Fordin westernklassikko Etsijät ja siitä innoituksensa saanut Thomas Bidegainin moderni etsintädraama Les Cowboys. Yle Teema 23.9. klo 20–24.

 • Mies joka ampui Liberty Valancen

  01.09.2016 Yle Teema

  Lehtimies tuo sivistystä villiin länteen

  Suuri lännenklassikko miehestä, joka alkaa painetun sanan voimalla vastustaa pikkukaupunkia terrorisoivia rikollisia.

 • Punainen virta

  13.03.2016 Yle Teema

  Lännenklassikko suuresta karjanajosta

  Lännenklassikko karjatilan omistajasta, joka ottopoikansa kanssa lähtee suureen karjanajoon. Teema esittää elokuvan pitemmän, monen mielestä "sen oikean" version.

 • Hatari!

  18.01.2016 Yle Teema

  Kaunis naiskuvaaja sekoittaa eläinten pyydystäjät

  Seikkailukomedia Afrikassa villieläimiä pyydystävästä miesjoukosta, jonka kuviot sekoittuvat kun paikalle ilmestyy viehättävä naiskuvaaja.

 • Näyttelijä Maureen O’Hara on kuollut

  24.10.2015 Yle Uutiset

  Irlantilaissyntyinen O’Hara näytteli uransa aikana kymmenissä elokuvissa muun muassa John Waynen rinnalla. Hän oli kuollessaan 95-vuotias.

 • Amerikan ääni kertoo 12 tähden tarinan Marilynistä Madonnaan

  09.06.2015 Kulttuuri

  Radiosarja tähteydestä, Amerikasta ja populaarikulttuurista

  Pekka Laineen 12-osainen radiosarja kertoo myyttisistä tähtihahmoista, amerikkalaisuudesta ja siitä miten yksilöhistorian säikeet kietoutuvat Amerikan ääneksi. Päähenkilöinä mm. Marilyn, Madonna, Elvis, Frank Sinatra, Clint Eastwood, Bob Dylan ja Michael Jackson.

 • John Ford – Teemalauantai 18.4.

  12.04.2015 Yle Teema

  Teemaillassa John Fordin komein western Etsijät.

  Kino Klassikon John Ford -sarjan päätteeksi teemaillassa esitetään ohjaajan komeimpiin westerneihin kuuluva Etsijät (USA 1956), jonka pääosissa ovat John Wayne, Jeffrey Hunter ja Natalie Wood. Iltaa täydentää tv-dokumentti John Fordista ja Monument Valleystä, jonka jylhissä maisemissa myös Etsijöitä kuvattiin.

 • Vaitelias mies

  10.04.2015 Yle Teema

  John Wayne joutuu Irlannissa tappeluun rakkauden tähden.

  Elokuvaklassikko kotiseudulleen Irlantiin palaavasta nyrkkeilijästä, joka rakastuu tulisieluiseen kaunottareen.

 • He antoivat kaikkensa

  23.03.2015 Yle Teema

  Heti sodan jälkeen valmistunut ja itse merivoimista palanneen John Fordin ohjaama realistinen sotaelokuva torpedovenelaivueen vaiheista Filippiineillä.

 • 11.10. Teemalauantai: Sota ja Hollywood

  22.09.2014 Yle Teema

  Amerikkalaisohjaajat John Ford, George Stevens ja Samuel Fuller osallistuivat toiseen maailmansotaan, kuvasivat todellisia taisteluja ja sodan kauhuja, ja veivät kokemuksensa takaisin Hollywoodiin. Teemaillan dokumentti Hollywoodista Nürnbergiin kertoo näistä ajoista. Sen jälkeen nähtävän elokuvan He antoivat kaikkensa ohjasi USA:n merivoimien kapteeni John Ford heti sodan päätyttyä vuonna 1945.

 • Hyökkäys erämaassa

  11.09.2014 Yle Teema

  John Fordin mestariteos ja John Waynen läpimurtoelokuva.

  John Waynen läpimurtoelokuva ja mestariteos, jossa lännenelokuva kasvoi aikuiseksi tarjoamalla läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Ohjaus John Ford.

 • Poromies on Lapin cowboy

  17.04.2012 Yle Uutiset

  Ensi vuonna ensi-iltansa saava dokumenttielokuva Aatsinki - The Story of Arctic Cowboys kertoo porosta ja sallalaisista poromiehistä.

 • Arizona nimesi revolverin osavaltion viralliseksi aseeksi

  20.04.2011 Yle Uutiset

  Arizonan osavaltion edustajanhuoneisto on äänestänyt Colt-revolverin osavaltion viralliseksi aseeksi. Mikäli republikaanikuvernööri allekirjoittaa lain, Arizonasta tulee näin Utahin jälkeen toinen osavaltio, jossa on virallinen ase.

 • Kova kuin kivi uudelleenfilmatisoi 60-luvun länkkärin

  25.02.2011 Yle Uutiset

  Kova kuin kivi on Coenin veljesten uran suurin taloudellinen menestys. Lisää rahaa on tulossa, mikäli elokuva pärjää Oscar-mittelöissä

 • Nokia ja John Wayne

  22.09.2010 Yle Uutiset

  Eipä aikaakaan, kun Nokian pääkonttori siirtyy muille maille - ja mitä sillä on väliä. Tätä mieltä on Ykkösaamun kolumnistin Harri Närhen lemmikkinorsu Abu Simppeli.

 • Laserkynällä ampuneelle yli kahden vuoden vankeustuomio

  03.11.2009 Yle Uutiset

  Kalifornialaismies on tuomittu kahden ja puolen vuoden vankeuteen lentoliikenteen häiritsemisestä lasersäteellä. Mies osoitteli kädessä pidettävällä laservalolla kahta laskeutumassa ollutta lentokonetta.

 • Teronen: Hurahtaa intiaanien kanssa

  12.06.2009 Yle Urheilu

  Kauan sitten lapsena suosittuja leikkejä olivat ”kuka pelkää mustaa miestä”, ”rosvot ja poliisit” ja ”intiaanit vastaan sinitakit”. Rosvoja ja poliiseja leikitään varmaan vieläkin, mutta mustaa miestä ei enää samalla tavalla pelätä, eivätkä intiaanitkaan ole samanlaisessa maineessa mihin heitä johdattivat ennen muuta amerikkalaiset elokuvantekijät kuten ohjaaja John Ford ja tietysti 153 elokuvassa pääosaa näytellyt John Wayne.

 • Finnish War Hero Törni Buried Near Washington

  27.06.2003 Yle Uutiset