Hyppää pääsisältöön

Johannes Brahms

 • Arnold Schönberg - kuuluisa sovittaja

  26.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Viimeaikaisen levy- ja konserttitarjonnan perusteella vaikuttaa siltä, että Arnold Schönberg tullaan muistamaan sovittajana, joka orkestroi barokin ja romantiikan teoksia 1900-luvun vaatimusten mukaisiksi, ja siinä ohessa erehtyi säveltämään nykymusiikin pilalle. Trendin harjalla seilaa myös Ondine-yhtiön uutuus, jolla Gävlen sinfoniaorkesteri soittaa Schönbergin orkestroinnin Brahmsin pianokvartetosta. Mutta kuuntelisinko sittenkin mieluummin dodekafoniaa?

 • RSO ja Hannu Lintu konsertoivat Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa

  19.02.2019 RSO

  Kiertueen solistina esiintyy Olli Mustonen.

  RSO konsertoi ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa 1.–5.3.2019. Kiertueen solistina soittaa Olli Mustonen.

 • Musikaalinen unelma Amerikassa – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Opintomatka Amerikkaan 1960-1961.

  Amerikassa musiikinhistoriaa ei opiskeltu tenttimällä, vaan tekemällä itse. Niinpä Meri esiintyi mm. cembalistina. Kamarimusiikkitunnit olivat pianistille juhlaa; kun Meri astui luokkaan, siellä istui jousikvartetti jo valmiina. Meri Louhos kertoo opinnoistaan Rochesterin Eastman School of Music’issä syksyllä 1960.

 • Kuulas napakkuus Tapiola Sinfoniettan Brahms-valttina

  23.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kapellimestari Mario Venzago on tullut kuuluisaksi romanttisten sinfonioiden kokonaislevytyksistä, joilla hän hyödyntää tavallista pienempien orkesterien kuulautta ja ilmeikkyyttä. Tapiola Sinfoniettan kanssa Venzago on työstänyt Brahmsin sinfonioita vuodesta 2015, ja nyt Sony on koonnut työn tulokset tuplalevyksi, joka esittelee sekä espoolaisorkesterin että Brahmsin oikein mukavassa valossa.

 • Ei enää Segerstamin sinfonioita, kiitos

  09.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö Alba on saattanut julki jo kolmannen osan sarjassa, jossa Turun filharmoninen orkesteri soittaa Johannes Brahmsin ja Leif Segerstamin sinfonioita. Yhdistelmän pontimena lienee paitsi säveltäjien identtiset kokoparrat myös Segerstamin valta-asema ylikapellimestarina. Sarjan aiempien levyjen yhteydessä olen parhaani mukaan yrittänyt ymmärtää hänen umpimähkäisiä sinfonioitaan, mutta nyt joudun tunnustamaan, että olen kyllästynyt niihin kerta kaikkiaan, sekä kriitikkona että ihmisenä.

 • Hannu Lintu: ”Mahlerin 3. sinfonia on matka ihmisen ja uskonnon välisen suhteen ytimeen"

  01.10.2018 RSO

  Hannu Lintu esittelee Mahlerin 3. sinfoniaa.

  Hannu Lintu kertoo Lotta Emanuelssonin haastattelussa muun muassa Mahlerin traagisesta perhetaustasta ja sen vaikutuksesta hänen musiikkiinsa.

 • Jyväskylän Sinfonialla kaksi minikiertuetta maakunnassa

  16.08.2018 Yle Uutiset - lyhyet

  Ensimmäinen kiertua suuntautuu elokuun lopulla Joutsaan ja Toivakkaan.

 • Suomessa usein vieraillut brittiläinen säveltäjä-kapellimestari Oliver Knussen on kuollut

  09.07.2018 Yle Uutiset

  Knussen johti Suomessa Radion sinfoniaorkesteria viimeisen kerran maaliskuussa 2018.

 • Sarasteen Brahms-tulkinnoissa on imua

  22.05.2018 Klassinen

  Sarasteen Brahms-tulkinnoissa on imua

  Sarasteen Brahms-tulkinnoissa on imua

 • Sielun silitystä vaan ei myllerrystä

  23.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja pianisti Tuija Hakkila ovat Suomen parhaita periodimuusikoita, mutta nyt he ovat soveltaneet erityisosaamistaan Brahmsin kolmeen sonaattiin. Tarvitseeko romantiikan perusohjelmisto vanhan flyygelin mattaista sointia ja suolikielten pehmeyttä? Tämän levyn perusteella sanon, että ilman muuta tarvitsee.

 • 3.3. Kotimaan kiertue / Forssa

  23.04.2018 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Olli Mustonen, piano Ville Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus) Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3 Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

 • 5.3. Kotimaan kiertue / Lahti

  23.04.2018 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Olli Mustonen, piano Claude Debussy: La mer Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3 Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

 • 14.2. Thursday series 7

  16.04.2018 RSO in English

  Tugan Sokhiev, conductor Amihai Grosz, viola Johannes Brahms: Haydn Variations, Op. 56a Béla Bartók: Viola Concerto Johannes Brahms: Symphony No. 1 BUY TICKET

 • 13.2. Wednesday series 9

  13.04.2018 RSO in English

  Tugan Sokhiev, conductor Amihai Grosz, viola Johannes Brahms: Haydn Variations, Op. 56a Béla Bartók: Viola Concerto Johannes Brahms: Symphony No. 1 BUY TICKET Watch and listen LIVE 13.2. at 7 pm EET.

 • 13.2. Keskiviikkosarja 9

  06.04.2018 RSO

  Tugan Sohijev, kapellimestari Amihai Grosz, alttoviulu Johannes Brahms: Haydn-muunnelmat op. 56a Béla Bartók: Alttoviulukonsertto Johannes Brahms: Sinfonia nro 1 c-molli op. 68 OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 13.2. klo 19.

 • 1.3. Kotimaan kiertue / Pietarsaari

  05.04.2018 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Olli Mustonen, piano Ville Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus) Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3 Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

 • 21.10. Kamarimusiikkikonsertti 2 / SUURET KLASSIKOT

  04.04.2018 RSO

  Ilari Angervo, taiteellinen suunnittelu Mackenzie Melemed, piano Uusi Helsinki -kvartetti: Petri Aarnio, viulu Taija Angervo, viulu Ilari Angervo, alttoviulu Tuomas Lehto, sello Johannes Brahms: Pianokvartetto c-molli, op. 60 Robert Schumann: Pianokvintetto Es-duuri, op.44 LOPPUUNMYYTY

 • RSO:n käyrätorvisti Jukka Harju esittää Knussenin konserton orkesterin solistina

  22.02.2018 RSO

  Myöhäisillan kamarimusiikissa kuullaan Harjun sävellys.

  RSO:n soolokäyrätorvisti Jukka Harju esiintyy orkesterin solistina 2.3. Musiikkitalossa. Hän soittaa konsertin kapellimestarin Oliver Knussenin säveltämän käyrätorvikonserton. Myös Jukka Harju esittäytyy säveltäjänä, sillä hänen teoksensa Lähtöjä klarinetille, fagotille, sellolle ja lyömäsoittimille kuullaan myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen.

 • Suoraan syvään päähän levyä tekemään

  11.02.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Suomen taidemusiikin uusimman sukupolven monipuolisuusihme Taavi Oramo osaa esimerkiksi äänittää, editoida, miksata, masteroida ja soittaa klarinettia. Näitä kaikkia taitoja hän on päässyt käyttämään tekemällä levyn. Ohjelmisto hyppää suoraan klarinettimusiikin syvään päähän Brahmsin kahdella klarinettisonaatilla. Niiden piano-osuuden Oramo on sentään joutunut delegoimaan Matleena Nymanille. Mutta riittääkö paljosta lahjakkuudesta tarpeeksi jokaiselle osa-alueelle?

 • Martín ja gävleläiset tekevät sen jälleen

  24.11.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Suuri yleisö tuntee Johannes Brahmsin parhaiten tämän sinfonioista ja konsertoista, mutta Brahms oli huomattavassa määrin enemmän kamarimusiikki- ja laulusäveltäjä kuin orkesterisäveltäjä. Nämä kaksi elementtiä – laulu ja orkesteri – myös yhdistyvät hänen tuotannossaan siellä täällä. Suurimittaisen Ein deutsches Requiemin lisäksi Brahms sävelsi myös muun muassa kantaatteja sekakuorolle ja orkesterille. Gävlen sinfoniaorkesteri ja Eric Ericson -kamarikuoro tekevät niille kunniaa Ondinen uudella levyllä.

Sivut