Hyppää pääsisältöön

Jean-Paul Sartre

 • Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  23.05.2017 Kulttuuricocktail

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Taidetta, huipputeknologiaa, erotiikkaa, fetisismiä - Pariisin hautausmaat tarjoavat yllättäviä nähtävyyksiä

  29.12.2016 Kulttuuricocktail

  Pariisin haustamaat ovat kiehtovia paikkoja

  Père Lachaisen hautausmaa on suosittu turistikohde. Lähes kolme miljoonaa kävijää vierailee vuosittain Pariisin kuuluisimmalla hautausmaalla. Ihmiset käyvät Père Lachaisella kunnioittamassa sukuhautojaan tai tekemässä pyhiinvaelluksia julkkishaudoille. Joskus he tekevät myös todella omituisia asioita.

 • Harrastetaan filosofiaa katsomalla Game of Thronesia!

  07.04.2016 Kulttuuricocktail

  Game of Thronesissa on filosofiaakin

  Vuodesta 2011 lähtien Game of Thrones -tv-sarjan maailmanlaajuinen menestys on nostattanut kansantaloudellisten, sosiologisten, poliittisten ja geopoliittisten tulkintojen tulvan. Ranskassa ilmestynyt kirja paljastaa nyt sarjan filosofisen ulottuvuuden.

 • Aki Kaurismäen tv-elokuva Likaiset kädet vihdoin nähtävillä!

  24.11.2015 Yle Teema

  Harvinainen tapaus: edellisestä esityksestä on yli 25 vuotta

  Teeman elokuvafestivaalin isoja tapauksia on Aki Kaurismäen ainoa tv-ohjaus, yli 25 vuotta katsojilta piiloteltu Likaiset kädet. Mukana on huikea näyttelijäjoukko Matti Pellonpäästä, Sulevi Peltolasta ja Kati Outisesta Pirkka-Pekka Peteliukseen ja Aake Kallialaan. Sartren näytelmään perustuva elokuva nähdään nyt restauroituna, ohjaajan tarkastamana kopiona.

 • Sodankylän leffafestarin ohjelma alkaa valmistua

  22.05.2015 Yle Uutiset

  Sodankylän elokuvajuhlien 30. juhlavuosi tarjoaa uuden elokuvan lisäksi paljon vanhaa suomifilmiä. Useiden elokuvien esityksessä kuullaan myös tekijöiden oma puheenvuoro.

 • Ranskalaislehdestä kaavaillaan kulttuurikeskusta - päätoimittaja erosi

  13.02.2014 Yle Uutiset

  Jean-Paul Sartren perustamassa Libération-lehdessä kummastellaan, miltä tulevaisuus näyttää. Omistajat haluavat hyödyntää lehden brändiä aivan uudenlaisessa toiminnassa. Päätoimittaja veti tästä omat johtopäätöksensä.

 • Ranskalaislehti Libérationin toimittajat tulistuivat omistajiensa suunnitelmista

  09.02.2014 Yle Uutiset

  Filosofi Jean-Paul Sartren aloittaman lehden toimittajat ovat teroittaneet viime päivinä kyniään tulevia koettelemuksiaan varten.

 • Giacometti venytti ja kutisti ihmisiä totuuden tähden

  05.05.2011 Elävä arkisto

  Kuvanveistäjä Alberto Giacomettin päämääränä oli kuvata reaalista todellisuutta ja vain sitä. Kiihkeä pyrkimys johti venytettyihin ihmishahmoihin ja herneen kokoisiin veistoksiin.

 • Tähtihetki: The Box

  15.01.2010 Yle Uutiset

  Molempien arvostelijoiden mukaan elokuvassa on kiinnostava alkuasetelma, joka loppua kohden muuttuu kuitenkin tyhjänpäiväiseksi ja latteaksi. Tekijät eivät ole uskoneet alkuperäisen idean kantavuuteen.

 • Heikki Kinnunen ja Jotaarkka Pennanen juhlivat neljääkymmentä työvuottaan

  14.12.2007 Yle Uutiset

  Näyttelijä Heikki Kinnunen ja teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen viettävät sunnuntaina 40-vuotistaiteilijajuhlaansa Tampereella. Juhlanäytelmänä on Jean-Paul Sartren Likaiset kädet, jonka Pennanen on ohjannut ja jossa Kinnunen näyttelee. Henkeen ja vereen teatterintekijöiksi tunnustautuvat miehet eivät kiirehdi eläkkeelle.