Hyppää pääsisältöön

Jeanne d’Arc

 • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

  26.11.2018 Historia

  Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

  Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

 • Lukemista sunnuntaiksi: Ulkosuomalaisten kuulumiset kaikilta maailman kolkilta, Jakomäen mies ei elä vanhaksi ja Orléansin neitsyen oikeusmurha

  26.11.2017 Yle Uutiset

  Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

 • Jeanne d'Arc oli oman aikansa megajulkkis ja oikeusmurhan uhri – nyt hänen dramaattiset kuulustelunsa on käännetty suomeksi

  22.11.2017 Yle Uutiset

  Jeanne d'Arcin kohtalo on maailmanhistorian tunnetuimpia oikeusmurhia.

 • Kauheita amatsoneja, noitia, myrkyttäjiä ja viettelijättäriä – naiset ovat aina pahoja!

  17.08.2017 Kulttuuricocktail

  Naisia on rankaistu mielellään ankarasti

  Jeanne d’Arc, Marie-Antoinette ja Charlotte Corday ovat kuuluisimmat naiset Ranskan historiassa. Kaikki heistä tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin. Keskiajalta aina 1900-luvulle naisia syytettiin rikoksista, joista pidettiin tyypillisesti naisten tekeminä.

 • Voiko elokuvaa remiksata? Avaruusromua 21.2.2016

  18.02.2016 Musiikki

  Oudon elokuvamusiikin jäljillä: Rebirth of a Nation

  Paul D. Miller alias DJ Spooky käsittelee ääntä ja musiikkia kuin mitä tahansa raaka-ainetta. Hän luo olemassa olevasta musiikista uutta musiikkia. Voiko saman tehdä elokuvalle? DJ Spooky tarttui satavuotiaaseen D.W.Griffithin elokuvaan The Birth of a Nation, miksasi sen uudelleen ja koska elokuva oli mykkä, hän teki myös siihen musiikin. Uusi elokuva sai nimekseen Rebirth of a Nation. Entä miltä kuulostaa uusi musiikki vuoden 1928 mykkäelokuvaan Jeanne d'Arcin kärsimys? Avaruusromussa ollaan oudon elokuvamusiikin jäljillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Elokuvaohjaaja Jacques Rivette on kuollut

  29.01.2016 Yle Uutiset

  Ranskalainen veteraaniohjaaja Jacques Rivette on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Rivette oli keskeinen tekijä ranskalaisen elokuvan uudessa aallossa.

 • Turku’s medieval summer – golden ticket to new tourist markets?

  06.06.2015 Yle News

  Finland's former capital, Turku, is gearing up for what city officials hope will be a busy tourist season – though it's still overshadowed by a shortage of Russian visitors.

 • Jeanne d'Arcin kärsimys

  27.08.2014 Yle Teema

  Carl Th. Dreyerin intensiivinen mykkäklassikko kertoo tarinan Orléansin neitsyen oikeudenkäynnistä ja tuomiosta. Kino Klassikko sunnuntaina 21.9. klo 18.

 • Kilo kropasta alle tunnissa

  31.07.2013 Yle Uutiset

  Rovaniemen Kirkonjyrhämässä kilpaillaan ensi sunnuntaina vesijuoksumaratonilla. Rovaniemeläisellä Raili Konatélla on kokemusta vesijuoksun tehokkuudesta paitsi kuntoilumuotona myös painon pudottajana.

 • Äärioikeisto marssi vappupäivänä sekä Ruotsissa että Ranskassa

  01.05.2013 Yle Uutiset

  Useita loukkaantui äärioikeistomarssilla Ruotsissa. Ranskassa äärikoikeisto muisteli 1400-luvulla elänyttä Jeanne d'Arcia.

 • Rikhard Leijonamielen sydämen salaisuudet mikroskoopin alle

  24.05.2012 Yle Uutiset

  Tutkija toivoo, että pieni jäännös paljastaa Rikhardin kuolinsyyn ja 1100-luvun balsamointitavat. Aiemmin hän on selvittänyt mm. Napoleonin kuolinsyyn.

 • Äänestys vilkasta "Ranskan kuudenneksi suurimmassa kaupungissa" Lontoossa

  22.04.2012 Yle Uutiset

  Valtaosa noin 72 000 Britanniassa äänestäjiksi rekisteröityneistä ranskalaisista äänestää Lontoossa. Myös Intian eteläosassa, Ranskan entisellä siirtomaa-alueella Pondicherryssä äänestetään.

 • Paholainen pukeutuu valkoiseen

  13.01.2012 Yle Uutiset

  Naispuolinen paholainen liehuu näyttävässä valkoisessa leningissä hillityn mustavalkoisessa helvetissä Savonlinnan oopperalavalla ensi kesänä. Paholainen on yksi internet-yhteisön luoman Free Will -oopperan päähenkilöistä.

 • Ranskalaispoliitikot kilpailevat 600-vuotiaasta Jeanne d'Arcista

  06.01.2012 Yle Uutiset

  Jeanne d'Arcin eli Orléansin neitsyen syntymän 600-vuotispäivää vietetään Ranskassa loppiaisviikonloppuna monin menoin. Nuori maalaisnainen, joka historiankirjojen mukaan johti ranskalaisjoukkoja satavuotisessa sodassa, on maansa poliitikoille mieluinen symboli.

 • Jeanne d'Arcin jäänteet osoittautuivat väärennöksiksi

  10.04.2007 Yle Uutiset

  Ranskan kansallissankarin Jeanne d'Arcin jäänteinä pidetyt luut ovat osoittautuneet väärennöksiksi. Elektonimikroskooppia ja muita nykyajan keinoja käyttäneet tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että katolisen kirkon pyhittämät jäänteet kuuluvat egyptiläiselle muumiolle ja kissalle.

 • Tanskalaismestarit Hammershøi ja Dreyer rinnan Barcelonan CCCB:ssä

  30.03.2007 Yle Uutiset

  Barcelonan nykytaiteen keskus CCCB valottaa näyttelyssään yhtäläisyyksiä tanskalaisen taidemaalari Vilhelm Hammershøin ja hänen maanmiehensä Carl Theodor Dreyerin välillä.

 • Historian skandaaleista nykyaikaisia lööppejä

  09.08.2006 Yle Uutiset

  Historiasta löytyy loputtomiin salaliittoja, kulkutauteja ja itsepäisiä prinsessoja. Tutkija Anu Lahtinen on kirjoittanut kirjan, jossa vanhoista tapahtumista on väännetty nykyajan lööppejä. Käypää lööppiainesta olisi löytynyt esimerkiksi kuningas Henrik VIII:n monista vaimoista tai Jeanne D'Arcin pukeutumisesta.

 • Orleansin neitsyen pyhäinjäänteet vietiin laboratorioon

  13.02.2006 Yle Uutiset

  Ranskalaisessa laboratoriossa tutkitaan luun ja ihon kappaleita, jotka perimätiedon mukaan ovat Jeanne d'Arcin pyhänjäänteitä. Tutkijat toivovat sekä voivansa varmistaa jäänteiden alkuperän että saavansa lisätietoa Orleansin neitsyen elämästä.

 • Jeanne d'Arcin luita laboratoriossa?

  13.02.2006 Yle Uutiset