Hyppää pääsisältöön

Ami Aspelund

 • Ami Aspelundin elämä estradilla

  06.04.2018 Elämä

  Ami Aspelund on Suomen kansainvälisimpiä artisteja

  Pitkän linjan artisti Ami Aspelund valloitti yleisönsä jo 1970-luvulla, kun Apinamies rävähti radioon. Huumoria, rohkeutta, herkkyyttä ja isoa osaamista on Amin ura ollut täynnä lukemattomien levytysten, lava-, ravintolashow- ja TV-produktioiden sekä musikaalien myötä. Ami Aspelund edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1983 Kari Kuusamon kappaleella Fantasiaa. Suuret esiintymiset täyttivät monikielisen, taidokkaasti laulavan, estradeilla suvereenisti liikkuvan ja tanssivan Amin elämän. –Parhaimmillani olen ehdottomasti live-artistina, minulle on tärkeää saada yleisön reaktio heti mukaan, sanoo Ami. Paluu uran alun vuosikymmenelle, 1970-luvulle on tapahtumassa nyt rock-musiikin kautta, jota Ami pääsee räjäyttämään vahvan viihdyttäjän kovalla kokemuksella.

 • Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  18.10.2016 Elävä arkisto

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

 • Harvinaisen hyväkäytöksinen muusikko ja rokkisielu – näin ystävät ja kollegat muistelevat Riki Sorsaa

  10.05.2016 Yle Uutiset

  Tiesitkö, että Riki Sorsa piti Haaveissa vainko oot mun -kappaletta vanhanaikaisena? Tai että hän osti Ami Aspelundilta asunnon? Muusikkokollegat jakavat muistonsa syöpään menehtyneestä laulajasta.

 • Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

  08.02.2016 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelmalöytöjä Ylen arkistoista.

  Ylen kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset. Ohjelman toinen lähetyskausi oli muutenkin myllerrysten aikaa, kun juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Vain pieni osa nyt julkaistavasta materiaalista on esitetty tv-uusintoina. Kaikkea siitä ei koskaan ole nähty värillisenä Suomen televisiossa.

 • Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

  05.01.2016 Elävä arkisto

  Iltatähden kymmenen vuotta

  Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

 • Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

  28.12.2015 Elävä arkisto

  Aikansa keskeisin pop- ja rocksarja aloitti vuonna 1973.

  1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma Iltatähti oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi. Aloitusvuoden 1973 ohjelmissa ovat mukana mm. Hector, Katri Helena, Danny, Badding, Tasavallan Presidentti ja Sammy Babitzin.

 • Viisukarsinnat muuttuivat joka vuosi 1980-luvulla

  21.04.2015 Elävä arkisto

  Kaikki euroviisujen Suomen karsinnat 1980-luvulta

  Suomen euroviisukarsinnat elivät nopean evoluution aikaa 1980-luvulla. Konsepti muuttui joka vuosi, osittain teknologian kehittymisen vuoksi. Myös esimerkiksi Interviisujen katoaminen viisukartalta vaikutti karsintamalliin. Vuosikymmenen loppupuolella haalittiin kisalähetykseen glamouria ulkomaisten esiintyjien avulla. Yhtenä vuotena kisattiin viisujen ohella pääsystä myös Kuala Lumpurin Kultainen leija -kisoihin. Muutosten vuosikymmenenä vain Ossi Runne säilyi viisukapellimestarina vuodesta toiseen.

 • Ami Aspelund Euroviisuista: Aiemmin riitti kunhan sinne joku lähtee

  26.02.2015 Yle Uutiset

  Aspelund on yksi eniten Suomen euroviisukarsintoihin osallistuneista esiintyjistä. Hänen mielestään 60 vuotta täyttävä Euroviisut on edelleen hyvä ponnahduslauta uusille artisteille.

 • 1.5. Teeman Elävä arkisto: Viisubrunssi

  21.06.2014 Yle Teema

  1980-luvun viisukarsintoja koko rahalla vapunpäivänä!

  1980-luku oli musiikillisesti Suomen euroviisuhistorian monipuolisinta aikaa: vuosikymmenelle mahtuu kaikkien aikojen suosituimpia ja vihatuimpia edustuskappaleita Kojosta Vicky Rostiin. Vapun mahtavaan viisubrunssiin mahtuu vuodet 1983-1988! Ilonpito alkaa aamukymmeneltä. #viisubrunssi

 • Liisankadun Popstudiossa poppi pärisi ja proge venyi ja venyi

  01.08.2013 Elävä arkisto

  Live-harvinaisuuksia 1970-luvulta.

  Erkki "Unde" Lehtolan ja Jake Nymanin isännöimä Popstudio-ohjelma rakentui kotimaisten pop- ja rock-yhtyeiden live-konserttien ympärille. Radio-ohjelma esitteli uusia, suurelle yleisölle tuntemattomampia bändejä, mutta sai vieraakseen myös 1970-luvun suurimpia yhtyeitä.

 • "Uskon että Krista vetää hyvän shown"

  16.05.2013 Yle Uutiset

  Suomea euroviisuissa vuonna 1983 edustanut Ami Aspelund liputtaa Suomea tänä vuonna euroviisuissa edustavan Krista Siegfridsin puolesta. Aspelund itse seuraa viisuja säännöllisesti, vaikka lähetykset tuntuvatkin tähdestä hieman pitkiltä.

 • Mikä farssi! - Ami Aspelund työntää sormensa liisteriin Imatralla

  06.04.2013 Yle Uutiset

  Sekunnin sadasosilla on väliä, kun tehdään farssia. Taituruutta vaativa näytelmä Sormet liisterissä kerää komean tähtikaartin Imatran Kruunupuistoon ensi kesäksi. Myös laulajana leipänsä saanut Ami Aspelund on yksi Imatran ensikesän tähtivierailijoista.

 • Poika ja ilvesinnostus Hakupaloissa

  28.02.2013 Elävä arkisto

  Topi toivoi lempieläimeensä liittyviä tavaroita.

  Ilveksistä innostunut Topi Pakarinen pyysi Hakupalat-ohjelmassa 1998 lempieläimeensä liittyviä tavaroita. Kiinnostus tupsukorvaan oli alkanut koulun piirustuskisasta ja ilves-keräilykansio oli vasta aluillaan. Vuotta myöhemmin Topin kokoelmat karttuivat Konsta Hietasen lahjoittamalla Poika ja ilves -elokuvan materiaalilla.

 • Imatran kesäteatterissa Sormet liisterissä

  10.12.2012 Yle Uutiset

  Kesäteatteria tähdittää muun muassa Sara Paavolainen

 • Kesäteattereissa vaihtelevasti väkeä

  16.08.2011 Yle Uutiset

  Kesäteattererit ovat keränneet yleisöä vaihtelevasti maakunnassa. Uutuusnäytelmät ovat suosiossa, kahta kesää peräkkäin samaa näytelmää ei kestä esittää, jos yleisöä lehtereille halutaan.

 • Kuju palasi kotiin

  13.06.2011 Yle Uutiset

  Kuopion Uusi Kesäteatteri valmistautuu täyttä päätä kesän näytöksiin. Heinäkuussa ensi-iltaan tuleva "Olen suomalainen" -näytelmä yhdistää musiikin, urheilun ja viime vuosikymmenten muistot. Lavalla nähdään sekä amatöörejä että ammattilaisia, joista yksi on Kuopioon palannut Kai Hyttinen.

 • Ami Aspelund: Mitt äppelträd

  13.06.2011 Elävä arkisto

  Ami Aspelund ja Mitt äppelträd

  Ami Aspelundin esittämä melodinen Mitt äppelträd tuli Suomen euroviisukarsinnan toiseksi vuonna 1982, jolloin Suomi jäi euroviisuissa viimeiseksi.

 • Lapsen oikeuksien päivä Lappeenrannassa

  20.11.2009 Yle Uutiset

  Keskuspuistoon kokoontui satoja lapsia kouluista ja päiväkodeista. Lapset kajauttivat Ami Aspelundin Unicefille säveltämän laulun We´re the Children of the World.

 • Euroviisujen fanikeskuksessa jo satoja kävijöitä

  07.05.2007 Yle Uutiset

  Viikon avoinna olleessa Euroviisujen fanikeskuksessa on ollut jo satoja kävijöitä. Vapaaehtoisten suomalaisfanien pyörittämä keskus avautui Helsingin Lasipalatsissa vappuaattona.

 • Ami Aspelund: Amor Amor

  20.02.2007 Elävä arkisto

  Ami Aspelund osallistui ahkerasti euroviisuihin 1980-luvulla. Vuonna 1988 hän esitti karsinnassa kappaleen Amor Amor.

Sivut