Hyppää pääsisältöön

Suomalainen muinaisusko

 • Avaruusromua: Kaikki kauhun ainekset

  12.02.2020 Kulttuuri

  Suomalaisen kansanperinteen pelottavin hahmo.

  Se on kummitus. Se on eräs suomalaisen kansanperinteen pelottavimmista hahmoista. Se on nimeltään ihtiriekko. Se on surmatun lapsen haamu: salaa synnytetyn, salaa surmatun ja salaa haudatun lapsen haamu. Ihtiriekko on aitoa suomalaiskansallista kauhua, mutta samalla asiaan liittyy myös moraalinen opetus, kuten vanhoihin kauhutarinoihin ja kansansatuihinkin usein liittyy. "Aihe on kohtalaisen synkkä", toteaa aiheeseen uppoutunut musiikintekijä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomalaisessa kansanuskossa vilisee jumalia ja haltijoita, pyhyys löytyy metsästä

  09.02.2020 Elävä arkisto

  Tutustu jumalien, haltijoiden ja myyttisen metsän maailmaan.

  Ennen kristinuskon tuloa suomalaiseen uskoon kuuluivat monenlaiset jumalat, yhteys luontoon sekä vainajien palvonta. Elävä arkisto sukeltaa jumalien, haltijoiden ja myyttisen metsän maailmaan, josta löytyy paljon annettavaa myös nykyihmiselle.

 • Arto "Ukko" Hämäläinen rakensi ennen huoltoasemia – nyt shamaanirumpuja: "Näyssä isoisäni antoi minulle valkoisen shamaanin tulen"

  18.05.2018 Puoli seitsemän

  Näin teet shamaanirummun

  Arto Hämäläinen vaihtoi raskaan yrittäjän työn rumpukurssien tekemiseen. Nyt hän on päässyt tilanteeseen, jossa voi joka päivä sanoa itselleen sydän iloa täynnä - wau!.

 • Hyviä muistoja - ja jumalattomia asi'ia

  26.11.2015 Näkökulmat

  Muistojen ja mm (oudon?) musiikin parissa mk.

  Hyvä muisto lapsuudesta. Jota vietin. Nukkuu tämä. Sitte aamulla kuuluu rouh-rouh rouh-rouh rouh-rouh kun tuvan puolella jauhetaan käsimyllyllä kahvinpapuja, sitten tovin perästä alkaa kuulua porinaa, kun kahvivesi kiehuu, ja pian nenään hiipivä kahvin tuoksu rientyy nenän haju-antureihin, joiden kahvi-iloiseen anturihteluun lopullisesti herää tämä itse.