Hyppää pääsisältöön

Salman Rushdie

 • Maallisten ilojen puutarhassa ja Faunin labyrintissä: Hieronymus Bosch ja Guillermo del Toro Teemalauantaissa 4.3.

  02.03.2017 Yle Teema

  Boschilaisia näkyjä 500 vuoden takaa ja 2000-luvulta.

  Teemalauantai perehtyy ainutlaatuisen esisurrealistin, 500 vuotta sitten kuolleen Hieronymus Boschin eriskummalliseen maailmaan. Boschin kuuluisin maalaus Maallisten ilojen puutarha ihastuttaa, kauhistuttaa ja hämmästyttää yhä katsojia. Uusi espanjalainen dokumenttielokuva Boschin unimaailmoista ja helvettinäyistä saa seuraa 2000-luvun hengenheimolaisesta, meksikolaisen Guillermo del Toron vuonna 2006 Espanjassa ohjaamasta tummasta fantasiaelokuvasta Faunin labyrintti.

 • Iran uhkaa boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja Rushdien takia

  06.10.2015 Yle Uutiset

  Kirjailija Salman Rushdie hiertää yhä Iranin poliittista johtoa. Iran uhkaa jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdie pitää puheen messujen avajaisissa. Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini määräsi vuonna 1989 Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi hänen halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

 • Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka

  17.07.2015 Yle Teema

  Äärimuslimien tappouhka ajoi Rushdien 10 vuodeksi maan alle

  Helmikuussa vuonna 1989 Iranin uskonnollinen johtaja Ruhollah Khomeini antoi uskontoa ja lakia mukailevan lausuman, jossa hän tuomitsi intialaissyntyisen kirjailijan, Salman Rushdien, kuolemaan. Äärimuslimien tappouhka ajoi kirjailijan vuosikymmeneksi maan alle. Hän joutui vaihtamaan usein turvapaikkaansa, eikä kirjailijan perhekään aina tiennyt, missä Rushdieta piiloteltiin.

 • Täti haisee kostolle

  17.07.2015 Kulttuuri

  Salman Rushdien Keskiyön lapset ilmestyi suomeksi 1982.

  Salman Rushdien Keskiyön lapset ilmestyi suomeksi 1982.

 • Joukko nimekkäitä kirjoittajia boikotoi Pen-gaalaa – "Charlie Hebdo ei ansaitse sananvapauspalkintoa"

  28.04.2015 Yle Uutiset

  Michael Ondaatjen ja viiden muun kirjoittajan mukaan terrori-iskun kohteeksi joutunut ranskalaislehti on suvaitsematon vieraita kulttuureita kohtaan.

 • Salman Rushdie: Uskonnon on oltava satiirin kohde

  07.01.2015 Yle Uutiset

  Fatwan saanut kirjailija painottaa satiirin olevan vapauden puolella, tyranniaa vastaan. Hänen mukaansa uskonnollinen totalitarismi on saanut aikaan tappavan muutoksen.

 • Bombay Rushdiesta Mehtaan

  14.11.2014 Kulttuuri

  Bombay, Intian suurin, nopein ja rikkain. Vasta 1800-luvulla bombaylaiset tajusivat, että heidän kaupunkinsa on intialainen kaupunki.Viralliselta nimeltään se on vuodesta 1995 ollut Mumbai, mutta kun lukee Salman Rushdieta ja Suketu Mehtaa, tajuaa millaisen politiikan tuotetta nimenvaihdos on. Ikuiset kaupungit Yle Radio 1.12. klo 17.20.

 • Facebook vaatii rahaa julkkiksille lähetetyistä viesteistä

  08.04.2013 Yle Uutiset

  Sunday Times -lehden mukaan yhdysvaltalaiset ja britit joutuvat maksamaan jopa yli 12 euroa lähettääkseen viestin julkisuuden henkilölle. Eniten Britanniassa maksaa uimahyppääjä Tom Daleylle lähetetty viesti.

 • Ruben Stiller: Stiller vastaan Stiller

  25.09.2012 Yle Uutiset

  Liberaalin ihmisen on väiteltävä itsensä kanssa. Tämä on valesuora lähetys väittelystä itseni kanssa. Aiheena on Muhammed-filmi ja sananvapaus. Vastakkain ovat Ruben ja sivupersoonani Olavi, jonka olen nimennyt toisen etunimeni mukaan. Kuka teidän mielestänne voittaa tämän väittelyn?

 • Ylen kirjeenvaihtaja: Uusi Muhammed-kärhämä kytee New Yorkin metrossa

  24.09.2012 Yle Uutiset

  Muhammed-videon aiheuttama suuttumus on pyyhkäissyt ympäri maailman. Ylen kirjeenvaihtajat kertovat videon aiheuttamista reaktioista New Yorkissa, Lontoossa ja Moskovassa.

 • Kirjailija Salman Rushdie sivuuttaa uuden tappouhkauksen

  19.09.2012 Yle Uutiset

  Iranilaisen Khrodad-säätiön johtaja Hassan Sani on korottanut Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota. Säätiön johtajan mukaan profeetta Muhammedin pilkkaamisesta ei tule loppua niin kauan kuin Rushdie saa elää.

 • Iranin varapresidentti: Pilkkavideon tekijät etsitään

  17.09.2012 Yle Uutiset

  Iranin hengellinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei taas kehotti länsimaita estämään videon näyttämisen. 

 • Iranilaissäätiö korotti Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota

  16.09.2012 Yle Uutiset

  Säätiön mielestä profeetta Muhammedia pilkataan edelleen sen vuoksi, ettei kirjailija Salman Rushdien tappokäskyä ole noudatettu.

 • Saatanallisten säkeiden lukeminen raivostutti Intian muslimit

  21.01.2012 Yle Uutiset

  Salman Rushdien Saatanalliset säkeet -kirjan lukeminen ääneen Jaipurin kirjamessuilla on raivostuttanut Intian muslimit. Muslimiaktivistit aikovat tehdä rikosilmoituksen Intiassa kielletyn kirjan julkisesta lukemisesta. Intialaissyntyinen kirjailija Rushdie perui tulonsa kirjamessuille Intian viranomaisten varoitettua häntä mahdollisesta salamurhahankkeesta.

 • Salman Rushdie saa olla Salman Rushdie myös Facebookissa

  15.11.2011 Yle Uutiset

  Kirjailija Salman Rushdie on onnistunut selättämään yhteisöpalvelu Facebookin nimikiistassa. Rushdie, jonka virallinen etunimi on Ahmed, yritti pitkään ja huonolla menestyksellä saada Facebookin hyväksymään toisen nimensä Salmanin. Tiistaina Rushdie kertoi Twitter-viestissä Facebookin viimein taipuneen ja pyytäneen anteeksi.

 • Kaikkien aikojen kirjailijakiista päättyi

  31.05.2011 Yle Uutiset

  Yksi kaikkien aikojen kitkerimmistä kirjallisista vihanpidoista päättyi, kun Paul Theroux ja V.S. Naipaul löivät kättä päälle Walesin Hay Festivalilla.

 • Salman Rushdie kirjoittaa televisiosarjan

  11.03.2011 Yle Uutiset

  Kirjailija Salman Rushdie ryhtyy tv-käsikirjoittajaksi. Rushdie kirjoittaa amerikkalaiselle Showtime-televisiokanavalle draamasarjan, jossa käsitellään nykypäivän Amerikkaa.

 • Salman Rushdie kirjoittaa muistelmiaan

  22.10.2010 Yle Uutiset

  Salman Rushdie valottaa kuolemantuomiolta paossa elämiään vuosia tulevissa muistelmissaan. Random House -kustantamo kertoi torstaina sopineensa Rushdien omaelämäkerran julkaisusta.

 • Kiinan merkittävin toisinajattelija 11 vuodeksi vankeuteen

  25.12.2009 Yle Uutiset

  Kiinan merkittävin toisinajattelija Liu Xiaobo on tuomittu 11 vuoden vankeusrangaistukseen valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

 • Iran: Rushdien fatwa yhä voimassa

  11.02.2009 Yle Uutiset

  Iranin hallinto on keskiviikkona ilmoittanut kirjailija Salman Rushdien 20 vuotta sitten saaman kuolemantuomion olevan yhä voimassa.

Sivut