Hyppää pääsisältöön

vasemmisto

 • “Äärioikeistolla on parhaat bileet” ‒ vasemmistoajattelijat selittävät liberalismin kriisin, trollioikeiston menestyksen ja vasemmiston surkeuden

  20.09.2018 Kulttuuricocktail

  Uusoikeisto haluaa olla kapinallinen kuin vanha vasemmisto.

  Vasemmisto voitti kulttuurisodan, mutta muuttui kapitalismin juoksupojaksi ja keskittyy nyt vahtimaan sitä, mitä saa sanoa. Sillä aikaa äärioikeisto brändäsi itsensä kapinalliseksi ja alkoi mellastaa netissä. Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen mukaan uusi äärioikeisto on ymmärtänyt saman, minkä 1960-luvun vasemmistoradikaalit: jotta voi vallata politiikan, on ensin oltava hyvä meininki ja kulttuurista annettavaa.

 • Muistatko ääniharavat? Kuka oli ensimmäinen naisministeri? Testaa tietosi poliittisesta historiasta

  07.06.2018 Oppiminen

  Poliittisen historian testi

  Suomen sataan vuoteen mahtuu monenlaisia poliittisia käänteitä ja värikkäitä hahmoja. Kuinka hyvin sinä tunnet ne? Testaa tietosi poliittisesta historiasta näillä kymmenellä kysymyksellä.

 • Itse asiassa kuultuna: Esko-Juhani Tennilä

  15.12.2017 Yle TV1

  Mitä pitkäaikainen kansanedustaja ajattelee urastaan?

  Esko-Juhani Tennilä istui eduskunnassa yli kolme vuosikymmentä. Mitä värikäs puhuja nyt ajattelee urastaan?

 • Valheenpaljastaja: Yhdysvalloissa valeuutisia suunnataan nyt Trumpin vastustajille

  14.06.2017 Oppiminen

  Kukaan ei ole immuuni vahvistusharhalle.

  Donald Trumpin voittoon asti oli selvää, että valtaosa valeuutisista oli kirjoitettu konservatiivisesti ja oikeistolaisesti ajattelevalle yleisölle. Sittemmin tilanne on muuttunut: liberaalit ja vasemmistolaiset lankeavat nyt helposti valeuutismaakareiden ansoihin.

 • Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  23.03.2017 Kulttuuricocktail

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • Reiluus ja kohtuus kadoksissa, sanoo Jeremy Corbyn.

  11.02.2016 Yhteiskunta

  Labour-puolueen Jeremy Corbynin fairness` -näkemyksiä

  Yli kolme vuosikymmentä alahuoneen takapenkillä istunut Jeremy Corbyn valittiin Britannian työväenpuolueen puheenjohtajaksi syyskuussa 2015 suuremmalla kannatuksella kuin kukaan koskaan ennen häntä on valittu Labourin johtoon puolueen yli satavuotisessa historiassa.

 • Muisti: Sekaisin shaahista

  31.03.2015 Yle TV1

  Suomalaiset ihmettelivät shaahiparia Persiasta.

  Kesällä 1970 suomalaiset kerääntyivät kaduille, kun kylään saapui shaahipari Persiasta.

 • Porvarilehtien valta-asema huolestutti 1960-luvun lopulla

  22.10.2014 Elävä arkisto

  Kuinka puolueettomuus ja sananvapaus toteutuu, kun vain porvarilehdet jyräävät myynneissä? ”Sanan vapaus – rahan vapaus” -reportaasissa ruoditaan lehdistön muuttumista suurteolliseksi toiminnaksi.

 • Työväenlehdet tavoittelivat lisää lukijoita 1950-luvulla

  20.10.2014 Elävä arkisto

  Työväenlehtiä mainostettiin näkyvästi sodan jälkeen.

  ”Tämä on sinun lehtesi, sinä ja lehtesi tarvitsette toisianne. Vain yhdessä rakennamme voimakkaan lehdistön”, julistaa SKDL:n työväenlehtien mainos vuodelta 1955.

 • Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja

  25.08.2014 Elävä arkisto

  Mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää. Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja kertoo! Sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan; taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta. Mitkä taulut ovat merkittäviä? Miten talous toimii? Miksi Suomi itsenäistyi?

 • Latinalaisen Amerikan vasemmistolainen 2000-luku

  01.07.2014 Elävä arkisto

  Venezuelan Hugo Chávez, Bolivian Evo Morales, Brasilian Lula

  2000-luvun alussa Latinalaisessa Amerikassa näytti olevan valloillaan vasemmistolaisuuden aalto. Tuo aalto nosti valtaan muun muassa Hugo Chávezin Venezuelassa, Evo Moralesin Boliviassa ja Lulan Brasiliassa.

 • Elämme oikeistohegemonian aikaa

  03.06.2014 Yhteiskunta

  Anna Kontulan kirja Kirjeitä oikealle oikaisee käsityksiä vasemmistosta ja tarkastelee nykyaikaa työväen näkökulmasta. Vain keskustelukumppani jää uupumaan.

 • Filosofian supertähti Slavoj Žižek

  18.11.2013 Elävä arkisto

  Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ajattelijoita.

  Slovenialainen Slavoj Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ja siteeratuimpia filosofeja. Hän puhuu vallankumouksesta ja vasemmistolaisuudesta sekä elokuvista ja televisiosta. Žižek löytää varsinkin Hollywood-elokuvista hyvinkin poliittisen koodiston. Julkisuudessa mielellään viihtyvää filosofia kutsutaan akateemiseksi Elvikseksi ja Slavoj the Superstariksi.

 • Planetarismin ja humaanin siviilisaation puolesta – Ele Alenius

  21.10.2013 Elävä arkisto

  SKDL:n pitkäaikaisin puheenjohtaja Ele Alenius joutui 1960- ja 1970-luvuilla usein huomaamaan olevansa toisinajattelija poliitikkona, ministerinä, sosialistina ja humanistina. Eläkepäivinään monipuolinen ajattelija on paneutunut globaalin yhteiskuntamme tilaan ja tulevaisuuteen, "että olisimme humaanin siviilisaation planeetta".

 • Rautakourat juhlivat vuonna 1949

  16.10.2013 Elävä arkisto

  Upeaa ajankuvaa Helsingistä tallentui filmille, kun ”rautakourat” eli Suomen Metallityöväen Liitto juhli 50-vuotistaivaltaan vuonna 1949.

 • Yhteiskunnan kahtiajaon näkeminen ajoi Claes Anderssonin politiikkaan

  27.09.2013 Elävä arkisto

  Haastattelussa Claes Andersson

  Psykiatri, muusikko ja kirjailija Claes Andersson on suurelle yleisölle tutuin poliitikkona. Vasemmistoliiton ensimmäinen puheenjohtaja ja entinen kulttuuriministeri lähti mukaan politiikkaan nähtyään yhteiskuntamme kahtiajaon psykiatrin työssään.

 • Vanhat läskikapinalliset muistelevat

  18.09.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1922 syttyneen kapinan veteraanit muistelevat 1982.

  Pohjois-Suomessa vuonna 1922 syttyneen läskikapinan veteraanit ja uhrit muistelivat tapahtumia 60 vuotta myöhemmin. Sosialistisen aatteen nimissä toteutettu lyhyt kapina herätti vielä vuonna 1982 osassa surua, mutta osassa yhä uskoa vallankumoukseen.

 • Suvi-Anne Siimes nousi nopeasti politiikan huipulle, tippui äkkiä alas

  01.07.2013 Elävä arkisto

  Suvi-Anne Siimes nousi vasemmistoliiton puheenjohtajaksi 35-vuotiaana vuonna 1998. Nuoren taloustieteilijän nousu oli ollut nopea, mutta poliittinen ura loppui yhtäkkisesti Siimeksen eroon vuonna 2006. Uudistajan mitta täyttyi entisten taistolaisten vaikutusvaltaan puolueessa.

 • Onko feministi Suomessa kummajainen, pohti Tiina Rosenberg

  27.05.2013 Elävä arkisto

  Tiina Rosenberg on Ruotsin tunnetuin suomalainen feministi

  Sibelius-akatemian, teatterikorkeakoulun ja kuvataideakatemian yhdistävän taideyliopiston ensimmäiseksi rehtoriksi valittiin yksi Ruotsin tunnetuimmista suomalaisista Tiina Rosenberg. Sukupuolen- ja teatteritieteen tutkijan räväkät mielipiteet perheestä, sukupuolesta ja tasa-arvosta tekivät hänestä yhden länsinaapurimme ykkösfeministeistä. Hän oli myös mukana perustamassa Feministiskt initiativ –puoluetta.

 • "Me tiedämme missä asut" – vihapuheen monet muodot

  21.05.2013 Elävä arkisto

  Miltä tuntuu löytää itsensä Top 10 Suomen ensimmäisenä tapettavat -listalta? 17 vihapuheen uhria kertoo millaisen vihan kohteeksi julkisuudessa oleva henkilö voi joutua ja mistä se viha oikein pulppuaa.

Sivut