Hyppää pääsisältöön

Latinalainen Amerikka

 • Historia: Banaanivalta

  24.02.2019 Yle TV1

  Tarina taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta.

  Palkittu ranskalaisdokumentti on kertomus taloudesta, politiikasta ja maapalloistumisesta.

 • Ulkolinja: Brasilian askel taaksepäin

  15.09.2017 Yle TV1

  Etelä-Amerikan suurin maa on epävakaassa tilassa.

  Brasilian presidentin Dilma Rousseffin syrjäyttämisen jälkeen maa on ajautunut poliittisesti epävakaaseen tilaan.

 • Olé, Olé, Olé! Havana Moon! Komea tuplakattaus The Rolling Stonesia

  28.04.2017 Yle Teema

  Kiertue Latinalaisessa Amerikassa huipentuu Kuubaan.

  Ikinuori Rolling Stones kiersi Latinalaisessa Amerikassa helmi-maaliskuussa 2016. Kiertueesta tehtiin sekä dokumenttielokuva Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America että konserttielokuva Havana Moon. Tunnelma oli kuussa. “Rollarit ovat uskonto täällä”, totesi yksi kiihkeä fani.

 • Español – la lengua del mundo

  22.02.2016 Oppiminen

  Faktaa espanjan kielestä

  Espanja on maailmankieli, sitä puhuu noin 500 miljoonaa ihmistä. Kun emämaassa on vain noin 46 miljoonaa asukasta, on helppo päätellä, että kyseessä on erittäin laajalle levinnyt kieli, jolla pärjää monissa maailman kolkissa jopa paremmin kuin englannilla.

 • Reppumatkailija harhauttaa rosvoa

  25.01.2016 Oppiminen

  Saksaa uusin silmin: Sarah antaa reppureissuun vinkin.

  Sarah Eggers on nähnyt paljon maailmaa. Eniten hän pitää latinojen mutkattomasta asenteesta sekä musiikista, joka saa hyvälle tuulelle.

 • Peru Suomen teollisuuden viennin ja taksvärkkirahojen määränpäänä 1960-luvulla

  05.01.2016 Elävä arkisto

  Matkaraportti vuodelta 1969 esittelee monipuolista Perua

  Toimittaja Pasi Rutanen kävi kiertämässä Perua vuosi vallankaappauksen jälkeen vuonna 1969. Maan armeija oli ottanut vallan itselleen ja kenraali Alvaradon juntta johti maata, joka oli täynnä rikkauksia ja köyhyyttä. Suomen teollisuus näki Perun poliittiset muutokset mahdollisuutena viennille.

 • Onko vaatteiden valmistus Etelässä kestämätöntä? Näkökulmia Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

  07.04.2015 Yhteiskunta

  Onko vaatteiden valmistus Etelässä kestämätöntä?

  Onko vaatteiden valmistus Etelässä kestämätöntä?

 • ESP - Espanja on seikkailu!

  10.10.2014 Oppiminen

  Tutustu Espanjaan - maahan ja ihmisiin

  ESP on espanjan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille suunnattu elämyksellinen kokonaisuus. Sivustolla tutustut neljään espanjaa puhuvaan henkilöön sekä Espanjaan, josta löydät mielenkiintoisia tietoa, olitpa sitten vakiintunut Espanjan harrastaja tai vasta innostunut maasta ja kielestä.

 • Kokanviljely on osa Andien intiaanien kulttuuria

  10.07.2014 Elävä arkisto

  Kokanlehtien pureskelulla on piristävä vaikutus.

  Andien intiaanit pureskelevat kokanlehtiä sen piristävien ja lääkinnällisten vaikutusten vuoksi. Se muun muassa auttaa vuoristotaudin oireisiin. Ulkomaiden puristuksessa kokanviljelijät järjestäytyivät ja vuonna 2006 Bolivian presidentiksikin nousi kokanviljelijöiden etua ajava Evo Morales.

 • Latinalaisen Amerikan vasemmistolainen 2000-luku

  01.07.2014 Elävä arkisto

  Venezuelan Hugo Chávez, Bolivian Evo Morales, Brasilian Lula

  2000-luvun alussa Latinalaisessa Amerikassa näytti olevan valloillaan vasemmistolaisuuden aalto. Tuo aalto nosti valtaan muun muassa Hugo Chávezin Venezuelassa, Evo Moralesin Boliviassa ja Lulan Brasiliassa.

 • Amazonin jokikansan jäljet vievät kumihelvetin raunioille

  06.06.2014 Elävä arkisto

  Amazonin jokikansa elää perinteisesti.

  Etelä-Amerikan joki-intiaanit ovat pääosin sekoittuneet eri intiaaniheimoista Amazonin alueella. Ylen kuvausryhmä seurasi intiaanien perinteistä elämänmenoa vuonna 1991. Lisäksi vierailtiin pahamaineisessa "kumihelvetissä", Iquitosin kaupungissa, jonka rikkaaksi tehnyt kumitori oli enää muisto vain.

 • Argentiinan juntta loi järjestystä ihmisoikeuksien hinnalla

  06.06.2014 Elävä arkisto

  Kenraali Jorge Videlan johtamat asevoimat kaappasivat Argentiinassa vallan keväällä 1976. Kaksi vuotta myöhemmin tehty Ulkolinja-reportaasi kertoo huiman inflaation piinaamasta maasta, jossa poliittinen oppositio tukahdutettiin säälimättömästi.

 • Amerikan korkeakulttuurien jäljillä

  20.05.2014 Elävä arkisto

  Matkakertomus vuodelta 1977 vie Boliviaan, Peruun, Amazon-joelle ja Machu Picchun kadonneeseen kaupunkiin. Ohjelmassa kohdataan Etelä-Amerikan alkuperäiskansoja kaupungeissa, viidakossa ja kelluvilla kaislasaarilla. Ohessa pohditaan, onko inkojen korkeakulttuuri valkoisen miehen aikaansaannosta.

 • Brasiliassa toivottiin parempaa huomista 1980-luvulla

  08.05.2014 Elävä arkisto

  Brasilian pitkäaikainen sotilasdiktatuuri oli väistymässä vuonna 1984, kun Ajankohtainen kakkonen vieraili maassa. Köyhyyden ja ihmisoikeusongelmien vaivaamassa maassa kaivattiin muutosta. Vaalien keskellä oltiin varovaisen toiveikkaita.

 • Cecilia Samartin kirjoittaa rakkaudestaan Kuubaan ja latinalaiskohtaloihin

  08.11.2013 Oppiminen

  Samartinin romaanit koskettavat yli kulttuurirajojen.

  Cecilia Samartin on käännöskirjallisuutemme huippunimiä, jonka teoksia suomalaiset lukijat ahmivat. Kaliforniassa asuvan kirjailijan ja psykoterapeutin erikoisalana on latinalaisamerikkalainen väestö. Kirjailijan oma perhe pakeni Kuuban vallankumouksen alta Yhdysvaltoihin. Samartinin romaanien tarinat koskettavat yli kulttuurirajojen.

 • Chávezissa yhdistyivät Jeesus, Che Guevara ja Simón Bolívar

  12.03.2013 Elävä arkisto

  Tv-show'ssaan Chávez lauleli ja haukkui vastustajiaan.

  Vuonna 2004 venezuelalaiset hurrasivat ja lauloivat presidentilleen Hugo Chávezille. He myös kerääntyivät joka sunnuntai tv:n ääreen katsomaan Chávezin kuudesta kahdeksaan tuntia kestävää omaa talk-show'ta.

 • Argentiinan aarniometsissä mureni jopa suomalainen sisu

  24.01.2013 Elävä arkisto

  Colonia Finlandesassa elämä oli taistelua

  Vanhin Etelä-Amerikan suomalaissiirtokunnista oli Argentiinan Misiones-laaksossa sijaitseva Colonia Finlandesa. Se perustettiin vuonna 1906, mutta kuihtui lähes täysin 30 vuotta myöhemmin. Elämä oli välillä hilpeää, joskus riehakastakin, mutta enimmäkseen vaikeaa. Jäljellä ovat enää muistot ja muutamat suomalaiset.

 • Penedon kadotetun paratiisin pelasti turismi

  19.12.2012 Elävä arkisto

  Brasiliassa kukoisti suomalainen utopiasiirtokunta

  Brasiliassa Penedon laaksossa on kukoistanut yksi menestyneimmistä suomalaisista siirtokunnista. Unelma vegetaristisesta unelmayhdyskunnasta romuttui kuitenkin lukuisiin ongelmiin. Nykyään suomalaisuus näkyy Penedossa pikku-Suomena, joulupukin talona sekä tanssipaikka Clube Finlândiana.

 • Suomi hullaantui iloiseen zumbaan

  12.10.2012 Elävä arkisto

  Zumba-innostus tuli Suomeen 2010-luvulla.

  Kun zumba tuli Suomeen, sai kankea kansa vihdoin tuntea itsensä pehmeäksi ja sulavaliikkeiseksi. Zumba yhdistelee latinotansseja muun muassa discotanssiin, aerobiciin, hiphoppiin ja reggaetoniin.

 • Kuubalaisrytmit virtaavat suomalaismiehen veressä

  05.09.2012 Elävä arkisto

  Suomalainen Peter Loman muutti Kuubaan rakkauden ja musiikin perässä. Siellä hän oppi arvostamaan hidastempoista elämää.

Sivut