Hyppää pääsisältöön

Ludvig XIV

 • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

  02.06.2017 Yle Teema

  Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

  Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

 • Kuinka sokeriherneet hullaannuttivat Ranskan – makupaloja gastronomian historiasta Aurinkokuninkaan ajalta

  14.08.2016 Historia

  Aurinkokuninkaan hovi ahmi hulluna sokeriherneitä.

  Aurinkokuninkaan aikana Ranskan ruokakulttuurissa tapahtui merkittäviä muutoksia. Se jätti taakseen Euroopan muut maat, jotka vielä pitkälti toteuttivat puhtaasti keskiaikaista perinnettä gastronomiassaan – keskeisenä piirteenä ruokien voimakas maustaminen vahvoilla idän mausteilla. Ranska lähti omille teilleen nostamalla lähiruoan kunniaan ja hakemalla raikkaita, kotoperäisiä makuja.

 • Värikästä barokkiorkestrointia

  20.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Philadelphian barokkiorkesteri Tempesta di mare on julkaissut kaksi albumia ranskalaisen oopperan ja baletin tanssinumeroita ja välisoittoja. Vuosi sitten ilmestyi levyllinen Aurinkokuninkaan ajoilta Lullyn, Marais’n ja Rebelin musiikkia. Nyt sarja jatkuu Molièren viimeisellä produktiolla, komediabaletilla Luulosairas Marc-Antoine Charpentierin musiikkiin sekä Aurinkokuninkaan ajan jälkeisillä baleteilla Jean-Marie Leclairilta ja Jean-Philippe Rameaulta.

 • Hovielämää

  16.12.2015 Yle Teema

  Mikä oli menestyksen salaisuus kuninkaiden hoveissa?

  BBC:n kolmeosaisessa historiasarjassa taidetoimittaja Stephen Smith perehtyy hovielämään eri aikoina. Menestyminen, jopa eloonjääminen, kuninkaan läheisyydessä vaati entisaikaan monenlaisia taitoja.

 • Hernehulluutta ja kuninkaallisia ilmavaivoja

  13.02.2015 Kulttuuri

  Antiikin Rooman viihdeherkku numero yksi

  Hernekeitto kuuluu laskiaiseen – yhtä itsestään selvästi kuin lanttulaatikko jouluun. Paastonaikaan valmistautuvat suomalaiset mättivät hernekeittoa mahoihinsa oikein urakalla, mutta herneen historia kertoo muistakin hernehulluista, antiikin roomalaisista Ranskan Aurinkokuninkaaseen.

 • Canal du Midi

  12.03.2013 Oppiminen

  1681 reitti Ranskan halki Välimereltä Atlanttiin valmistui.

  Canal du Midi saatiin päätökseen vuonna 1681 ja Välimeri yhdistyi Atlanttiin! Monen hallitsijan unelma tavara- ja henkilöliikenteen helpottamiseksi toteutui. Nykyään Canal du Midi on puhtaasti matkailukohde, jota pitkin voi verkkaisesti vaeltaa proomulla. Suosio on suunnaton, sillä kanava merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996.