Hyppää pääsisältöön

Marcel Proust

 • Päätalo on jälleen ajankohtainen - nyt Koillismaan kirjailija kiinnostaa myös akateemisia naisia

  18.10.2017 Puoli seitsemän

  Kalle Päätalo kiinnostaa nyt myös akateemisia naisia.

  Kalle Päätalo kiinnostaa nyt myös akateemisia naisia.

 • AFP: Marcel Proust maksoi lahjuksia saadakseen hyvät arvostelut Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjalleen

  28.09.2017 Yle Uutiset

  Ranskalaiskirjailija suosi hämärätoimissaan kirjoituskonetta, jotta käsialaa ei pystytä yhdistämään häneen.

 • Game of Thrones

  21.04.2016 Kulttuuri

  Levotonta Westerosissa, Essos kuohuu

  George Martin oli maaliskuun alussa kuollut musiikkituottaja, viides beatle, niin kuin häntä kutsuttiin Beatles-yhteyden takia. Vuosia ennen tutustumistani Game of Thrones -sarjaan ihmettelin, miksi nimi joskus vilahteli muodossa George R.R. Martin. Sittemmin olen tajunnut, että r-kirjaimet eivät ole nimessä, jotta Martin erottuisi musiikkituottajasta, vaan ehkä ennemminkin siksi, että niiden kautta syntyy yhteys J.R.R. Tolkieniin.

 • Tuoksuharrastaja: "Suomessa on rikos tuoksua hyvältä"

  16.03.2016 Kulttuuricocktail

  Tuoksuharrastajat kertovat, miksi nuuhkiminen kannattaa.

  Älä laiminlyö hajuaistiasi. Tästä muistuttivat KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä vierailleet tuoksuharrastajat lukuisia kertoja. Heille tuoksut eivät merkitse vain kalliimpien parfyymien diivailevaa nuuhkimista, vaan nenän harjaannuttamista jokapäiväisessä elämässä.

 • Toiko haju mieleesi muiston vuosien takaa? Siihen on selitys aivoissa

  26.11.2015 Yle Uutiset

  Haistaminen tapahtuu aivoissa samoissa osissa kuin tunteita ja muistoja käsitellään. Siksi lapsuudesta tutut tuoksut nostattavat heti muistoja. Suuri osa tunteistamme johtuu tuoksuista, vaikka emme edes tiedä sitä.

 • Mistä Knausgård taistelee?

  11.03.2015 Kulttuuri

  Niin kuin Marcel Proustin ja Kalle Päätalon ystävät tietävät, omaelämäkerralliset romaanit vaativat tilaa ja vievät lukijan syvälle. Karl Ove Knausgård sopii tähän joukkoon. Knausgårdista keskustelevat kirjailijat Monika Fagerholm ja Juha Itkonen, kustannuspäällikkö Tapani Ritamäki ja J.P. Pulkkinen. Kirjakerho, Yle Radio 1 perjantaina 13.3.2015 klo 17.20 ja lauantaina 14.3. klo 22.05.

 • La belle epoque, Marcel Proust ja musiikki

  19.11.2014 Kulttuuri

  Tunnen minäkin muutaman ranskalaissäveltäjän 1900-luvun alusta, Debussy ja Ravel olivat Proustin ikätovereita, mutta Kadonnutta aikaa etsimässä opastaa musiikinrakastajan paljon syvemmälle aikakauden soundtrackiin.

 • Ranskalaisia paloja osa 2

  10.06.2013 Abitreenit

  Arkkitehtuurin kasvot.

  Viehättävä merenrantakylä Mer les Bains on onnistunut säilyttämään suuren osan kuuluisista merenrantahuviloistaan, mutta ne vaativat ehdottomasti entisöintiä. Etelä-Ranskassa sijaitseva keskiaikainen Mur de Barez on valittu Ranskan kauneimmaksi kyläksi.

 • Huippukalliita viinejä huutokaupataan Ranskassa

  08.12.2009 Yle Uutiset

  La Tour d'Argent, yksi Pariisin maineikkaimmista ravintoloista, huutokauppaa parhaillaan tuhansia pulloja harvinaisia viinejä ja muita alkoholijuomia. Ravintolalla riittää reserviä, sillä lähes puolen miljoonan pullon viinikellari on tiettävästi maailman suurin.

 • Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa

  02.11.2009 Yle Uutiset

  Ranskalais-senegalilainen kirjailija Marie NDiaye on voittanut Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä mustana ja ensimmäisenä naisena kymmeneen vuoteen. NDiaye kuitenkin torjuu ajatuksen, että Goncourt-palkinto olisi myönnetty hänelle hänen ihonvärinsä vuoksi.

 • Mikael Agricola -palkinto Annikki Sunille

  09.04.2008 Yle Uutiset

  Tämän vuoden Mikael Agricola -palkinnon parhaasta kaunokirjallisesta suomennoksesta saa kääntäjä Annikki Suni. Tunnustus myönnettiin Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -teossarjan viimeisen osan Jälleenlöydetty aika suomennoksesta.

 • Goncourt-kirjallisuuspalkinto Gilles Leroylle

  06.11.2007 Yle Uutiset

  Ranskan arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Prix Goncourt, on myönnetty kirjailija Gilles Leroylle. Hän sai tunnustuksen teoksestaan Alabama Song.

 • Suomentaja Tuomikoski kuollut

  05.10.2004 Yle Uutiset