Hyppää pääsisältöön

Matti Klinge

 • Ruusun ja Leijonan matkassa – suomalainen kunniamerkkiperinne on pitänyt pintansa

  02.12.2019 Yle TV1

  Minkälainen on Suomen kunniamerkkijärjestelmän historia?

  Dokumenttielokuva Suomen kunniamerkkijärjestelmän 100-vuotisesta historiasta.

 • Huipentuuko Suomen 100-vuotisjuhla vääränä päivänä?

  31.12.2016 Yle Uutiset

  Suomen itsenäisyyspäivä, 6. joulukuuta, oli vain yksi monista vaihtoehdoista. Eikä sitä suinkaan juhlittu vielä vuonna 1917.

 • Valitut sanat: Matti Klinge - ei päivää ilman riviä

  29.10.2016 Kulttuuri

  Matti Klingen uusi päiväkirja

  Matti Klingen uusi päiväkirja

 • Tervetuloa Ylen seurassa Helsingin kirjamessuille perjantaina 28.10.

  27.10.2016 Kulttuuri

  Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

  Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

 • Pelätyistä ratsumiehistä tekeillä dokumenttielokuva: "Lapsia peloteltiin, että jos he eivät ole kiltisti, hakkapeliitat tulevat"

  03.04.2016 Yle Uutiset

  Suomalaisista 1600-luvun hakkapeliitoista ja heidän muistoaan ylläpitävästä Tammelan Hakkapeliitta-tapahtumasta on tekeillä pitkä dokumenttielokuva. Historiaa ja nykyhetkeä yhdistelevä elokuva valmistuu vuodeksi 2018. Kuvaukset alkavat elokuussa sekä Lounais-Hämeessä Tammelassa että Saksassa.

 • Professori pitää kiinni etiketistä ja Kekkosesta

  03.03.2015 Kulttuuri

  Matti Klingen muistelmissa on hienoa ajankuvaa.

  Professori Matti Klingen Upsalasta Pariisiin -muistelmateoksessa kirjoittajan itsekehun piirteet kiinnittävät lukijan huomiota. Etiketistä ja Kekkosesta kiinni pitävän muistelijan toinen puoli näyttäytyy historiantutkijan ottaessa käteensä pensselin. Poliittisen värikartan kanssa muistelijalla onkin jo paljon vaikeampaa.

 • Aristoteleen kantapää: Aateluus velvoittaa

  23.09.2014 Kulttuuri

  Onko kaikilla aatelissuvuilla oma motto? Mistä aatelissukujen motot tulevat? Juontuuko se, että tavallisetkin ihmiset valitsevat mottoja, aatelisten vanhasta tavasta?

 • Pitääkö Matti Klinge jääkiekosta?

  03.07.2014 Kulttuuri

  Professori Matti Klinge paljasti Stradassa suhteensa jääkiekkoon. Harrastajamaalaria on verrattu jopa Picassoon. Mitä mieltä hän itse oli vertauksesta? Maaliskuu 2013.

 • Professori Päivi Setälä on kuollut

  30.03.2014 Yle Uutiset

  Naistutkimuksen edistäjä, professori Päivi Setälä on kuollut.

 • Ruotsalaistuneet suomalaisnuoret kertovat kaipuusta

  04.12.2013 Elävä arkisto

  Ruotsinsuomalaisille finnjävel ja hurri ovat tuttuja sanoja.

  Vaaleat hiukset, ruotsalaisaksentilla höystetty suomen kieli ja nuori ikä yhdistävät Johanni Larjankoa, Birgitta Nymania ja Heli Saarista. He kaikki ovat myös ruotsinsuomalaisten siirtolaisten lapsia. Heille pilkkanimet finnjävel ja hurri ovat tuttuja. Mitä heidän tulisi ajatella kun kummankaan maan kansalaiset eivät hyväksy heitä omakseen?

 • Euroopan kuningashuoneissa sukupolvenvaihdos

  23.07.2013 Yle Uutiset

  Britannia meni sekaisin pikkuprinssistä. Kauan odotetun kruununperillisen syntymä vahvisti entisestään monarkian kannatusta brittiläisten keskuudessa.Myös muissa Euroopan kuningashuoneissa eletään murroskautta - uusia lapsia on syntynyt ja kruunuja vaihdettu. Monarkian tulevaisuutta pohtii historian professori Matti Klinge.

 • Vuonna 1992 lamaa torjuttiin ennennäkemättömällä jättigaalalla

  27.06.2013 Elävä arkisto

  Lenita Airisto kävi omilla aseillaan tappiomielialaa vastaan

  Suomi kahlasi syvällä talouskriisin suossa 75-vuotisjuhliensa alla vuonna 1992: työttömiä oli lähes 400 000, yrityksiä kaatui, ja horjuvia pankkeja pelastettiin verovaroin. Yrittäjyyden, viennin ja viihteen voimanainen Lenita Airisto päätti käydä omilla aseillaan offensiiviin tappiomielialaa vastaan: hän organisoi valtavan lamantorjuntajuhlan, joka valtasi yhdeksi illaksi Helsingin ydinkeskustan. Mukaan mammuttimaiseen spektaakkeliin oli värvätty kaikki mahdolliset ja mahdottomat tahot jäänmurtajia ja Kaj Chydeniusta myöten.

 • Talousikoni Björn Walhroos taipui näytelmäksi

  27.02.2013 Yle Uutiset

  Lilla Teaternissa saa ensi-iltansa Timo Harakan ja Antti Karumon käsikirjoittama näytelmä Kungen. Se kertoo Björn Wahlroosista, joka järjestää kartanoonsa juhlat. Näytelmän muina hahmoina nähdään muun muassa toimittaja Leif Salmén ja etikettimies, historioitsija Matti Klinge.

 • Minullako kulttuurikoti?

  28.12.2012 Yle Uutiset

  Tekevätkö flyygeli erkkerissä ja seinällinen arvokirjoja asunnosta kulttuurikodin? Entä kelpaavatko kitara ja julisteet? Kulttuurikoti-käsitteellä on vanhahtava kaiku, mutta aihe puhuttelee yhä muun muassa sisustuslehdissä ja nettikeskustelupalstoilla.

 • Pentti Saarikoski jos kuka oli legenda jo eläessään

  04.09.2012 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 1998

  Vuonna 1998 valmistuneessa henkilökuvassa Pentti Saarikosken (1937–1983) läheiset pohtivat, millainen mies hän oikein oli. Arkistohaastatteluiden ansiosta myös Saarikoski itse saa puheenvuoron.

 • Alvar Renqvist -palkinto kustannustoimittaja Markku Aallolle

  03.05.2011 Yle Uutiset

  Suomen kirjasäätiö on myöntänyt Alvar Renqvist –palkinnon toimituspäällikkö Markku Aallolle. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena ansioituneelle kustannustoimittajalle.

 • UKK värväsi Leninin Suomen itsenäisyyden takuumieheksi

  26.11.2010 Elävä arkisto

  Yöpakkasten loppunäytökseen liittyy puhe, jonka presidentti Urho Kekkonen piti V. I. Leninin asuntomuseossa Smolnassa 24.1.1959. Siinä UKK sitoi vallankumousjohtajan Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden takaajaksi.

 • Aamun lehdet

  18.10.2010 Yle Uutiset

  Veroparatiiseja, Afganistanin sotaa sekä Euroopan historiaa pohditaan tämän aamun lehdissä.

 • WSOY:n säätiö palkitsi Matti Klingen elämäntyöstään

  02.10.2010 Yle Uutiset

  WSOY:n kirjallisuussäätiö on palkinnut professori Matti Klingen elämäntyöstään historian ja kirjallisuuden parissa. Säätiö palkitsi samansuuruisella 10 000 euron tunnustuspalkinnolla myös yhdeksän muuta kirjailijaa, kääntäjää ja kuvittajaa.

 • Mirkka Lappalaisen Susimessu palkittiin

  02.09.2010 Yle Uutiset

  Filosofian tohtori Mirkka Lappalaisen kirja Susimessu - 1590-luvun sisällissota Ruotsi-Suomessa on saanut Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon. Kirjaa kiitetään palkintoperusteluissa kieleltään rikkaaksi ja oivaltavaksi historiantutkimukseksi.

Sivut