Hyppää pääsisältöön

Aulis Sallinen

 • Ooppera oli kapellimestari Ulf Söderblomin suuri rakkaus – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  05.02.2020 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.

  Helmikuun 5. päivänä syntynyt Suomen kansallisoopperan pitkäaikaisin ylikapellimestari Ulf Söderblom (1930–2016) ehti johtaa ooppera- ja balettiesityksiä kuudella vuosikymmenellä. Huippuvuosi oli 1975, jolloin hän johti muutaman kuukauden sisällä kaksi kotimaista kantaesitystä, Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

 • Naantalissa soivat Beethovenin ja Sallisen teokset

  03.02.2020 Yle Uutiset

  Musiikkijuhlat ottaa uutena konserttipaikkana käyttöön Turun Sibeliusmuseon.

 • Sebastian Fagerlund nousi nopeasti sukupolvensa säveltäjien eturiviin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  06.12.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 6. joulukuuta!

  Vaikka Sebastian Fagerlund oli kirjoittanut musiikkia koko pienen ikänsä, hän epäili pitkään, oliko hänestä oikeasti säveltäjäksi. Kun päätös ryhtyä säveltämään vihdoin kypsyi, Fagerlund nousi nopeasti yhdeksi sukupolvensa merkittävimmistä säveltäjistä.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.11.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Monessa liemessä keitetty oopperalaulaja Matti Salminen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  07.07.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 7. heinäkuuta!

  Heinäkuun 7. syntynyt oopperalaulaja Matti Salmisella on työläistausta. Hänen isänsä oli piinkova kommunisti, jonka isän laulaminen oli herrojen kotkotusta. Äidin kuoleman jälkeen lauluharrastus oli jäädä kokonaan, mutta ulkopuolisten tuella Matista tuli ensin Kansallisoopperan kuorolainen ja myöhemmin kansainvälisesti menestynyt kuningasbasso.

 • Säveltäjä Aulis Sallisessa sykkii teatteripulssi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.04.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 9. huhtikuuta!

  Huhtikuun 9. päivänä syntynyt säveltäjä Aulis Sallinen (s. 1935) ei aluksi innostunut oopperasta, vaan piti sitä pölyttyneenä taidemuotona. Kutsu Olavinlinnan oopperasävellyskilpailuun 1974 muutti kaiken. Ratsumiehen myötä Sallisesta tuli kerralla valtakunnan juhlittu oopperasäveltäjä.

 • Suomalaisen miehen kärsimyksen tulkitsija, baritoni Jorma Hynninen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  03.04.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

  Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

 • Sallinen Sibeliuksen muovaajana

  07.12.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Radion sinfoniaorkesterin suureen Sibelius-karkeloon kaksi vuotta sitten kuului orkesterituotantoa edustanut levy, jossa soivat Lemminkäinen sekä Pohjolan tytär. Tuo paketointi on nyt saanut rinnalleen sisarjulkaisun, joka päälle päin tullaan muistamaan mezzosopraano Anne Sofie von Otterin Sibelius-osallistumisena ja Hannu Linnun RSO-johtajakauden fiksuna tapana heittää puumerkki "ison S:n" ison laarin eli orkesterituotannon alle.

 • Helsingin kaupunginorkesterin konsertti pe 1.12.2017 klo 19

  20.11.2017 Klassinen
 • Red Nose Companyn Punainen viiva uskoo unelmien voimaan

  01.02.2017 Kulttuuri

  Mike ja Zin kertovat ankaran tarinan ja ovat silti hauskoja.

  Red Nose Companyn Punainen viiva on teatteria politiikasta, ajasta jolloin järjestettiin Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit. Karun tarinan äärellä Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, eli klovnit Mike ja Zin, onnistuvat olemaan paitsi vakavia ja tosissaan, myös höpsöjä ja kevyitä. Punaisen viiva kiertää keväällä pitkin Suomea.

 • RSO esittää Aulis Sallisen Viisi naismuotokuvaa -teoksen

  24.03.2016 Klassinen Suomi

  Osa 5: Sallinen – Viisi naismuotokuvaa

  Osa 5: Mitä tulee suomalaiseen laulumusiikkiin, erityisesti oopperasäveltäjänä tunnettu Aulis Sallinen on oikea elävä legenda. On oikein ja kohtuullista, että hän on RSO ja Klassinen Suomi -sarjan Laulumaa-jakson nimikkosäveltäjä.

 • Mezzosopraano Anne Sofie von Otter kantaesittää Sibeliusta

  05.12.2015 Klassinen

  Anne Sofie von Otter kantaesittää Sallisen Sibelius-laulut.

  Maailmankuulu ruotsalainen mezzosopraano Anne Sofie von Otter kantaesittää Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12. että 9.12. Aulis Sallisen orkestroimia Sibeliuksen lauluja.

 • Heimoerot: karjalaiset

  22.10.2015 Puoli seitsemän

  Minkälaisia karjalaiset oikeasti ovat? Katso video!

  Minkälaisia karjalaiset oikeasti ovat? Katso video!

 • Viimeiset kiusaukset toi oopperan kansan suosioon

  13.07.2015 Elävä arkisto

  Joonas Kokkosen teos menestyi niin Suomessa kuin ulkomailla.

  Joonas Kokkosen teos menestyi niin Suomessa kuin ulkomailla.

 • Pikkuvikainen dokumentointi Sallisen King Learista

  19.05.2015 Klassinen

  Levyarvostelu.

  Aulis Sallisen viimeisin ooppera Kuningas Lear kantaesitettiin vuonna 2000. Se ei saavuttanut koko kansan suosiota tai päätynyt maailman huippuoopperataloihin, kuten karvalakkiajan oopperat, mutta esitettiin silti parikymmentä kertaa. Sallisen sävelkielen melodisuus keräsi kehuja, samoin Matti Salminen Learina ja Jorma Hynninen Gloucesterina. Nyt Ondine on viimeinkin saanut julkaistua Kuningas Learista DVD-taltioinnin vuodelta 2002. Se palauttaa mieleen oopperan hyveet, mutta jää muuten dokumentointitasolle.

 • Säveltäjäprofiilissa 80 vuotta juuri täyttänyt Aulis Sallinen

  14.04.2015 Klassinen

  Haastattelussa huomattavimpiin säveltäjiimmekuuluva Sallinen

  Yhtä lailla oopperoistaan kuin soitinmusiikistaan tunnettu säveltäjä Aulis Sallinen täytti vastikään 80 vuotta. Toimittaja Ville Komppa haastatteli Suomen huomattavimpiin nykysäveltäjiin lukeutuvaa Sallista, joka viettää talvensa Ranskan Provencessa.

 • Wednesday series 7

  09.04.2015 RSO in English

  Superb Swedish soprano Anne Sofie von Otter sings Sibelius songs orchestrated by Aulis Sallinen. BUY TICKET Watch and listen LIVE at 7 pm EET.

 • Independence Day Gala Concert

  09.04.2015 RSO in English

  Aulis Sallinen has composed orchestral accompaniments to the well-known solo songs by Sibelius chosen for the FRSO’s Independence Day concert. Taking the solo part is the superb Swedish soprano Anne Sofie von Otter. BUY TICKET

 • Keskiviikkosarja 7

  19.03.2015 RSO

  Ruotsalainen huippumezzosopraano Anne Sofie von Otter esittää Aulis Sallisen orkestroimia Sibeliuksen lauluja. Lisäksi ohjelmassa on Sebastian Fagerlundin orkesteriteos Stonework sekä Sibeliuksen sinfonia nro 2. OSTA LIPPU Kuuntele suora lähetys klo 19 alkaen.

 • Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

  19.03.2015 RSO

  Aulis Sallinen on säveltänyt orkesterisäestyksen Sibeliuksen tunnettuihin yksinlauluihin, jotka RSO esittää Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Laulujen solistiosuuden tulkitsee ruotsalainen huippumezzosopraano Anne Sofie von Otter. Lisäksi kuullaan mm. Sebastian Fagerlundin orkesteriteoksen Suomen ensiesitys. OSTA LIPPU

Sivut