Hyppää pääsisältöön

Erkki Melartin

 • Säveltäjä Helvi Leiviskä sävelsi ilman muusaa – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  25.05.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 25. toukokuuta.

  Säveltäjä Helvi Leiviskä (1902-1982) oli suomalaisten naissäveltäjien uranuurtaja. Papintyttären tie säveltäjäksi ei ollut suora eikä helppo ja sisälsi vaikeita valintoja. Helvi Leiviskä piti kiinni kutsumuksestaan ja sävelsi vaikka öisin ja kofeiinitablettien voimalla.

 • Kuolema merkitsi säveltäjä Erkki Melartinin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  07.02.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 7. helmikuuta.

  Säveltäjä Erkki Melartin (1875–1937) eli koko elämänsä kuolema kintereillään. Melartin oli 16-vuotias koulupoika, kun lääkäri antoi hänelle kaksi vuotta elinaikaa. Silloin hän päätti lopettaa koulunkäynnin ja omistaa jäljellä olevan aikansa kaikkein tärkeimmälle, musiikille.

 • Iskelmätähti, oopperalaulaja ja joogi Ture Ara – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  29.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 29. tammikuuta.

  Tammikuun 29. päivänä syntynyt baritoni Ture Ara (1903-1979) piti ensikonsertin 1927 ja laajensi seuraavaksi iskelmämusiikkiin. Emma-valssin menestyksen myötä Arasta tuli Suomen ensimmäinen iskelmätähti. Jo nuoresta henkisyyteen taipuvainen Ara oli oopperauransa jälkeen arvostettu jooga-opettaja.

 • Säveltäjä Helvi Leiviskä näki musiikin ja kumosi ennakkoluulot tuotannollaan

  19.12.2018 Elävä arkisto

  Tarina musiikillisesta ja teosofisesta janosta.

  Helvi Leiviskä (1902–1982) oli suomalainen säveltäjä ja ennen kaikkea sinfonikko. Sukupuolensa vuoksi hän kohtasi ennakkoluuloja, mutta hänen taitojaan ei koskaan vähätelty, ja kriitikot ylistivät jo nuoren Leiviskän sävellyksiä. Teosofinen itsekehitys oli erottamaton osa musiikillista matkaa, jonka vaiheita taiteilija muistelee sekä pianon että tunturipurojen äärellä vuonna 1979 valmistuneessa dokumentissa.

 • Musiikin ja runon ultramoderni ekpressionisti — sävellyksenopiskelija Elmer Diktonius 1918

  27.05.2018 Klassinen

  Modernistisäveltäjä sisällissodan Suomessa.

  Valkoisten voitettua sodan Elmer Diktonius jatkaa musiikkiopintojaan ja yrittää Arnold Schönbergin sävellysoppilaaksi Wieniin. Diktoniuksen oma sävellysoppilas, vallankumousjohtaja Otto Wille Kuusinen pakenee Moskovaan, missä perustaa Suomen Kommunistisen Puolueen.

 • Sävellystunteja vallankumousjohtaja Otto Wille Kuusiselle — sävellyksenopiskelija Elmer Diktonius 1918

  29.03.2018 Klassinen

  Modernistisäveltäjä sisällissodan Suomessa.

  Kevättalvella 1918 Elmer Diktonius, 22-vuotias musiikkiopistolainen säveltää yksinlauluja ja antaa teoriatunteja Otto Wille Kuusiselle. Sävellysoppilas Kuusinen on punaisen Kansanvaltuuskunnan keskeisiä johtajia.

 • Musiikkianalyysin välttämättömyys — työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja 1918

  10.03.2018 Klassinen

  Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

  Maaliskuun 10. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola uppoutuu säveltämiseen ja vertailee maestrojen Erkki Melartinin ja Heikki Klemetin opetuksia.

 • RSO juhlii 100-vuotiasta Suomen Muusikkojen Liittoa ja kantaesittää Antti Auvisen orkesteriteoksen

  16.11.2017 RSO

  Konsertin solistina esiintyy viulisti Lisa Batiashvili.

  RSO esittää 90-vuotisjuhlakaudellaan yhteensä yhdeksän kantaesitystä, joista 24.11. on vuorossa Antti Auvisen teos Turbo Aria. Lisäksi konsertissa kuullaan Suomen ensiesityksenä Anders Hillborgin toinen viulukonsertto, jonka solistina esiintyy Lisa Batiashvili. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla ohjelmassa on myös Erkki Melartinin Traumgesicht ja Aleksandr Skrjabinin Ekstaasin runoelma.

 • Suomalainen kamarimusiikki soi kuin verhon takaa

  24.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Annemarie Åström valmistui musiikin tohtoriksi viime vuonna, ja nyt hän on saattanut maailmaan jo toisen levyllisen tutkimuksensa antia eli pohjoismaista viulumusiikkia. Uutuus on vaatinutkin hieman tutkimista - Helvi Leiviskän pianotrio ja Väinö Raition pikkukappaleet ovat ensilevytyksiä, ja Erkki Melartinin jousitriosta on olemassa vain vanha konserttiäänitys ja vielä vanhempi kantanauha.

 • Kansallisromantiikka kääntyy harpulle

  25.04.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Harpisti Anni Kuusimäki tunnetaan Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikaisena luottomuusikkona, ja onpa hän tehnyt muutamia duolevyjäkin Jouko Harjanteen ja Aale Lindgrenin kanssa. Nyt Kuusimäki on intoutunut julkaisemaan soololevyn, joka sisältää hänen sydämensä musiikkia - eli suomalaista kansallisromantiikkaa harpulle sovitettuna. Suomi 100 -juhlavuoden logoa ei levyssä näy, mutta järvimaisemia ja luontokuvia senkin edestä.

 • 24.11. Perjantaisarja 6 / Muusikkojen liitto 100 vuotta

  28.03.2017 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Lisa Batiashvili, viulu Erkki Melartin: Traumgesicht op. 70 Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 2, ensi esitys Suomessa Antti Auvinen: Turbo Aria, kantaesitys (Ylen ja Suomen Muusikkojen Liiton tilaus) Aleksandr Skrjabin: Ekstaasin runoelma op. 54 Myöhäisillan kamarimusiikki: Joonas Kokkonen: Puhallinkvintetto LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 24.11. klo 19.

 • Lyyristä suomalaista sielunmaisemaa

  24.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Idyllit, elegiat, pienet muistot, kukkaset, kehtolaulut, romanssit ja muut niin sanotut karakterikappaleet olivat romantiikan keskeisintä ohjelmistoa läpi 1800-luvun. Niitä sävelsivät kaikki, joskus enemmänkin ansainta- kuin taiteenteon tarkoituksessa, joskus taasen selvästi hetken hurmiossa, inspiraation vallassa. Koulutettujen säveltäjien määrän kasvaessa Suomessa 1800-luvun lopulla myös kotimaisia pieniä karakterikappaleita syntyi kiihtyvään tahtiin – ja niiden joukosta löytyy joitakin todellisia helmiä.

 • Uninäkyjä ja raikasta orkesterinkäyttöä

  27.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Käen kukunta johdattelee Marjatan legendaan Erkki Melartinin orkesterilaulussa, jonka Aino Ackté tilasi säveltäjältä vuonna 1914 saatuaan juuri edellisvuonna Sibeliukselta vastaavan teoksen, Luonnottaren. Sibeliuksen sfäärejä syleilevän alkuvoimaisen teoksen jälkeen Marjatta on omalla tavallaan raikas ja värikäs teos Kalevalan versiosta neitsyt Maria -myytistä. Soile Isokoski tulkitsee puheenomaisen soolostemman tunnelmallisesti ja selkeästi. Radion sinfoniaorkesterilta ja Hannu Linnulta on kansallinen kulttuuriteko tuoda Erkki Melartinin parhaita orkesteriteoksia esiin, ja RSO:n nykykunnolla se onnistuukin täysipainoisesti.

 • RSO ja Klassinen Suomi – RSO esittää Erkki Melartinin Traumgesicht-teoksen

  16.03.2016 Klassinen Suomi

  Osa 2: Erkki Melartin – Traumgesicht

  Osa 2: Tarkkakorvaisimmat voivat kuulla Erkki Melartinin harvinaisen orkesteriteoksen Traumgesicht Klassisen Suomen Heimo-jaksossa. Hieno teos ansaitsee tulla kuulluksi kokonaisena.

 • Joensuun konservatorion opiskelijoilta Aino-ooppera

  09.04.2014 Yle Uutiset

  Joensuun konservatorion opiskelijoilta on valmistunut ensi-iltaan Erkki Melartinin säveltämä Aino-ooppera. Konservatorion esityksessä lavalla ovat Raija Puhakan ja Anneli Hynnisen oppilaita. Oopperan ensi-ilta on keskiviikkona Joensuun konservatorion salissa.

 • Keskiviikkosarja 6

  10.04.2013 RSO
 • Lipuntarkastaja löysi Savonlinnan oopperajuhlien ensimmäisen julisteen 100 vuoden takaa

  04.07.2012 Yle Uutiset

  Savonlinnan oopperajuhlat täyttää tällä viikolla sata vuotta. Helsinkiläinen keräilijä ja kulttuurinharrastaja Jarmo Raitio on löytänyt ensimmäisten, vuonna 1912 järjestettyjen juhlien julisteen. Myöhempien festivaalien julisteita on säilynyt mm. Kansalliskirjastossa, mutta ensimmäisten festivaalien julistetta ei ole aikaisemmin tunnettu.

 • Kerrostalokaksio paloi asuinkelvottomaksi Helsingissä

  22.10.2011 Yle Uutiset

  Helsingin Pukinmäessä sijaitseva kerrostaloasunto on tuhoutunut tulipalossa lauantai-iltana. Palo sai alkunsa ilmeisesti keittiöstä. Asunnossa ollut mies pääsi ulos ilman vammoja.

 • Postimuseokin juhlii 100-vuotiasta oopperaa

  27.04.2011 Yle Uutiset

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen Kansallisoopperan edeltäjän, Kotimaisen oopperan perustamisesta. Helsingissä, Postimuseossa torstaina 28.4. avattava "Oopperan merkkivuodet" -näyttely tuo instituution värikkään historian tähän päivään.

 • Perjantaisarja 13 / 2012

  02.03.2011 RSO

Sivut