Hyppää pääsisältöön

Sigmund Freud

 • "Päivät ovat yhtä pieniä kaikkialla ja niiden muoto on suppilon" – Leena Krohnin teokset sykähdyttävät myös radiossa

  22.11.2018 Elävä arkisto

  Leena Krohnin radiodraamoissa kohtaavat tuttuus ja vieraus.

  Leena Krohn on raskaansarjan kirjailija, esseisti ja – asiaa selvittäneen yleisradioyhtiön mukaan – myös arvostettu ajattelija. Krohnin viiden vuosikymmenen mittaisen kirjailijanuran herkkupaloista on päästy ajoittain nauttimaan myös radioiden äärellä. Näistä neljä on nyt julkaistu uudelleenkuultavaksi Areenaan.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  25.06.2018 Yle Teema

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

 • Pelkään että kuolen ennen kuin sinfoniat ovat valmiit — säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja 1918

  08.06.2018 Klassinen

  Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

  Kesäkuun 7.-8. päivinä Sibelius ihailee omenankukkia, pelkää kuolemaa ja säveltää kuudetta sinfoniaansa.

 • Unohdettu supertutkija Edvard Westermarck tutki insestiä ja puolusti naisia

  13.10.2017 Kulttuuricocktail

  Viisi ydinkohtaa Edward Westermarckin elämäntyöstä

  Edvard Westermarckin (1862–1939) nimi tunnetaan hyvin maailmalla, mutta ei Suomessa. Tietämättömyyteemme saattaa vaikuttaa se, ettei hänen teoksistaan ole suomennettu kuin muutama eikä hänen elämäntarinaansa tunneta täällä juurikaan.

 • Kolumni: Tasavirtamyssyllä masennuksen kimppuun?

  28.11.2016 Yle Uutiset

  Uudet tutkimustulokset näyttävät viittilöivän psykiatriaa takaisin yhteen neurologian kanssa. Tuleeko lääkäreistä tämän kehityskulun päässä teknikkoja, kysyy Risto Laitila.

 • Churchill sai sellaisen, Freud ei – listasimme kirjallisuuden Nobelin kuriositeetit

  12.10.2016 Yle Uutiset

  Oletko aina pohtinut, onko kukaan alle 30-vuotias voittanut kirjallisuuden Nobelia, monestiko Mika Waltari on ollut ehdolla tai mitä Sigmund Freud tekee näissä kekkereissä? Me otimme selvää. Palkinto jaetaan torstaina.

 • Vaarallinen metodi

  04.05.2016 Yle Teema

  Freudin, Jungin ja Sabina Spielreinin kolmiodraama

  Freudin, Jungin ja Sabina Spielreinin kolmiodraama ajalta, jolloin psykoanalyysi teki ihmismielen ymmärtämisen vallankumousta.

 • Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud!

  03.12.2015 Tiede

  Vaikeassa elämäntilanteessa? Mieti, mitä Freud sanoisi.

  Espanjalaistutkimuksessa koehenkilöt antoivat paljon parempia elämänohjeita virtuaalisen Sigmund Freudin hahmossa kuin omana itsenään. Hauskaa on, että he jakoivat testissä elämänviisautta itselleen!

 • Suomalaisilla emännillä ei ollut aikaa olla hysteerisiä – Aristoteleen kantapään karsiutuneet palat

  05.08.2015 Kulttuuri

  Aristoteleen kantapään puolivuotiskatsaus.

  Suomen kieltä ja sen käyttöä käsittelevä radio-ohjelma Aristoteleen kantapää on pyörinyt Yle Radio 1:llä jo lähes vuosikymmenen ajan. Lähes neljäänsataan lähetykseen mahtuu paljon tiukkaa faktaa, mutta ohjelmien ulkopuolelle jää kuitenkin paljon mielenkiintoista materiaalia, joka ei mahdu mukaan. Joskus jopa tunnin haastattelusta hiotaan viisitoistaminuuttinen timantti. Vuoden 2015 alkupuoliskon ohjelmista karsiutuivat pois muun muassa tieto siitä, miksi Suomesta ei ole löytynyt dinosaurusten fossiileja sekä ovatko kiinalaiset koskaan harkinneet latinalaisiin aakkosiin siirtymistä.

 • Tehokkuusajatteluun perustuvassa maailmassa melankolia on vitsaus

  08.06.2015 Kulttuuri

  Melankolia on selittämätöntä surumielisyyttä

  Melankolia on selittämätöntä surumielisyyttä

 • "Jolon saaren pissit" – uutisankkurin lipsautus saattoi olla stressin seuraus

  08.04.2015 Yle Uutiset

  Juhlapuheissa, uutislähetyksissä, sosiaalisessa mediassa ja painetuissa sanassa lipsahtaa säännöllisesti esiin sanoja tai lauseita, joita ei tarkoitettu julki. Freudin tulkinnan mukaan ihminen tulee vahingossa sanoneeksi, mitä hän todella ajattelee ja tuntee. Nykypsykologit löytävät lipsahduksille arkisempia selityksiä.

 • Heikki Turunen kirjoitti freudilaisen kirjan

  09.10.2014 Kulttuuri

  Kirjailija Heikki Turunen luonnehtii uusinta kirjaansa Karjalan kuningas freudilaiseksi kirjaksi. Nuoren miehen seksuaaliset patoutumat on teema, joka ei jätä Heikki Turusta rauhaan.

 • Juha Hurme: Sigmund Freud ja sota

  24.09.2014 Kulttuuri

  Vuonna 1932 Einstein, tajutessaan että maailma oli väistämättä taas luisumassa väkivaltatason tunnetilaan, lähetti avoimen kirjeen Sigmund Freudille ja kysyi, onko olemassa mitään mahdollisuutta pelastaa ihmiskunta sodan tuholta. Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme viisaiden ajatusten äärellä.

 • Miksi ihmismäinen robotti pelottaa?

  25.06.2014 YleX

  Miksi ihminen vieroksuu liian elotonta olentoa, joka muistuttaa liian paljon ihmistä? Se selittyy termillä uncanny valley. Ilmiötä käytetään usein hyödyksi kauhuelokuvissa.

 • Psykoanalyysin viimeinen vuosisata?

  24.02.2014 Elävä arkisto

  MOT-ohjelmassa käsiteltiin psykoanalyysia kriittisellä otteella vuonna 1998. Tarkastelun alle joutuivat niin Freudin teoriat kuin psykoanalyysin tehokkuus hoitomuotona.

 • Ben Furman kyseenalaistaa psykoanalyysin hyödyt

  17.02.2014 Elävä arkisto

  Psykiatri Ben Furman Mirja Pyykön haastattelussa

  Psykiatri Ben Furman on tunnettu arvosteluistaan psykoanalyysia ja pitkiä terapioita kohtaan. Mirja Pyykön haastattelussa hän kertoo kriittisestä suhtautumisestaan Sigmund Freudin kehittämään psykoanalyysiin ja tarjoaa vaihtoehtoisen näkemyksen mielenterveysongelmiin ja niistä paranemiseen. Ohjelmassa kuullaan myös terapiassa käyneiden sekä muulla tavoin selvinneiden kertomuksia.

 • Psykologian jättiläinen Sigmund Freud

  13.02.2014 Elävä arkisto

  Millainen mies Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

  Freudilainen lipsahdus, kompleksit, torjunta, tiedostamaton… Sata vuotta vanhat termit vaikuttavat kielessämme ja freudilainen ajattelu läpäisee yhä niin taidetta kuin tiedettäkin. Mutta millainen mies Sigmund Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?

 • Psykoanalyysi ihmismielen valaisijana

  07.02.2014 Elävä arkisto

  Siitä asti kun psykoanalyysi syntyi 1900-luvulla, sitä on sekä hyödynnetty että haukuttu. Teoriana ja hoitomuotona se on levinnyt laajalti, lisäksi se on jättänyt jälkensä niin kulttuurihistoriaan kuin arkiseen kielenkäyttöön. Dokumentissa vuodelta 1984 suomalainen tunnettu psykoanalyytikko sekä lääketieteen ja kirurgian tohtori Tor-Björn Hägglund valottaa psykoanalyysin periaatteita ja tarkoitusta.

 • Sigmund Freudin tuhkauurna yritettiin varastaa

  15.01.2014 Yle Uutiset

  Lontoon poliisin mukaan ryöstöyritys tehtiin vuodenvaihteessa.

 • Maailman kriisit voivat kieliä tukahtuneiden paluusta

  15.03.2013 Yle Uutiset

  Psykoanalyysi ja politiikka -symposiumissa pohditaan sosiaalisen tyytymättömyyden syitä.

Sivut