Hyppää pääsisältöön

Steve Reich

 • Lauluja yksinäisyydestä - klarinetilla

  02.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Lauri Sallista voi sanoa vapaaksi klarinetistiksi sanan kaikissa hyvissä merkityksissä. Hän tekee omaa uraa itse, ilman vakituisia kiinnityksiä, soittamalla kaikkea mahdollista ja luomalla omia esityksiä ja projekteja. Hienoa että Lauri Sallinen on saanut aikaiseksi myös soololevyn - ja vielä hienompaa, että se on onnistunut katsaus sooloklarinetin mahdollisuuksiin sekä yksinäisyyden ja laulullisuuden tematiikkaan.

 • Kun ensi kertaa kuulin avaruusmusiikkia… Avaruusromua 29.1.2017

  26.01.2017 Musiikki

  Avaruusromua nykymusiikillisissa Musica Nova -tunnelmissa!

  Se ei ollut elektronista musiikkia. Se oli kuoromusiikkia, vaikka ei se siltä kuulostanut. Se kuulosti elektroniselta musiikilta. Se kuulosti avaruusmusiikilta. Se oli ääntä, joka ympäröi kuulijansa ja täytti koko tilan. Se oli suggestiivista, jollakin tapaa inhimillistä ja elävää äänimattoa. Se soi Kuun pinnalla. Se soi Stanley Kubrickin elokuvassa 2001 Avaruusseikkailu. Avaruusromussa ollaan nykymusiikillisissa Musica Nova -tunnelmissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mikrofonikin on soitin! Avaruusromua 20.9.2015

  18.09.2015 Musiikki

  Avaruusromussa mikrofoneja, kirkkourkuja ja muita soittimia.

  Kaiutinkaapit ovat lattialla, kaiuttimet ylöspäin. Niiden yllä roikkuu muutama mikrofoni. Ne heilahtelevat kaiutinkaappien yllä kuin heilurit ikään. Mikrofonien ääntä vahvistetaan kaiuttimiin, kunnes kuuluu niin kutsuttu feedback-ääni. Se on uliseva sähköinen häiriöääni, joka syntyy, kun ääni kiertää mikrofonista kaiuttimeen, siitä mikrofoniin, taas kaiuttimeen ja niin edelleen. Mikrofonit heiluvat kaiutinkaappien yllä. Aina kun mikrofoni osuu kaiutinkaapin kohdalle, kuuluu lyhyt uliseva ääni. Niin mikrofonit synnyttävät musiikkia. Avaruusromussa mikrofoneja, kirkkourkuja, harmonikka ja sähköflyygeli. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kun nauhuri alkoi laajentaa tajuntaa...

  01.09.2015 Musiikki

  Steve Reichille tapahtui onnellinen vahinko nauhurin kanssa.

  1950-luku toi amerikkalaisille monia uusia asioita, esimerkiksi transistoriradion ja kannettavan kelanauhurin, magnetofonin. 1960-luvun alussa Steve Reichilla oli kaksi Wollesack-merkkistä nauhuria, ja niiden avulla hän tuli vahingossa tehneeksi vallankumouksellisen keksinnön. Nauhurit alkoivat luoda musiikkia, jollaista kukaan ei ollut osannut odottaa. Steve Reichin nauhamusikkiteos It’s Gonna Rain on Avaruusromun kuukauden valinta syyskuussa 2015.