Hyppää pääsisältöön

Voltaire

 • Voltairen ja Rameaun upea spektaakkeli

  03.06.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Myöhäisbarokin ykkösnimi ranskalaisessa oopperassa, Jean-Philippe Rameau jätti jälkeensä huomattavan tuotannon, jota edelleenkin vasta kaivetaan esiin. Nyt ensiesityksensä yli 260 vuoden tauon jälkeen saanut ooppera Le temple de la gloire eli Kunnian temppeli on paitsi ainoa toteutunut yhteistyö Rameaun ja legendaarisen Voltairen välillä, myös todella komea suuri ooppera, todellinen grand opéra. Les Agrémens -barokkiorkesteri ja Chambre de Namur -kuoro herättävät suuren teoksen henkiin innolla ja antaumuksella.

 • Taidekahvila Kabaree Voltaire muuttaa Riihimäen Teatteriin

  13.04.2015 Yle Uutiset

  Riihimäen Teatterin syyskausi sisältää yllätysvieraita ja teatterivierailuja. Monipuolisen esitystarjonnan kirsikkana kakussa on kantaesitys Possujuhlat, jonka ohjaa Niina Hosiasluoma.

 • Lissabon Saramagosta Tabucchiin

  18.12.2014 Kulttuuri

  Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

 • Jorma Uotinen pistää oopperaan liikettä: Candiden harjoitukset käynnistyivät Vaasassa

  10.12.2014 Yle Uutiset

  Leonard Bernsteinin Candidea ei ole esitetty Suomessa - ennen kuin nyt tammikuussa sen tullessa ensi-iltaan Vaasan kaupunginteatteriin. Teos on liikkuva, musiikillisesti hurmaava ja sopii hyvin myös tähän aikaan, vaikka perustuukin 1750-luvun tarinaan, kertovat tekijät. Vaasassa Candiden ohjaa Jorma Uotinen ja nimiroolin laulaa Ville Salonen.

 • YK vielä kaukana Filippiinien avustustavoitteesta

  21.12.2013 Yle Uutiset

  Filippiinien presidentin mukaan marraskuinen taifuuni Haiyan aiheutti yhteensä lähes 10 miljardin euron tuhot. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan avustuksia yritetään kerätä ainakin 600 miljoonan euron arvosta.

 • Filippiinien kapina ohi

  28.09.2013 Yle Uutiset

  Filippiinien hallituksen mukaan kolme viikkoa kestänyt muslimikapina on ohi.

 • Ranska käsittelee burka-kieltoa

  05.07.2010 Yle Uutiset

  Ranskassa eduskunta käsittelee tiistaina lakiesitystä, joka kieltäisi islamilaisen burka-kaavun käytön julkisilla paikoilla. Rikkureita odottaisi 150 euron sakko tai passitus arvokurssille. Lakiesitys on herättänyt maassa runsaasti keskustelua siirtolaisväestön integraatiosta.

 • Finnish Monologue Opera Debuts in France with Superstar Mattila

  02.03.2010 Yle News

  Finnish composer Kaija Saariaho made operatic history with her debut of an opera monologue. The demanding opera, whose sole character is Voltaire's enigmatic mistress Émilie, was performed by world-famous Finnish soprano Karita Mattila.

 • Venäläiskirjailja Aksjonov on kuollut

  07.07.2009 Yle Uutiset

  Neuvostojärjestelmän kriitikkona tunnetuksi tullut venäläiskirjailija Vasili Aksjonov on kuollut. Aksjonov menehtyi myöhään maanantaina Moskovassa. Hän oli 76-vuotias.

 • Jesuiitat valitsevat itselleen johtajan

  04.01.2008 Yle Uutiset

  Katolisen kirkon sääntökunnista suurin, jesuiittaveljestö, kokoontuu Roomaan valitsemaan järjestölle uutta johtajaa.

 • L / Voltairea huutokaupattiin

  01.06.2006 Yle Uutiset