Hyppää pääsisältöön

Vangelis

 • Avaruusromua: Hyvänsuopa fiktiivinen mieshahmo?

  18.12.2019 Kulttuuri

  Mikä oli se sarvipäinen olento muinaisessa Suomessa?

  Joulupukki on hyvänsuopa fiktiivinen mieshahmo, joka tuo jouluna lahjoja. Näin kuvaillaan joulupukkia. Kuka sitten on se sarvipäinen ja pelottava olento, joka muinaisessa Suomessa kulki talosta taloon? Hän ei tuonut lahjoja vaan vaati pöytään viinaa, kahvia ja ruokaa. Hän uhkasi särkeä talon uunin, jos vaatimuksiin ei suostuttu. Kuka on se, joka uhkaa sulkea tuhmat lapset säkkiin ja viedä mukanaan Espanjaan? Entä kuka on se musta paholainen, joka kulkee piispa Nikolauksen kanssa jouluaattona? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Musiikissa on maailmankaikkeuden harmonia

  26.07.2018 Kulttuuri

  Avaruusromua itäisillä mailla Itämaisen heinäkuun hengessä

  Ääni johdattaa meidät maailmankaikkeuden perimmäisen olemuksen äärelle. Todellisuuden syvimmän olemuksen voi saavuttaa musiikin kautta. Intialainen taidemusiikki on eräs vanhimmista edelleen kehittyvistä musiikkiperinteistä maailmassa. Vanhojen kertomusten mukaan japanilaiset ovat johtaneet musiikkinsa suoraan jumalten lauluista ja tansseista. Lintu ei laula siksi, että sillä olisi vastaus johonkin. Se laulaa siksi, että sillä on laulu. Näin sanoo kiinalainen sanalasku. Avaruusromussa ollaan Itämaisen heinäkuun merkeissä itäisillä mailla ja elektronisen musiikin maisemissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nightsatan – Turun syntetisaattorimiehet Mad Max -sankareina

  19.12.2016 Kulttuuricocktail

  Ovatko he vakavissaan?

  Turkulainen Nightsatan soittaa retrofuturistista soundtrackmusiikkia syntetisaattoreilla ja sähkörummuilla. Kolme vuotta sitten ohjaaja Chrzu Lindström teki Nightsatanista laajennetun musavideon apokalyptisessä Mad Max –hengessä. Tällä hetkellä ohjaaja Chrzu valmistelee pitkää elokuvaa Nightsatan -yhtyeen ympärille ja etsii elokuvalle rahoitusta ulkomailta.

 • Mellotronin taikaa, kasvien salattuja ääniä ja rakenteita hiljaisuudesta

  01.08.2016 Musiikki

  Avaruusromun loppukesän toiveuusinnat tarjoavat vaihtelua.

  Avaruusromun loppukesän toiveuusinnat tarjoavat monia musiikillisia maailmoja. Elo- ja syyskuun ohjelmista hahmottuu useita teemoja: arkkitehtuuria, tähtitiedettä, runoutta, kuvataidetta, kirjallisuutta, elokuvaa ja filosofiaa. Aiheina muiden muassa Gaudi, Kopernikus, El Greco, Raamattu, kasvien salatut äänet, hiljaisuuden filosofia, elokuvamusiikki ja ihmeellinen soitin nimeltä Mellotron. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Osaan tehdä sen vielä paremmin!

  01.04.2015 Musiikki

  Chariots of Fire -elokuvan musiikista tuli klassikko.

  Elokuvassa aivan kaikki ei ole kohdallaan. Urheilijat valmistautuvat vuoden 1924 kesäolympialaisiin. Miehet juoksevat meren rannalla ja heidän juoksuaan rytmittää musiikki, mutta selvästi väärältä aikakaudelta. Juoksijoita kuljettaa eteenpäin sykkivä sähköinen pulssi. Elokuvassa soi Vangelisin elektroninen musiikki. Chariots of Fire -elokuvan musiikista tuli eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ja parhaiten menestyneistä elokuvamusiikeista.

 • Athanasius, Milarepa, Escher ja El Greco - Avaruusromua 26.10.2014

  28.10.2014 Musiikki

  Tiedettä, taikauskoa, maagisia ja uskonnollisia elementtejä, runoja Tiibetistä, mahdottomia kuvia, syvää hartautta ja uskonnollisia maalauksia. Monet historian taiteilijat ja tieteilijät ovat antaneet inspiraatiota nykyajan musiikintekijöille. Millaisia ajatuksia ja millaista musiikkia synnyttävät Athanasius Kircher, Milarepa, Maurits Cornelis Escher ja El Greco. Millaisia ovat Lightwaven, Sven Grünbergin, Bill Rhodesin ja Vangelisin kunnianosoitukset näille merkkihenkilöille? Toimittajana Jukka Mikkola.