Hyppää pääsisältöön

Matti Salminen

 • Itse asiassa kuultuna: Matti Salminen

  03.12.2018 Yle TV1

  Matti Salmisen ura on kestänyt jo puolivuosisataa.

  Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa.

 • Pianisti pelasti Olavinlinnan Fidelion – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Savonlinnan musiikkikesät 1960-luvulla.

  Kun sade alkoi, orkesteri otti soittimensa ja kiiruhti suojaan Olavinlinnan pihalta. Meri Louhos veti päälleen sadetakin, piano käärittiin muoviin, ja niin jatkui Ulf Söderblomin johtama Beethovenin Fidelion esitys kesällä 1968. Meri kertoo kuinka Savonlinnan Oopperajuhlat syntyivät uudelleen 1960-luvulla.

 • Saara Aallon "sinnikäs yrittäminen ja uupumaton harjoittelu" toivat Suomi-palkinnon

  19.12.2016 Yle Uutiset

  Opetus- ja kulttuuriministerin antaman tunnustuksen sai Aallon lisäksi seitsemän muuta taiteilijaa tai ryhmää.

 • Karita Mattila Wagnerin Parsifal-oopperaan Turkuun elokuussa

  12.10.2016 Yle Uutiset

  Matti Salminen, Waltteri Torikka ja Klaus Florien Vogt myös mukana Turun musiikkijuhlien kahdessa esityksessä.

 • Riikan vlogi: Nuorena on vitsa väännettävä

  06.01.2016 Klassinen

  Riikka keskusteli Ville Matvejeffin kanssa.

  Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Lappeenrannan laulukilpailun välipäivänänä kapellimestari Ville Matvejeffin. Ville Matvejeff on Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari ja tammikuussa hän johtaa Åbo Svenska Teaternissa Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien Taikahuilun. Lappeenrannan laulukilpailussa hän on mukana tuomaristossa. Riikka kysyi Villeltä, onko Suomessa liikaa laulajakoulutusta. Ville Matvejeff oli kuitenkin sitä mieltä, että koulutusta pitää olla monipuolisesti. Se häntä kuitenkin ihmetytti, että ammattikorkeakouluihin valitaan usein jo aika vanhoja laulajia

 • Riikan vlogi: Ennakkojuttua tekemässä finaalilähetykseen

  05.01.2016 Klassinen

  Riikka tapasi finalistit ja istahti sen jälkeen teelle.

  Toimittaja Riikka Holopainen oli toimittaja Janne Koskisen kanssa tekemässä finalistien kanssa ennakkojuttua tv:n suoraan finaalilähetykseen. Sen jälkeen he istahtivat kupposelle kuumaa ja kiukutteluksihan se sitten meni. Finalistit sen sijaan olivat hyvällä tuulella ja rauhallisia.

 • Matti Salminen huutaa kunnon bassojen perään – baritonit rynnistivät Lappeenrannan finaaliin

  05.01.2016 Yle Uutiset

  Lappeenrannan laulukilpailun finaalissa kilpailee huomenna loppiaisena neljä naista ja viisi miestä. Kaikki miehet ovat baritoneja.

 • Riikan vlogi: Mikä on kilpailupianistille kauheinta kilpailuissa?

  05.01.2016 Klassinen

  Riikka Holopainen tapasi kilpailupianisti Tuula Hällströmin.

  Toimittaja Riikka Holopainen kävi jututtamassa kilpailupianisti Tuula Hällströmiä. Lappeenrannan laulukilpailuissa pianistien iso urakka päättyo välieriin ja Riikka kävi juttelemassa Tuula Hällströmin tiistaina 4.1. eli viimeisenä välieräiltana. Riikka halusi tietää pianistien karonkasta, ja jäävätkö he kuuntelemaan finaaleja - ja ennen kaikkea hän halusi tietää, mikä on kamalinta kilpailuissa.

 • Varo hyeenoja, älä kiirehdi – Mustakallio-voittaja Markus Suihkonen sai kuningasbasson ohjeet

  20.07.2015 Yle Uutiset

  Timo Mustakallio laulukilpailun voittaja basso Markus Suihkonen on onnellinen nuori mies. Mutta hän myös tietää, että suuret oopperaroolit ovat vuosien päässä.

 • Savonlinnan Oopperajuhlien suurteos yltää historiasta tulevaisuuteen, Boris Godunov ensi-iltaan

  10.07.2015 Yle Uutiset

  Tänä kesänä Modest Musorgskin ooppera Boris Godunov palaa Savonlinnan Oopperajuhlille kauan kaivattuna suurteoksena. Ensi kertaa juhlat tuotti teoksen vuonna 1974 ja se oli ohjelmassa myös vuosina -75, -76 ja -78. Teos nähtiin myös Moskovan Bolshoi -teatterin vierailunäytöksenä kesällä 2007.

 • Savonlinnan Boris Godunovissa kohtaavat musiikkielämämme titaanit Salminen ja Segerstam

  10.07.2015 Yle Uutiset

  Seitsenkymppiset maestrot, kuningasbasso Matti Salminen ja säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstam ovat päärooleissa Savonlinnan Oopperajuhlien tämän kesän uutuustuotannossa, oopperassa Boris Godunov. Toinen laulaa ja toinen johtaa.

 • Matti Salmisen seurassa Mynämäen paviljongilta Metropolitaniin

  06.07.2015 Klassinen

  Bassojätti Matti Salminen täyttää 70 vuotta

  Heinakuun 7. päivä 2015 oopperalaulaja Matti Salminen täytti 70 vuotta ja puoli vuosisataa ammattilavoilla tulee täyteen tulevana vuonna. Toimittaja Outi Paananen haastatteli kuningasbassoa viime heinäkuussa. Samalla viikolla lopulla Matti Salminen oli nousemassa Olavinlinnan lavalle uuden Boris Godunov -produktion nimiroolissa. Merkkipäivänään hän kertoi rehevästi ja rehellisesti laulajantaipaleestaan, sen alkuvuosista aina uran jäähdyttelyvaiheeseen saakka. Kuuntele syntymäpäiväohjelma 30.12. klo 19.03.

 • Pikkuvikainen dokumentointi Sallisen King Learista

  19.05.2015 Klassinen

  Levyarvostelu.

  Aulis Sallisen viimeisin ooppera Kuningas Lear kantaesitettiin vuonna 2000. Se ei saavuttanut koko kansan suosiota tai päätynyt maailman huippuoopperataloihin, kuten karvalakkiajan oopperat, mutta esitettiin silti parikymmentä kertaa. Sallisen sävelkielen melodisuus keräsi kehuja, samoin Matti Salminen Learina ja Jorma Hynninen Gloucesterina. Nyt Ondine on viimeinkin saanut julkaistua Kuningas Learista DVD-taltioinnin vuodelta 2002. Se palauttaa mieleen oopperan hyveet, mutta jää muuten dokumentointitasolle.

 • ”Tämä ei ole minulle mikään kakkosduuni”

  15.04.2015 Klassinen

  Oopperalaulaja Minna Kesäläinen kertoo pitkästä urastaan.

  Kansallisoopperan kuoron sopraano Minna Kesäläinen on tehnyt pitkän uran, laulaen välillä kuorossa ja välillä solistitehtävissä. Hän on laulanut solistina, näytellyt ja ollut Kansallisoopperan kuorossa vuodesta 1993. Hän kertoo oman tarinansa ja sen, miltä näyttämötaiteen tekeminen on parhaimmillaan. Aina kaikki ei ole ruusuista, mutta kun esirippu nousee, niin se vetää mukaansa. Tämä on yksi tarina - näitä tarinoita olisi ainakin 60, koska sama määrä on Kansallisoopperassa vakituisia kuorolaisia. Oikeasti tarinoita olisi hurjasti enemmän, koska kuoro täytti juuri 70-vuotta.

 • Robinille oma tähti

  08.10.2014 YleX

  Poppari Robin pääsi Michael Monroen seuraan Turun omalle Walk of Famelle.

 • Ajankohtainen Boris Godunov

  30.09.2014 Klassinen

  Boris Godunov kertoo vallantavoittelusta ja vallan vaikutuksesta ihmiseen. Vaikka tsaari-Boriksella on kaikki valta, tunnontuskat tekevät sen tyhjäksi, vallasta ei ole hyötyä, kun mieltä kalvavat mustat ajatukset ja houreet. Suomen kansallisooperan päädramaturgi Juhani Koivisto esittelee Modest Musorgskin aina ajankohtaisen oopperan.

 • 7.7. Teeman Elävä arkisto: Matti Salminen

  21.06.2014 Yle Teema

  Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muistoja ja musiikkia.

  Bassolaulaja Matti Salminen vaihtoi tangon oopperaan jo parikymppisenä, mutta hienosti kaikuu Balladi Olavinlinnasta myös oopperajuhlista tutussa miljöössä. Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muotokuva nuoruusvuosilta ja Merikannon lauluja. Onnea 70-vuotiaalle!

 • Piano soi jälleen Hiidenvuoren päällä Iitissä

  11.06.2014 Yle Uutiset

  Keskiviikkona käynnistyvillä Iitin musiikkijuhlilla jatketaan sata vuotta sitten alkunsa saanutta perinnettä. Laulua ja pianonsoittoa kuullaan Hiidenvuoren huipulla tänäkin kesänä.

 • Kaija Saariaho ja Matti Salminen Iitin musiikkijuhlien tähtivieraat

  13.01.2014 Yle Uutiset

  Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola toteaa, että sekä Saariahon että Salmisen tulo tapahtumaan on hänelle unelmien täyttymys. Kesäkuussa pidettävässä tapahtumassa kuullaan myös viimekesäiseen tapaan Beatles-musiikkia.  

 • Olavinlinnassa oopperatähdetkään eivät diivaile

  18.07.2013 Yle Uutiset

  Savonlinnan oopperajuhlilla backstagella varotaan lyömästä päätä matalaan kivikattoon, pukeudutaan pikkuruisessa kopperossa ja virvokkeeksi nautitaan vettä. Olavinlinnan olosuhteet pakottavat hienoimmankin oopperadiivan nöyrtymään.

Sivut