Hyppää pääsisältöön

William S. Burroughs

 • "Kuin matka, joka ei ala eikä lopu, mutta kihisee koko ajan" – Alaston lounas on kuuntelemisen arvoinen

  20.09.2018 Blogit

  William S. Burroughsin luomus kääntyi radioon 1993.

  William S. Burroughsin surrealistinen kirja kääntyi Suomen radioon 1993. Tämä kuunnelma pitää kuunnella, ei vain kuulla!

 • Matkalla on 2010-luvun road movie 1950-luvun beatnikeistä

  29.02.2016 Yle Teema

  Walter Sallesin elokuva Jack Kerouacin kulttikirjasta.

  Beat-sukupolven vapauden, totuuden ja merkityksen etsintä jatkuu 2010-luvulla Walter Sallesin ohjaamassa, Jack Kerouacin kirjaan perustuvassa elokuvassa. Matkalla mukana Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Alice Braga, Amy Adams, Tom Sturridge, Danny Morgan, Elisabeth Moss, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen.

 • Gonzo! Pelkoa, inhoa ja pilapiirroksia

  20.08.2015 Yle Teema

  For No Good Reason & Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa.

  Teemalauantaiden syksy 2015 alkaa komeasti gonzoillen. Illan aluksi Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen, sen jälkeen lähdetään kulttielokuvan matkassa Las Vegasiin. Dokumenttielokuvan For No Good Reason on ohjannut Charlie Paul, Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa on ohjannut syntymägonzo Terry Gilliam.

 • 1.11. Teemalauantai: Yhä matkalla

  21.10.2014 Yle Teema

  Kerouacin kulttiromaanin jäljillä elokuvassa ja dokumentissa

  Jack Kerouacin Matkalla-romaanin suomennos ilmestyi 50 vuotta sitten. Vapauden, totuuden ja merkityksen etsintä jatkuu 2010-luvulla Walter Sallesin ohjaamassa Matkalla-elokuvassa sekä romaanin myyttisen päähenkilön esikuvan Neal Cassadyn lesken muistoissa dokumenttielokuvassa Rakkaudella, Carolyn.

 • Beat-kirjailijat hakivat luovuutta huumeista ja kirjoittivat aineista

  21.07.2014 Kulttuuri

  Beatnikit korostivat spontaania luovuutta.

  Marihuana, morfiini, heroiini, LSD. Beatnikit korostivat spontaania luovuutta. Mieltä avarrettiin huumeilla. Samoin olivat tehneet jo beatnikien ihailemat romantiikan ajan taiteilijat ja symbolistit.

 • Beat-legendat Allen Ginsberg ja William S. Burroughs Suomessa

  22.06.2011 Elävä arkisto

  1950- ja 60-lukujen amerikkalaisen kirjallisuuden nimekkäimmät radikaalit, runoilija Allen Ginsberg ja kirjailija William S. Burroughs, pistäytyivät molemmat Suomessa vuonna 1983.

 • Metalli on heviä, mutta mistä se on kotoisin?

  24.03.2011 Yle Uutiset

  Hevi on nykyään kaikkien huulilla. Mummot ja papatkin tietävät, minkälaisesta musiikista on kyse, kun puhutaan hevistä ja metallista. Mutta mistä nimitys on peräisin? Ylen musiikkitoimituksen mukaan termillä on monimuotoinen tausta.

 • Kiina, Iran ja Romania esittäytyvät filmijuhlilla

  09.03.2011 Yle Uutiset

  Tampereen filmijuhlien pääteema on tällä kertaa riippumattomat kiinalaiset elokuvat. Niin ikään esittäytyy uusi romanialainen elokuva. Kuten ennenkin, keskeisessä asemassa ovat kansainväliset ja kotimaiset kilpailut. Tapahtuma on järjestyksessään 41:s.

 • Runoilija Giorno on viiden vuosikymmenen radikaali

  14.06.2010 Yle Uutiset

  Lavarunouden pioneeri, yhdysvaltalainen John Giorno vierailee parhaillaan Suomessa. 1960-luvulla uransa aloittanut Giorno rikkoo yhä mielellään yleisönsä ennakkoluuloja. Runoutensa lisäksi hänet tunnetaan useista poikkitaiteellisista projekteista.