Hyppää pääsisältöön

Bosnia

 • Ulkolinja: Saudi-Arabian kahdet kasvot

  26.06.2019 Yle TV1

  Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus?

  Millainen on Saudi-Arabian tulevaisuus sotien repimässä Lähi-idässä?

 • Suomalaiset olivat valmiita avaamaan kotinsa Bosnian sodan uhreille 1992

  05.10.2015 Elävä arkisto

  Bosnian sota kosketti suomalaisia 1992

  Jugoslavian hajoamiseen johtaneet sodat ja varsinkin Bosnian sota saivat suomalaisten auttamishalun liikkeelle. Moni oli valmis lähettämään rahaa alueelle tai jopa ottamaan sotalapsen. Ajankohtaisen kakkosen Sana sanasta -erikoisohjelma käsitteli aihetta elokuussa 1992, ja mietti miten suomalaiset voivat auttaa ja miten auttamisesta olisi eniten hyötyä.

 • Osman Đikić – suomenkielinen ääni piiritetyssä Sarajevossa

  10.08.2015 Elävä arkisto

  Osman Đikić kertoi suomalaisille sodasta suomeksi

  Diplomaatti Osman Đikić kertoi suomeksi suomalaisille mitä piiritetyssä Sarajevossa ja koko Bosniassa sodan aikana (1992–1995) tapahtui ja millaista elämä oli tulitauon aikana, kun kansalla ei ollut rahaa ruokaan.

 • Sarajevon äänet kertovat maasta kaiken välissä

  28.07.2015 Elävä arkisto

  Sarajevon äänet

  Toimittaja Jouko Blombergin radioteokset vievät kuulijansa Sarajevon vanhaan kaupunkiin, haitarinkorjaajan pajaan ja pieneen kylään kuulemaan millaista elämä oli olympialaisten jälkeen 1980-luvulla ja Bosnian sodan aikana vuonna 1994.

 • Huhtikuu on kuukausista julmin

  06.05.2014 Dokumentit

  Fikret Bačić kohottaa kätensä rinnan korkeudelle kämmenet ylöspäin ja lukee lyhyen rukouksen vaatimattoman muistotaulun edessä pienessä bosnialaisessa kylässä. Taulussa on 31 nimeä, 22 kertaa Bačić. Pihalla on nurmettunut kivijalka, jonka päällä on seisonut tyypillinen bosnialainen talo. Sen edessä ammuttiin heinäkuun 22. päivä 1992 31 ihmistä, heidän joukossaan Fikret Bačićin vaimo, lapset ja äiti.

 • Sodasta toipuminen kestää yli ihmisiän

  09.04.2014 Elävä arkisto

  Suomalainen Cecilia syntyi samaan aikaan kun Balkanilla kuohui. Historiasta kiinnostuneena opiskelijana vuonna 2013 Cecilia pääsi tutustumaan alueen ihmisten surutyöhön, anteeksiantoprosessiin ja kauheuksien yli pääsemiseen.

 • Kohtalokkaat Sarajevon laukaukset

  05.03.2014 Elävä arkisto

  Ensimmäinen maailmansota syttyi kesällä 1914.

  Kesäkuun 28. päivänä vuonna 1914 ampui bosnianserbi Gavrilo Princip Itävallan kruunuprinssi Franz Ferdinandin ja arkkihettuatar Sophien Sarajevon keskustassa. Noille laukauksille historia on antanut taakaksi paitsi kahden ihmisen hengen myös ensimmäisen maailmansodan alkamisen.

 • Epäoikeudenmukaisuuksien korjaaja Elisabeth Rehn

  17.07.2013 Elävä arkisto

  Elisabeth Rehn on ollut usein ensimmäinen

  Pitkän poliittisen uran ja kahden presidenttiehdokkuuden jälkeen maailman ensimmäinen naispuolustusministeri Elisabeth Rehn on luonut mittavan kansainvälisen uran. Hän on erikoistunut puolustamaan heikoimpia ja erityisesti sotien uhreja.

 • Kansa, jonka maailma petti

  18.03.2013 Elävä arkisto

  Bosnian sodan kauheudet tapahtuivat YK:n silmien alla

  Bosnian sota (1992-1995) oli raain Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sen kauheimpia kohtauksia olivat Srebrenican kansanmurha sekä Sarajevon neljä vuotta kestänyt piiritys, jonka aikana kaupunkilaiset olivat jatkuvasti tarkka-ampujien tähtäimessä. Heitä eivät auttaneet edes kaupunkia valvovat YK-sotilaat.

 • Jugoslavian hajoaminen teki Balkanista nationalistisen palapelin

  07.03.2013 Elävä arkisto

  Nationalismi nousi Jugoslaviassa ennen hajoamista.

  Jugoslavia 1980-luvun lopulla: nationalismi nousi ja taloudelliset erot tasavaltojen välillä kasvoivat. Heti seuraavan vuosikymmenen alettua kohtasi Jugoslavia väkivaltaisen loppunsa.

 • Persona non grata: Marco Casagrande

  23.02.2010 Elävä arkisto

  Marco Casagranden haastattelu vuodelta 2004

  Turkulaissyntyinen arkkitehti Marco Casagrande tunnetaan myös urastaan palkkasoturina. Mitä yhteistä on taiteilija Casagrandella ja palkkasoturi Casagrandella?