Hyppää pääsisältöön

Aapeli (Simo Puupponen)

 • Aika hyvä ihmiseksi – Mollbergin komedian tv-versio nyt restauroituna

  21.08.2018 Yle Teema

  Aapelin tarinoihin perustuva rakastettu pikkukaupunkikomedia

  Kavalkadi pikkukaupungin asukkaista esittelee miten pienistä iloista, murheista ja sattumuksista elämän koko rikkaus rakentuu. Aapelin tarinoista rakentuvan elokuvan on ohjannut Rauni Mollberg.

 • Nämä kirjat paransivat sodan traumat

  08.08.2017 Kirjojen Suomi

  Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle

  Kotirintaman naiset ja lapset sekä sodasta palanneet miehet olivat kukin omalla tavallaan onnettomia 1950-luvulla, mutta kaikilla oli haave saada elämä kääntymään kohti onnea. Kirjailijat etsivät uusia tapoja nähdä maailmaa, ja vuosikymmeneltä jäi elämään useita klassikoita, kuten Tuntematon sotilas ja Muumipapan urotyöt. Lue Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle!

 • Ainutlaatuiset kakarat – ymmärtääkö kirjallisuus 2010 -luvun lasta?

  03.02.2017 Kirjojen Suomi

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

 • Aapeli: Pikku Pietarin piha – Tapaa äiditön poika 1920-luvun Kuopiossa

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1958 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1958 teokseen.

 • Aika hyvä ihmiseksi – rakastettu komedia pikkukaupungin väestä

  16.12.2016 Yle Teema

  Aapelin hiljaisesta huumorista ohjattu elokuva.

  Kavalkadi pikkukaupungin asukkaista esittelee miten pienistä iloista, murheista ja sattumuksista elämän koko rikkaus rakentuu. Aapelin tarinoista rakentuvan elokuvan on ohjannut Rauni Mollberg. Teeman Kino Suomi 16.2.2017 klo 22.00.

 • Kylähullut näytelmän inspiraationa – "Kirjo on käsittämättömän suuri"

  18.08.2016 Yle Uutiset

  Kajaanin kaupunginteatterin Siunattu hulluus -näytelmässä yleisö pääsee dramaturgin rooliin, kun näytelmä muotoutuu yleisölle avoimissa harjoituksissa. Esityksen pohjana on kainuulaiset kylähullutarinat.

 • "Hän oli aina ihmisen puolella" – sata vuotta sitten syntyneen kirjailijan asennetta tarvittaisiin nyt kipeästi

  23.10.2015 Yle Uutiset

  Suomalaisten pakinoitsijoiden ja lastenkirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen kuuluneen Simo Puupposen eli Aapelin syntymästä tulee perjantaina kuluneeksi sata vuotta. Kirjailija Jukka Parkkisella on parhaillaan työn alla elämäkerta Aapelista.

 • Satavuotiasta Aapelia juhlitaan tänään Savossa

  23.10.2015 Yle Uutiset

  Pakinoitsijana, kirjailijana ja toimittajana toimineen Simo Puupposen tekstejä kuullaan tänään myös radiossa. Aapelista on ilmestynyt vastikään myös kirja.

 • Kino Suomen syksyn pääosassa viihtyy jäyhä suomalainen mies.

  22.08.2015 Yle Teema

  Ensi syksynä suomalaisia miesleffoja Teemalla.

  Syksyn Kino Suomen kantava teema on mies: elokuvissa ollaan äijien kesken tien päällä tai puretaan miehisiä tuntoja ilman pyssyjä ja niitten kanssa. Syksyn tähtiohjaajia ovat Mika Kaurismäki ja Veikko Aaltonen.

 • Kirjailija Aapelin poika: "Isällä oli aivan ilmiömäinen kyky ymmärtää lapsia syvällisesti"

  18.02.2015 Yle Uutiset

  Kuopiolaissyntyisen toimittajan ja kirjailijan Simo Puupposen (1915–1967), eli Aapelin ainoa lapsi Pasi Puupponen ei ole halunnut pitää ääntä isästään. Puupponen kertoo, että ei ole innostunut siitä, että kirjailijoitten tai muitten taiteilijoitten lapset tekevät tiliä vanhemmistaan.

 • Onnistuminen kesäteatterissa tuntuu samalta kuin ensimmäisen lapsen saaminen

  29.06.2014 Yle Uutiset

  Parhaillaan eletään suven vilkkainta kesäteatteriaikaa. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä peräti seitsemässä kesäteatterissa on viikon sisällä ensi-ilta. Lopella tämä vuosi erityinen, sillä maalaispitäjän kesäteatterissa näytellään jo kolmattakymmenettä kesää.

 • 15.9. Teeman Elävä arkisto: Aapeli 100 vuotta

  21.06.2014 Yle Teema

  Mollbergin hullu komedia Rummukaisen veljeksistä.

  Armoitetun humoristi ja kansankuvaaja Aapelin eli kirjailija Simo Puupposen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Teema juhlistaa Aapelia esittämällä kaksi Rauni Mollbergin Aapeli-filmatisointia. Arkistopaikalla esitetään paljon toivottu Siunattu hulluus ja Kino Suomen paikalla elokuva Aika hyvä ihmiseksi.

 • Rovaniemen teatterin näytöksiä peruttu

  05.12.2013 Yle Uutiset

  Siunattu hulluus -näytelmän esitykset on peruttu torstaina 5. joulukuuta ja lauantaina 7. joulukuuta näyttelijän loukkaantumisen vuoksi, kerrotaan Rovaniemen teatterista. Lisäksi perutaan Kulma-musiikkinäytelmän esitys lauantai-iltapäivältä.

 • Teatteriklassikon viesti ei vanhene

  15.11.2013 Yle Uutiset

  Siunattu hulluus on paitsi klassikkomedia myös väkevä erilaisuuden puolustuspuhe. Aapelin teksti kehottaa pohtimaan, missä määrin ihminen saa toteuttaa itseään ennen kuin häntä voidaan pitää hulluna. Rovaniemen Teatteri tarttuu klassikkoon tanakoin rukkasin.

 • Rovaniemen teatterissa kotimaista, uutta ja vanhaa

  03.09.2013 Yle Uutiset

  Rovaniemen teatterin syysohjelmisto on kokonaan kotimaista näytelmäkirjallisuutta. Syyskauden avaa Tuomas Kyrön teksteihin perustuva tragikomedia Mielensäpahoittaja ja poika, jonka ensi-ilta on torstaina.

 • Lopen Teatterin juhlavuosi: talvella soditaan ja kesällä hullutellaan

  23.08.2013 Yle Uutiset

  Lopen Teatteri täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Teatteri valmistautuu juhlavuoteen kaikkien aikojen suurimmalla ponnistuksella. Tulossa on kaksi näytelmää, talvella soditaan ja kesällä hullutellaan. Lopen Sajaniemessä nähdään helmikuussa Talvisota. Kesällä on vuorossa Siunattu hulluus.

 • Millaisia tarinoita rohkeudesta sinulla on?

  13.08.2013 Yle Uutiset

  John Deeren lippis päässään Ponssen sponsoroimassa yhteislaulutapahtumassa Vieremällä ollut mies tunsi rohkeuden hienoisia ja ilkikurisia värähdyksiä. Oletko sinä milloinkaan nähnyt oikein rohkeata ihmistä? Millaisia tarinoita arkipäivän rohkeudesta sinulla on?

 • Oletko milloinkaan nähnyt näin rohkeaa miestä?

  13.08.2013 Yle Uutiset

  Kuopiolainen kirjailija ja sanomalehtimies Simo Puupponen (1915-1967) alias Aapeli esittää Siunattu hulluus -romaanissaan ikimuistoisen kysymyksen. Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus lähtevät viemään nuorinta veljestä Elmeriä hullujenhuoneeseen. Reissun alkutaipaleella, hevosen vetämillä rattailla eteenpäin kolistellessa, Ana tiedustelee Vilippukselta, onko hän milloinkaan nähnyt oikein viisasta miestä. Yle Pohjois-Karjala kysyy nyt sinulta Aapelia mukaillen: Oletko koskaan nähnyt oikein rohkeaa ihmistä?

 • Humoristi Reijo Honkonen: Aiheista ei ole pulaa nykymenolla!

  11.10.2011 Yle Uutiset

  Nykyään kirjailijalla ja kolumnistilla on aiheista runsauden pula, ilakoi mikkeliläinen opettaja ja kirjailija Reijo Honkonen. Tekstiä syntyy innostuksen myötäaallokossa näyttämölle, lehtiin, lauluihin ja kirjan kansien väliin.

 • Kesäteatteria jo 15 vuotta Kemijärven Luusuassa

  19.07.2011 Yle Uutiset

  Luusuan kylässä Kemijärvellä, tarkemmin sanottuna Ulkuniemessä toimii yksi Lapin touhukkaimmista kesäteattereista. Kesäteatteria pyörittävät matkailuyrittäjinä tunnetut Elvi ja Urho Kelloniemi. Matkatuvalla on meneillään jo viidestoista teatterikesä. Ja katsomo on aina täynnä.

Sivut