Hyppää pääsisältöön

Katariina II

 • Sisällissodan keskellä 11-vuotias Saara teki itselleen nuken – uusi videosarja esittelee historian avainesineitä

  26.01.2018 Kulttuuricocktail

  Nämä esineet olivat mukana, kun Suomesta tuli Suomi.

  Tampereen kevät vuonna 1918 on verinen. Valkoiset valtaavat kaupungin punaisilta, ja ihmisiä kuolee sadoittain. Saara Nurmi elää lapsuuttaan sisällissodan keskellä ja leikkii siskonsa Helmin kanssa itsetehdyllä nukella. KulttuuriCocktailin Ihme esineitä Suomesta -videosarja esittelee leikkikalun lisäksi mm. Eugen Schaumanin murhapaidan ja ensimmäisessä Suomi-filmissä käytetyn viinapannun.

 • Historia: Kriisien Krim

  17.11.2017 Yle TV1

  Krimin niemimaa on ollut kansojen sulatusuuni.

  Tuhansien vuosien ajan Krimin niemimaa on ollut kansojen sulatusuuni.

 • Kolme kertaa Marlene Dietrich

  16.06.2015 Yle Teema

  Marlene Dietrich hurmaa lahjapaketissa 3.1.2016 klo 10.

  Eksotiikkaa, romantiikkaa ja glamouria! Marlene Dietrichin ja Josef von Sternbergin kolmen yhteisen elokuvan lahjapaketti. Marokko, Shanghain pikajuna ja Intohimojen keisarinna sunnuntaina 3.1.2016 kello 10 alkaen. Elokuvien jälkeen nähdään uusi dokumentti Marlene Dietrichin viimeiset vuodet.

 • Kansallisteatterin Slava! nauraa rohkeasti ja suree syvästi

  06.03.2015 Kulttuuri

  Slava! on rohkeasti kirjoitettu ja tulkittu, hurja teos. Pirkko Saisio on dramatisoinut kohtauksiksi ja lauluiksi totta ja tarua Venäjän nykypäivästä ja historiasta. Laura Jäntin ohjaus ottaa Saision tekstistä kaiken irti.

 • Intohimojen keisarinna

  09.01.2015 Yle Teema

  Marlene Dietrich päätyy Venäjän hallitsijaksi.

  Saksalaisprinsessasta Venäjän hallitsijaksi. Marlene Dietrich on pääosassa visuaalisesti hurjassa Hollywood-tulkinnassa Katariina Suuren elämäntarinasta.

 • Miksi kenenkään ei pitäisi syödä perunaa?

  02.01.2015 Kulttuuri

  1600-luvulla perunalla oli arveluttava maine.

  Peruna on parasta turvaruokaa! Kun maailma murjoo, maistuu perunassa lapsuus, koti, turvallinen arki ja pysyvyys. Ei peruna aina ole ollut yhtä arkinen ja tuttu. Kun outo andien mukula saapui Eurooppaan löytöretkeilijöiden matkassa, sitä pidettiin hyvinkin arveluttavana ja jopa paheellisena. 1600-luvulla uskottiin, ettei kenenkään pitäisi syödä perunaa!

 • Laila Hirvisaari kuvaa armotonta valtapeliä Venäjän johdossa

  19.10.2011 Elävä arkisto

  Minä, Katariina: historiallinen kuvaus valtataistelusta 1795

  Kirjailija Laila Hirvisaaren Minä, Katariina on historiallinen kuvaus Venäjän ruhtinaallisen hovin valtataistelusta vuonna 1795. Hirvisaaren teoksesta keskustellaan Aamun kirjassa ja 10 kirjaa vallasta -sarjassa.