Hyppää pääsisältöön

Koloveden kansallispuisto

 • Kansallispuistot kuuluvat kaikille – luonnonsuojelun ehdoilla

  12.08.2019 Elävä arkisto

  Lähde virtuaaliretkelle Suomen kauneimpiin sopukoihin!

  Suomen kansallispuistoihin kätkeytyy luonnonvoimien mylläämiä rotkolaaksoja, häkellyttävää saaristoa, kanjoneita, kuruja, aarnimetsiä, loputtomia erämaita ja mykistäviä kansallismaisemia. Vuonna 2019 maassamme on kaikkiaan neljäkymmentä kansallispuistoa, joista kahdeksaan voit tutustustua Elävän arkiston koostamin välähdyksin. Tervetuloa retkelle!

 • Kolovesi tuplasi kävijämääränsä – etenkin ulkomaalaisia viehättää kansallispuiston melojaystävällisyys

  25.07.2019 Yle Uutiset

  Enonkosken, Savonlinnan ja Heinäveden alueille levittäytyvän Koloveden kansallispuiston kävijämäärät ovat tuplaantuneet.

 • Metsähallituksen paimenviikot kiinnostivat Mikkelissä ja Kolovedellä

  01.02.2019 Yle Uutiset - lyhyet

  Paimenviikoille hakijoita oli yhteensä 11 000.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  20.07.2018 Elävä arkisto

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Matkapäiväkirja: Paasveen pirut ja Paholaiskivet

  05.07.2016 Luonto

  Saimaa on täynnä ihmeitä

  230 miljoonaa vuotta sitten tapahtui suuri katastrofi: meteori syöksyi avaruudesta kohti Pohjoista pallonpuoliskoa ja iskeytyi keskelle nykyisin Saimaana tuntemaamme aluetta. Tämän törmäyksen seurauksena syntyi kraatteri, jossa Paasvesi nykyään sijaitsee. Kummalliset tapahtumat ovat seuranneet Paasveen tarinaa vuosisatoja. Paasveen päällä on havaittu erikoinen valoilmiö, nopeasti liikkuva kirkas valopallo, josta on havaintoja jo ainakin 1700-luvulta lähtien. Paikalliset kutsuvat ilmiötä Paasveen piruksi. Saimaannorpat vartioivat matkaamme läpi pyhien vesireittien Koloveden kansallispuistossa. Mutta retkemme määränpää on tällä kertaa varsin pirullinen: yritämme jäjittää Paasveen pirun, ja sen jälkeen vuorossa on Läpisyöksyn saaren vanhat paholaiskivet.

 • Erämaan lumo: Miten selvitä eräreiskan matkassa?

  01.04.2016 Luonto

  Kuvausavustaja selättää Pirunkurun kivi kerrallaan

  Petteri Saarion ohjaaman Erämaan lumo –dokumenttisarjan kuvausavustajana työskentely tiesi kuvauspiiloja, kamerajalustan kantamista mitä kummallisimpiin paikkoihin, lumikenkiä, ahkioita ja Lapin kesän räkkää. Alkuun suhtauduin koko touhuun mitä suurimmalla epäluulolla. Mutta onneksi ratkaisevaa on oikea asenne. Erämaan lumon taustatoimittaja Sari Orkomies pääsi kuvausavustajan roolissa eräilyn makuun.

 • Erämaan lumo: Selkälokin kalastusretki

  09.03.2016 Luonto

  Selkälokin kalastustaidonnäyte

  Uhanalaisen selkälokin kalastustaitoja ei voi kuin ihailla

 • Erämaan lumo: Haapana lähietäisyydeltä

  09.03.2016 Luonto

  Aran haapanan näkee harvoin läheltä.

  Haapana on melko yleinen mutta perin arka sorsalintumme. Sen näkee harvoin läheltä.

 • Erämaan lumo: Saimaan järvierämaa sykähdyttää

  09.03.2016 Luonto

  Saimaan järvierämaissa vallitsee taianomainen rauha.

  Saimaalla on paljon mökkiasutusta, mutta myös erämaisia kolkkia.

 • Erämaan lumo: Talven ihmemaan taikaa

  16.02.2016 Luonto

  Kaksi erilaista kuvakulmaa talveen

  Talveen saa sangen erilaisia näkökulmia riippuen siitä, missä päin ja mistä päin sitä katselee. Erämaan lumo -dokumenttisarjassa talvesta lumoudutaan niin Suomen pohjoisimmassa kolkassa kuin eteläisimmässäkin. Näinkin erilaiselta kevättalvi voi näyttää, kun sitä katselee tykkylumen peittämällä tunturilla tai ahtojäiden seasta mereltä.

 • Erämaan lumo – dokumenttisarja Suomen jylhimmistä maisemista

  09.02.2016 Yle TV1

  Dokumentintekijä Petteri Saario lumoutuu erämaista.

  Petteri Saario lumoutuu kuusiosaisessa luontodokumenttisarjassaan erämaista.

 • Erämaan lumo vie erämaiden syleilyyn

  09.02.2016 Luonto

  Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

  Erämaan lumo on palkitun luontodokumentaristin Petteri Saarion uusin sarja, joka vie katsojat armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin, Kuusamon korvista Saimaan syliin.

 • Erämaan lumo: Napanuora sivilisaatioon katkeaa

  02.02.2016 Luonto

  Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

  Tähtikirkas kirpeä pakkasyö Repovedellä ja maidonvalkea sumu Suomenlahden ulkoluodolla. Kevon kristallinkirkkaat kosket ja kesäisen tunturinlaen tuoksu. Kaiken tämän äärelle vie dokumenttisarja Erämaan lumo, joka alkaa Ylellä helmikuun lopussa.

 • Yli 3 600 kuuli lampaiden kutsun – kansallismaisemien paimenvirkoja himoittiin

  25.01.2016 Yle Uutiset

  Kansallispuistojen suojelualueiden lammaspaimenpestit saivat aikaan innostuneen hakurynnäkön. Viikon mittaisia paimennusjaksoja eri puolille Suomea haki 3 626 henkilöä. Määrä nelinkertaistui viime vuodesta. Suosituin kohteista oli Koloveden kansallispuiston Huhtiniemen talo. Helmikuun aikana arvotaan 113 paimenviikon saajaa.

 • Lammas hoitaa maisemaa, lomalainen hoitaa lammasta – kaikilla on lystiä

  20.01.2016 Yle Uutiset

  Kesälomaa voi viettää Suomen kansallispuistoissa vaikka lampaita kaitsien. Se on kaikille osapuolille hyväksi. Lampaat pääsevät turvallisesti laitumelle, lomalainen saa erilaisen lomaelämyksen ja samalla saa perinteinen niittymaisema hoitoa. Metsähallitus saa jopa pikkuisen vuokratuloja.

 • Tarjolla lammaspaimenen pestejä kansallismaisemiin – pohjoisin kohde saamelaistila Lemmenjoella

  18.01.2016 Yle Uutiset

  Metsähallitus etsii lammaspaimenia viikkopesteihin kymmeneen kansallismaisemaan ensi kesäksi. Paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Paimenilla on lomakäytössään komeissa maisemissa sijaitseva tila tai tupa. Ensi kesänä uusia paimenkohteita ovat Lemmenjoki, Kolovesi ja Syötteen kansallispuisto sekä Kuhmon Elimyssalon Levävaaran tila.

 • Lapset norppaleirillä: Toivottavasti norppa saa elää rauhassa

  23.07.2014 Yle Uutiset

  Lasten norppaleiri on uusi lomamahdollisuus Koloveden kansallispuistossa. Ensimmäinen Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton järjestämä viisipäiväinen leiri on parhaillaan käynnissä Huhtiniemessä Enonkoskella

 • "Suomalainen järvimaisema yksi Euroopan parhaiten pidetyimpiä salaisuuksia"

  12.06.2014 Yle Uutiset

  Lonely planetin tuore opas nostaa Suomesta esiin Saimaan järvialueen kansallispuistoineen. Oppaan mukaan jotkut paikoista ovat niin salaisia, ettei niitä löydy edes opaskirjoista.

 • Nieriä saattaa palata Saimaalle, tutkijoilla varovaista toiveikkuutta

  31.01.2014 Yle Uutiset

  Saimaan nieriäkannan elpymisestä on perusteltua toivoa. Nieriän istutuksista on saatu uutta tietoa ja toisaalta nyt nieriä on rauhoitettu koko vuoksen vesistössä.

 • Laitostunut saimaannieriä on hauen herkku

  31.01.2014 Yle Uutiset

  Uhanalainen saimaannieriä yritetään palauttaa Vuoksen vesialueelle istuttamalla jatkossa lähinnä vastakuoriutuneita poikasia. Kalanviljelylaitoksella kasvatetuista saimaannieriöistä vain aniharva on selviytynyt luonnonoloissa edes sukukypsäksi.

Sivut