Hyppää pääsisältöön

Saaristomeren kansallispuisto

 • Kansallispuistot kuuluvat kaikille – luonnonsuojelun ehdoilla

  12.08.2019 Elävä arkisto

  Lähde virtuaaliretkelle Suomen kauneimpiin sopukoihin!

  Suomen kansallispuistoihin kätkeytyy luonnonvoimien mylläämiä rotkolaaksoja, häkellyttävää saaristoa, kanjoneita, kuruja, aarnimetsiä, loputtomia erämaita ja mykistäviä kansallismaisemia. Vuonna 2019 maassamme on kaikkiaan neljäkymmentä kansallispuistoa, joista kahdeksaan voit tutustustua Elävän arkiston koostamin välähdyksin. Tervetuloa retkelle!

 • Laita snorkkeli päähän ja sukella taidenäyttelyyn – Turun saaristosta löytyy ainutlaatuinen vedenalainen veistospuisto

  24.11.2018 Egenland

  Vedenalaiset veistokset kiinnittävät huomion meren kuntoon.

  Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsee nähtävyys, jonka nähdäkseen on sukellettava pinnan alle. Turkulaiset lukiolaiset ovat toteuttaneet ainutlaatuisen veistospolun, joka sijaitsee Dalskär-saaren rantavesissä.

 • Trunsön Ulla – kalastajaelämää sähköttömässä ulkosaaristossa

  12.07.2018 Elävä arkisto

  Dokumentti sopeutumisesta 80-luvun saaristolaiselämään.

  Anna-Maija Eräkankaan ohjaama Trunsön Ulla on 1980-luvun puoliväliin sijoittuva aikalaisdokumentti nuoren kaupunkilaispariskunnan sopeutumisesta eristäytyneeseen saaristolaiselämään ja suppeisiin elinkeinomahdollisuuksiin.

 • Saaristolaiselämää Saaristomeren kansallispuiston kyljessä

  10.05.2016 Elävä arkisto

  Suomalaista saaristolaiselämää Saaristomerellä

  Ykkösdokumentissa Marian saari (1996) tutustutaan Kemiönsaaressa Holman saarella asuvaan 27-vuotiaaseen Maria Sjöbergiin. Holman lisäksi saaristolaiselämään tutustutaan muun muassa Vänössä ja Berghammissa. Saarien lähellä sijaitseva Saaristomeren kansallispuisto haluaa edesauttaa lähisaarien asukkaiden elämää.

 • Erämaan lumo: Miten selvitä eräreiskan matkassa?

  01.04.2016 Luonto

  Kuvausavustaja selättää Pirunkurun kivi kerrallaan

  Petteri Saarion ohjaaman Erämaan lumo –dokumenttisarjan kuvausavustajana työskentely tiesi kuvauspiiloja, kamerajalustan kantamista mitä kummallisimpiin paikkoihin, lumikenkiä, ahkioita ja Lapin kesän räkkää. Alkuun suhtauduin koko touhuun mitä suurimmalla epäluulolla. Mutta onneksi ratkaisevaa on oikea asenne. Erämaan lumon taustatoimittaja Sari Orkomies pääsi kuvausavustajan roolissa eräilyn makuun.

 • Erämaan lumo: Talven ihmemaan taikaa

  16.02.2016 Luonto

  Kaksi erilaista kuvakulmaa talveen

  Talveen saa sangen erilaisia näkökulmia riippuen siitä, missä päin ja mistä päin sitä katselee. Erämaan lumo -dokumenttisarjassa talvesta lumoudutaan niin Suomen pohjoisimmassa kolkassa kuin eteläisimmässäkin. Näinkin erilaiselta kevättalvi voi näyttää, kun sitä katselee tykkylumen peittämällä tunturilla tai ahtojäiden seasta mereltä.

 • Erämaan lumo – dokumenttisarja Suomen jylhimmistä maisemista

  09.02.2016 Yle TV1

  Dokumentintekijä Petteri Saario lumoutuu erämaista.

  Petteri Saario lumoutuu kuusiosaisessa luontodokumenttisarjassaan erämaista.

 • Erämaan lumo vie erämaiden syleilyyn

  09.02.2016 Luonto

  Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

  Erämaan lumo on palkitun luontodokumentaristin Petteri Saarion uusin sarja, joka vie katsojat armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin, Kuusamon korvista Saimaan syliin.

 • Erämaan lumo: Napanuora sivilisaatioon katkeaa

  02.02.2016 Luonto

  Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

  Tähtikirkas kirpeä pakkasyö Repovedellä ja maidonvalkea sumu Suomenlahden ulkoluodolla. Kevon kristallinkirkkaat kosket ja kesäisen tunturinlaen tuoksu. Kaiken tämän äärelle vie dokumenttisarja Erämaan lumo, joka alkaa Ylellä helmikuun lopussa.

 • Sääksen pesältä avautuu huima maisema

  11.05.2015 Puoli seitsemän

  Seilin saaren sääksen pesältä avautuu huima maisema

  Varsinais-Suomessa Seilin saarella on sääksen pesä, josta avautuvat upeat maisemat Saaristomerelle. Kamerayhteys pesälle rakenettiin vuonna 2006 Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteistyöllä. Sääksen pesäkamera päivittyy 10 sekunnin välein.

 • Mereen kaadetut ympäristötuet: käsikirjoitus

  17.11.2014 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan välijuontoineen.

 • 30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

  21.06.2014 Yle Teema

  Saaristolaiselämää Ahvenanmaan idyllissä 1960-luvulla.

  Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?