Hyppää pääsisältöön

Billy Wilder

 • Aution saaren elokuvat – Teema ♥ Sodankylä

  20.05.2020 Yle Teema

  Elokuvajuhlat tulevat olohuoneisiinne kesällä 2020!

  Teema ja Sodankylän elokuvajuhlat tuovat Sodankylän ainutlaatuisen tunnelman kotisohville kesällä 2020.

 • Hymyile, vaikka kaikki on paskaa! – Vuoden elokuvatapaus Joker näyttää maailman, jossa hyvällä asenteella ei enää pärjää

  16.12.2019 Kulttuuricocktail

  Mitä kaikkea Joker-elokuva on syönyt?

  Innostusta, pelkoa, palkintoja ja jättimäiset lipputulot. Uutta Jokeria ei ole ohitettu olankohautuksella. Sen räjähdysherkkä maailma ammentaa voimansa monista lähteistä elokuvan ja kirjallisuuden historiassa. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo ja Teemu Laaksonen palaavat vuoden puhutuimman elokuvan äärelle ja läpivalaisevat sen ainekset kahdessa eri kirjoituksessa.

 • Ole mitä olet, nyt pidetään hauskaa – Piukat paikat ei ole elokuvana rapistunut 60 vuodessa yhtään

  28.11.2019 Kulttuuri

  Veli-Pekka Lehtonen kirjoittaa komediaklassikosta.

  Piukat paikat täyttää elokuvana jo 60 vuotta, mutta yhtään rapistumisen merkkiä klassikossa ei ole. Päinvastoin. Elokuvakriitikko Veli-Pekka Lehtonen kirjoittaa Billy Wilderin komediaklassikosta.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  17.10.2019 Kulttuuri

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Audrey Hepburn ja maailmassa olemisen taito

  26.04.2019 Yle Teema

  Audreya ei ihailla vaan rakastetaan, kirjoittaa Anna Möttölä

  Audreya ei vain ihailla, häntä rakastetaan, kirjoittaa Anna Möttölä. "Hän on opettanut maailmassa olemisen taidon minulle ja lukemattomille nuorille naisille jo useassa sukupolvessa."

 • Mustavalkoelokuva, rakastettuni – Roma ja Cold War kisaavat Oscar-gaalassa ilman värejä

  20.02.2019 Oscar-gaala

  Mistä syntyy halu tehdä mustavalkoelokuvia 2010-luvulla?

  Mistä syntyy halu tehdä mustavalkoelokuvia 2010-luvulla?

 • Billy Wilder oli melkein täydellinen – uusi henkilökuva ja trilleriklassikko Nainen ilman omaatuntoa Teemalauantaissa 11.2.

  07.02.2017 Yle Teema

  Billy Wilderille omistettu Teemalauantai 11.2. klo 21.

  Kukaan ei ole täydellinen, mutta elokuvantekijänä Billy Wilder oli varsin lähellä. Teemalauantaissa 11.2. nähdään kuusi Oscaria voittaneen ohjaaja-käsikirjoittajan tuore henkilökuva sekä film noir -klassikko Nainen ilman omaatuntoa, pääosissa Barbara Stanwyck, Fred MacMurray ja Edward G. Robinson.

 • Nainen ilman omaatuntoa

  22.06.2016 Yle Teema

  Billy Wilderin noir-klassikko murhasta ja vakuutusrahoista

  Billy Wilderin ohjaama, James M. Cainin romaaniin perustuva rikoselokuvan klassikko tuottoisaa murhajuonta suunnittelevista rakastavaisista.

 • Auringonlaskun katu

  22.06.2016 Yle Teema

  Klassikko unohdetusta filmitähdestä

  Elokuvahistorian suuria klassikkoja unohdetusta filmitähdestä ja hänen suosioonsa luikertelevasta käsikirjoittajasta.

 • Caligarista Hitleriin ja Ihmisiä sunnuntaina: sotienvälistä saksalaista elokuvaa Teemalauantaissa 23.4.

  22.04.2016 Yle Teema

  Illan elokuvina uusi upea kollaasi ja yhä eloisa klassikko.

  Saksassa elettiin maailmansotien välissä paitsi poliittisen ja taloudellisen kuohunnan aikaa myös elokuvan kultakautta. Rüdiger Suchslandin komea dokumenttielokuva Caligarista Hitleriin kertoo tuosta ajasta upean elokuvakollaasin keinoin, Siegfried Kracauerin kuuluisaa kirjaa osin seuraten. Illan fiktioelokuva on aikakauden avainteoksia, yhä ihmeen raikas nuoruuskuvaus Ihmisiä sunnuntaina. Sitä tekemässä olivat mm. Robert Siodmak, Fred Zinnemannin ja Billy Wilder. Molemmat tv-ensi-iltoja!

 • Yks’ kaks’ kolme

  10.06.2015 Yle Teema

  Billy Wilderin komediassa myydään Coca-Colaa kommunisteille

  Billy Wilderin hillittömässä komediaklassikossa myydään Coca-Colaa kommunisteille keskellä kylmän sodan jakamaa Berliiniä. "Maailman nopeimman elokuvan" pääosaa esittää James Cagney.

 • Fedora – arvoituksellinen nainen

  10.06.2015 Yle Teema

  Billy Wilderin myöhäisteos saarelle vetäytyneestä tähdestä

  Hollywood-veteraani matkustaa Korfun saarelle houkuttelemaan salaperäisesti syrjäänvetäytynyttä tähteä mukaan uuteen elokuvaansa.

 • Kesäleski

  10.06.2015 Yle Teema

  Marilyn Monroe tuulettaa Billy Wilderin komediassa.

  Marilyn Monroen kuuluisimpiin elokuviin lukeutuva komedia aviomiehestä, joka jää yksin kaupunkiin perheen lähtiessä kesälomalle ja alkaa hullaantua yläkerran kaunottareen. Elokuvan ohjasi Billy Wilder.

 • Nauraminen kielletty, Coca-Cola sallittu!

  30.01.2015 Kulttuuri

  Billy Wilderin komedia kiellettiin Suomessa kolmesti

  Billy Wilderin vuonna 1961 valmistunut kylmän sodan Berliiniin sijoittuvan Yks’ kaks’ kolme -komedian päähenkilö on Coca-Cola -yhtiön johtaja MacNamara. Wilderin elokuvan esittäminen kiellettiin Suomessa aina vuoteen 1987 asti. Miksi Suomessa sai juoda Coca-Colaa, mutta ei nauraa elokuvalle?

 • Mainosmiehiä itäblokissa – Teemalauantai 7.2.

  28.01.2015 Yle Teema

  Hulvaton virolaisdokumentti ja Billy Wilder -klassikko.

  Hulvaton teemailta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Uusi virolaisdokumentti kertoo Neuvostoliiton ainoasta mainostoimistosta Eesti Reklaamfilmistä, Billy Wilderin komediaklassikossa Yks' kaks' kolme myydään CocaColaa kommunisteille keskellä kylmää sotaa.

 • Elämää suuremmat elokuvakirjat

  27.01.2015 Kulttuuri

  Aikana ennen videonauhoja, DVD-levyjä ja nettilinkkejä elokuvakirjat olivat filmihullun tärkein muistiväline. Vaikka netti pursuaa elokuvaan liittyvää informaatiota, kunnon filmihullu ei pysty kävelemään elokuvakirjan ohi. J.P. Pulkkinen vei Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Lanervan elokuvakirjoja pursuvaan kauppaan.

 • Poikamiesboksi

  24.11.2014 Yle Teema

  Billy Wilderin hienoimpia elokuvia, viiden Oscarin voittaja

  Billy Wilderin hienoimpiin elokuviin kuuluva viiden Oscarin voittaja vuodelta 1960. Pääosia tässä kitkeränsuloisessa, kipeitä aiheita käsittelevässä romanttisessa työpaikkakomediassa näyttelevät Shirley MacLaine ja Jack Lemmon.