Hyppää pääsisältöön

Erno Paasilinna

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku

  08.12.2017 Kirjojen Suomi

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa koettiin lama. Vuosikymmenen lopulla talous lähti nousuun teknologian kehityksen ja kännyköiden ansiosta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuuden. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin.

  02.06.2017 Kirjojen Suomi

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja essee lukeville

  Pietari K. kävi täällä -podcast ja esseesarja lukeville ihmisille. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä koivuklapeja: kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Se lisää kirjoittajan uskottavuutta, mutta on riittävän moniselitteistä. Samalla kommentoija saa sytykettä omalle itserakkaudelleen.

 • Erno Paasilinna: Kauppamiehet isänmaan asialla – Raakapuheinen esseekokoelma talouden valtarakenteista

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1991 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1991 teokseen.

 • Tarinoita lajienvälisestä ystävyydestä

  06.02.2016 Kulttuuri

  Arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa

  Arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa

 • Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

  20.09.2015 Kulttuuricocktail

  Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

  Miksi kirjailija Hannu Mäkelä menee kipsiin muoniolaisen mummon edessä? Miksei Mäkelän mielestä Suomen kannata liittyä Natoon? Mikä on onnellisen parisuhteen salaisuus? KulttuuriCocktail istutti Herra Huun isän studioon ja antoi hänen assosioida vapaasti elämänsä tärkeimmistä asioista ja ihmisistä.

 • Legenda elää teoksillaan - Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

  17.12.2014 Yle Uutiset

  Evakkomatkalla Ruotsissa 17. joulukuuta 1944 syntynyt Mukka oli aikansa kohutuin suomalaiskirjailija. Kirjallisten piirien hylkimän pellolaiskirjailijan elämä oli lyhyt, sillä ensi maaliskuussa hänen kuolemastaankin tulee jo 42 vuotta. Aikalainen ja ystävä, kirjailija Erno Paasilinna tunsi miehen kohuotsikoiden takaa.

 • Veltto Virtanen sai pilkata pappeja ja päättäjiä lähietäisyydeltä

  25.11.2013 Elävä arkisto

  Laulaja ja psykologi Veltto Virtanen pestattiin vuonna 1984 Kansalaiset kysyvät -ohjelman trubaduuriksi pottuilemaan läsnä oleville kirkon ja politiikan edustajille. Välillä pilkkakirves kokee olevansa niin eri aaltopituudella kuin kohteensa, että puhkeaa kesken esityksensä lausumaan heistä muutamia valittuja sanoja.

 • Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

  05.09.2013 Yle Uutiset

  Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Vuonna -69 valmistuneet opettajat hyvästelivät lakkautetun opinahjonsa performanssilla

  08.06.2013 Yle Uutiset

  Ryhmä vuonna 1969 Kajaanin seminaarista valmistuneita opettajia kävi heittämässä hyvästit rakkaalle opinahjolleen. Eino Kaikkonen ihmettelee, miten valtiovalta ja poliittiset tahot päästivät Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisen tapahtumaan.

 • Oulu – Suomen suurin kaupunki

  18.03.2013 Elävä arkisto

  Oulu oli pinta-alaltaan suurin kaupunki 1960-luvulla

  Kun suuria osia Oulujoen kuntaa ja Pateniemen alue Haukiputaalta siirrettiin Oulun kaupunkiin vuonna 1965, oli se hetken aikaa pinta-alaltaan Suomen suurin kaupunki.

 • Pikkaraisen Tuhat ja yksi arvostelua

  11.03.2013 Yle Uutiset

  Juha Pikkarainen on avannut radio-ohjelmansa Kirjakammin oven jo yli tuhat kertaa. Hän on paitsi tehnyt tunnetuksi suomalaista ja ulkolaista kirjallisuutta, niin hän on myös omalla tavallaan tähdentänyt lukuharrastuksen sivistävää merkitystä. Kirjat ovat osa Pikkaraisen elämää - joka päivä!

 • Anja Snellman: Ivana B.

  09.07.2012 Yle Uutiset

  Ivana B. koostuu 67 kirjeestä, jotka ikääntynyt, kolmekymmentä vuotta kirjailijana toiminut ja kovasti kirjan kirjoittajan oloinen kirjailija lähettää erityistason lyhytterapeutti Parantaiselle. Snellmanin kritiikin kohteena on aikamme, joka tekee kaiken maailman BB-kasvoista suuria julkkiksia ja tietoisesti unohtaa kaiken älyllisen pohdiskelun tai oikean taiteellisen työn, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Tuhlaajapojan päiväkirja

  27.01.2011 Elävä arkisto

  Eeli Aallon elokuva vuodelta 1987

  ”Tuhlaajapojan päiväkirja” on jatkoa kymmenen vuotta aiemmalle ”Tuhlaajapojan paluulle”. Tuolloin sävynä oli nostalginen hurmos, mutta nyt Tuhlaajapoika itkee kulttuurin, hengen ja luonnon katoamista.

 • Petsamon väki jäi sodan jalkoihin

  02.12.2009 Yle Uutiset

  Petsamon asukkaat jäivät sodan jalkoihin, kun viranomaiset eivät suostuneet evakuoimaan ajoissa siviiliväestöä. Kalastajasaarennon 400 asukasta jäi miehittäjien vangiksi ja myöhemmin heidät kuljetettiin vankileirille Hiipinään. Osa heistä ei palannut koskaan.

 • Erno Paasilinnan hautajaiset puhuttavat yhä

  28.05.2009 Yle Uutiset

  Kirjailija Antti Tuuri kirjoittaa tuoreessa kirjassaan "Lähikuvassa Erno Paasilinna", että Tervolan kirkkoherra ei antanut lupaa pitää Erno Paasilinnan muistotilaisuutta seurakuntakeskuksessa, vaan se jouduttiin pitämään ortodoksien tsasounassa Tervolan Varejoella.

 • Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

  21.02.2008 Elävä arkisto

  Aseistakieltäytyjä kuoli vakaumuksensa tähden vuonna 1941.

  Aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen joutui vakaumuksensa tähden vankilaan ja lapualaisten muilutettavaksi. Hänet teloitettiin rintamalla vuonna 1941.

 • Hämeenlinna on kirjailijan kaupunki

  02.05.2007 Yle Uutiset

  Hämeenlinnan seudulla asuu ja on asunut paljon kirjailijoita. Kanta-Hämeen kirjailijayhdistyksen uusin julkaisu Aina joku kirjoittaa esittelee 32 kirjailijan suhdetta muun muassa kirjoittamiseen ja kritiikkiin.

 • Kirjallisuuden palvelija Tuomas Anhava

  24.01.2007 Elävä arkisto

  Runoilija, kustannustoimittaja ja kriitikko opetti kirjailijoita tekemään kirjallisuutta ja yleisöä lukemaan sitä. Häntä kunnioitettiin, pelättiin ja kyräiltiinkin.

 • Erno Paasilinna oli kärjekäs kulttuurikriitikko

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Erno Paasilinna kutsui itseään kirjailijaksi, jolla "ei ole ollut koskaan uskonnollista kriisiä". Hän kertoi vuonna 1977 mm. siitä, millaista on väsätä kulttuurilehteä kulttuurikeskusten ulkopuolella.

 • Suomessa ei arvosteta kirjoittamista

  28.10.2004 Yle Uutiset

  Suomessa ei arvosteta kirjoittamista eikä sitä pidetä tärkeänä ammattitaitona. Näin väittää filosofian maisteri Marsa Luukkonen. Jokainen voi kuitenkin oppia tekemään kelpo tekstiä, kun vapautuu kouluaikaisista kirjoittamisen traumoista.