Hyppää pääsisältöön

Kannaksen suurhyökkäys 1944

 • Sotilaiden äänet 9: Suurhyökkäys pysähtyy Vuosalmelle

  08.01.2016 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton suurhyökkäys pysäytetään Vuosalmelle

  Neuvostoliiton suurhyökkäys pysäytetään Vuosalmelle

 • Sotilaiden äänet 8: Äyräpää – puolustajan painajainen

  21.12.2015 Elävä arkisto

  Suomalaiset taistelevat Äyräpäässä kesällä 1944.

  Neuvostoliiton suurhyökkäys ei kesäkuun loppupäivinä vuonna 1944 mene enää puna-armeijan suunnitelmien mukaan. Päähyökkäyssuunnat Tienhaarassa ja Ihantalassa on tukossa raivoisista hyökkäyksistä huolimatta. Leningradin rintaman komentaja Leonid Govorov valitsee uudeksi läpimurtokohdaksi Äyräpään–Vuosalmen seudun Vuoksen keskivaiheilla. Sotilaiden äänten kahdeksas osa kertoo suomalaissotilaiden mietteitä Äyräpään verisiltä harjanteilta.

 • Taistelu Laatokan Karjalassa

  21.07.2014 Yle TV1

  Puna-armeija aloitti 21. kesäkuuta 1944 hyökkäyksen Aunuksessa murskaavalla ylivoimalla. Suomalaiset olivat jäämässä mottiin.

 • Marskin kohtalokkaat virheet

  13.06.2014 MOT

  Virheet maksoivat tuhansien suomalaissotilaiden hengen.

  Marsalkka Mannerheimin strategiset virheet jatkosodassa maksoivat tuhansien suomalaissotilaiden hengen.

 • Sotilaiden äänet 6: Itke Viipuri, hyljätty kaupunki

  12.06.2014 Elävä arkisto

  Neuvostoliitto valtaa Viipurin suomalaisilta 20.6.1944.

  VT-linjan murruttua venäläisten suurimman mielenkiinnon kohteena on Viipuri. Kaupunki ei ole sotilaallisesti kovin merkittävä, mutta sen symbolinen on merkitys on suuri sekä suomalaisille että venäläisille. Suomalaiset ennättävät saada kaupunkiin tuoreita joukkoja, mutta Viipurin taistelu jää historiaan Suomen armeijan katkerimpana tappiona.

 • Sotilaiden äänet 5: Taistellen kohti Viipuria

  10.06.2014 Elävä arkisto

  Suomalaiset vetäytyvät Kannaksella kohti Viipuria.

  Kuuterselän murruttua suomalaiset lähtevät perääntymään kohti seuraavaa puolustuslinjaa Viipuri - Kuparsaari - Taipale. Suomalaiset käyvät uuvuttavaa viivytystaistelua jatkuvan saarrostusuhan alla, jotta VKT-asema ehditään miehittää. Loppuun ajettuja miehiä karkaa metsäkaartiin. Aseveljet suhtautuvat lähtijöihin ymmärtävästi, mutta kenttäoikeus on armottomampi.

 • Sotilaiden äänet 4: Pois pyyhitty pataljoona

  09.06.2014 Elävä arkisto

  "Pois pyyhityn pataljoonan" ihmeellinen selviytyminen.

  Jalkaväkirykmentti 49:n ensimmäinen pataljoona taistelee pääpuolustusasemassa vielä kesäkuun 14. päivä, kun muut suomalaiset ovat vetäytyneet VT-linjalle. Uskomattomien vaiheiden jälkeen osasto pääsee lopulta omien puolelle, vaikka sitä on jo useampaan kertaan pidetty menetettynä joukkona. Sotilaiden äänten neljäs osa kertoo tämän "pois pyyhityn pataljoonan" selviytymistaistelusta.

 • Sotilaiden äänet 3: Taistelu "Viimeisen toivon"-linjasta

  06.06.2014 Elävä arkisto

  Suomalaiset taistelevat VT-linjassa.

  Suomalaiset ahertavat kuumeisesti yhä keskeneräisen VT-linjan kimpussa: juoksuhautoja kaivetaan ja uutuuttaan hohtavia asemia yritetään naamioita. Rajujen tykistövalmistelujen jälkeen venäläiset hyökkäävät linjan kimppuun. Sotilaiden äänten kolmas osa kertoo Kuuterselän taisteluista ja Ratsuväkiprikaatin onnekkaasta pakenemisesta.

 • Sotilaiden äänet 2: Sekasortoa ja kiperiä päätöksiä

  04.06.2014 Elävä arkisto

  Suomalaissotilaat harhailevat Kannaksen suurhyökkäyksessä.

  Suomalaisten asemien murruttua Valkeasaaressa sotilaat harhailevat taaksepäin hyökkäävien neuvostojoukkojen seassa. Haavoittuneita joudutaan jättämään, kun jäljellä ei ole tarpeeksi miehiä heitä kantamaan. Sotilaiden äänien toinen osa kertoo kiperistä päätöksistä, harhailusta ja yrityksistä löytää oma joukko-osasto.

 • Sotilaiden äänet 1: Suomalaisten asemat murtuvat Valkeasaaressa

  02.06.2014 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton suurhyökkäys alkaa Valkeasaaaressa 1944.

  Aurinko nousee Karjalan kannaksella 9. kesäkuuta 1944 rauhalliseen aamuun. Suomalaisten etulinjassa Valkeasaaressa vaihdetaan vartiovuoroja ja keitellään aamusumppeja. Vaille kuusi aamutoimissaan olevat sotilaat alkavat pälyillä ympärilleen etsien lähdettä oudolle surinalle. Lopulta silmät tavoittavat taivaalta lähestyvät pommikoneet. Niitä on paljon.

 • Sotilaiden tarinoita Kannaksen tulimyrskystä ensimmäistä kertaa julki

  30.04.2014 Historia

  Jatkosodan taisteluissa olleiden miesten haastatteluja julki

  Kesäkuussa 1944 Suomen kohtalo oli vaakalaudalla, kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Kannaksella. Yleisradion arkistossa on yli 300 taisteluissa mukana olleen miehen haastattelut 1960-luvulta. Paavo Rintala kokosi näistä kertomuksista kirjan sekä radiosarjan nimellä Sotilaiden äänet. Nyt Sotilaiden äänet kuullaan ensimmäistä kertaa netissä.