Hyppää pääsisältöön

Pariisi (Viro)

 • Ranskan modernismin kiehtova historia

  11.03.2016 Yle Teema

  Sarja 1900-luvun alun taiteen mullistajista

  Kuusiosainen dokumentti vie katsojan 1900-luvun alun Pariisiin, jossa kukoisti uusia taidesuuntauksia toinen toisensa perään. Sarjan hahmoja ovat Pablo Picasso, Guillaume Apollinaire, Ernest Hemingway, Henri Matisse, Jean Cocteau ja lukuisat muut. Taiteilijoita ja kirjailijoita, taidekauppiaita ja muusia, jotka mullistivat taiteen.

 • Teemalla mennään 360 astetta maapallon ympäri

  03.03.2016 Yle Teema

  Millainen on 2010-luvun maailmamme elokuvan silmin?

  Millainen on 2010-luvun maailmamme elokuvan silmin? Tätä vilkaistaan Teeman perjantain elokuvapaikalla reilun kuukauden ajan teemasarjassa 360 astetta maapallon ympäri. Kuuden elokuvan mukana matkataan maailman ympäri. Samalla esitellään monimuotoista modernia elokuvaa ja elämää myös hieman epätavallisemmista elokuvamaista. Teemalla perjantaisin 4.3.–8.4. klo 21.00.

 • Kaksi tarinaa huivin alta

  14.11.2014 Elävä arkisto

  “Pidän huivia, koska olen muslimi ja uskon Jumalaan ja Profeettaan”, vastasi 16-vuotias ranskalainen Asmahah Benyetton kysymykseen, jonka hän on kuullut usein. Suomalainen Maryan Abdulkarim taas on ryhtynyt esittämään vastakysymyksen huivista kyselijöille: “miksi sinä et pukeudu huiviin?”

 • Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja

  25.08.2014 Elävä arkisto

  Mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää. Tuomas Enbusken Sivistyksen käsikirja kertoo! Sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan; taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta. Mitkä taulut ovat merkittäviä? Miten talous toimii? Miksi Suomi itsenäistyi?

 • Nousuja ja laskuja – lentoemännän arkea

  14.08.2014 Elävä arkisto

  Haaveissa unelma-ammatti

  Brita Pousar kirjoitti koulussa aineen unelma-ammatista. Hän halusi tulla lentoemännäksi, nähdä maailmaa ja päästä Pariisiin kerran viikossa. Kun hänestä todella tuli lentoemäntä, hän ei useinkaan muista olevansa unelma-ammatissa. Ohjelmassa vuodelta 1964 Pousar kertoo ammattinsa eri puolista.

 • Dekadentti taiteilijahahmo syntyi 1800-luvun oopiumihöyryissä

  21.07.2014 Kulttuuri

  Nuorten säveltäjien ja kirjailijoiden oopiumutunnustuksia.

  Nuorten säveltäjien ja kirjailijoiden vimmaiset oopiumitunnustukset johtivat myyttisen rappiotaiteilijan syntyyn.

 • Euroopan mestariksi loimitettu Houston Laukko etsi tammaseuraa tositarkoituksella

  22.04.2014 Elävä arkisto

  Houston Laukko voitti vuonna 1995 ensimmäisenä suomalaissyntyisenä ravihevosena arvostetun Grand Circuit -kilpailusarjan, eli Euroopan mestaruuden. Ylen Ajankohtainen kakkonen otti mestariravurin lähikuvaan vuonna 1996. Toimittaja Salla Paajanen paikallisti orin tarhastaan Pariisin liepeiltä. Takana oli Euroopan mestaruuden lisäksi ravurin uran paras kilpakausi.

 • Kirjailija Harri Sirola halusi teoksiinsa eurooppalaisen näkökulman

  03.04.2014 Elävä arkisto

  Harri Sirola debytoi kirjailijana jo 22-vuotiaana teoksella, joka nosti kohua ja antoi myös aiheen elokuvaan. Mutta jo toisen romaaninsa ilmestymisen jälkeen Sirola alkoikin pohtia tulevaisuuttaan kirjailijana.

 • Subutexin matka Euroopasta Perämeren rannalle

  21.11.2013 Elävä arkisto

  Lääkeaine buprenorfiini levisi Suomeen 1990-luvulla.

  Kivunlievitykseen ja heroiiniriippuvaisten hoitoon tarkoitettu lääkeaine buprenorfiini levisi Suomeen 1990-luvulla kulovalkean tavoin uudeksi suosikkihuumeeksi. Lääkeaine tunnettiin paremmin sen kauppanimikkeellä Subutex.

 • Lentävällä ryijyllä halki Euroopan

  02.07.2013 Elävä arkisto

  "Eräänä päivänä tänä ihmeellisenä aikana, jolloin etäisyydet ovat suuresti supistuneet, saapui Suomesta, keskiyön auringon ja revontulten maasta, suomalaisella lentokoneella rahtipaketti." Värikylläinen vuonna 1961 valmistunut Finnairin mainosfilmi paljastaa, mitä paketti sisälsi.

 • Erkki Toivanen kiisti olevansa herrasmies

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Raikas, patsastelematon henkilökuva toimittajalegendasta

  "En minä ole mikään herrasmiehen perikuva, kaikkea vielä. Yks tavallinen Toivanen." Näin luonnehti itseään toimittajalegenda Erkki Toivanen vain kaksi kuukautta ennen kohtalokkaaksi osoittautunutta sairastumistaan.

 • Albert Edelfelt maalasi kansaa, valoa ja historiaa

  19.04.2013 Elävä arkisto

  Albert Edelfelt oli Suomen taiteen kultakauden tähti.

  Albert Edelfelt oli yksi Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiä taiteilijoita. Edelfeltin tuotantoon kuuluu niin historiaa käsitteleviä maalauksia, muotokuvia, kansankuvausta kuin pariisilaista ulkoilmamaalaustakin.

 • Vaneritehtailija Hanna Parviainen oli Säynätsalon hallitsija

  10.04.2013 Elävä arkisto

  Hanna Parviainen peri sukunsa vaneri- ja puuteollisuuden vuonna 1925. Pian hänet opittiinkin tuntemaan loisteliasta elämää viettävänä hyväntekijänä.

 • Iskelmä-Suomen omapäiset showmaakarit rikkoivat rajoja

  14.03.2013 Elävä arkisto

  Iskelmätähteys pyrkii joskus olemaan elämää suurempaa.

  Iskelmän tarinaan kuuluvat olennaisena osana artistit, jotka ovat lähteneet haastamaan iskelmätähteyden rajoja. Elävän arkiston bonuspakkaus Iskelmä-Suomi-sarjan showjaksoon tarjoaa vaikuttavia ja osin vavisuttaviakin tuokiokuvia Dannyn, Tapani Kansan, Jari Sillanpään ja Anna Erikssonin vaiheista.

 • Valto Laitinen muutti Pariisiin säveltämään epäsuomalaisia iskelmiä

  18.02.2013 Elävä arkisto

  Kansainvälisin iskelmäsäveltäjämme lähikuvassa.

  Säveltäjä Valto Laitinen oli aikanaan kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia iskelmäsäveltäjiä. Hänen laulunsa menestyivät kuuluisien artistien esittäminä eri puolilla maailmaa. Kotimaassaan hän ei sen sijaan ollut kovinkaan tunnettu ja lähtikin aikanaan maasta voidakseen ansaita "epäsuomalaisella musiikilla".

 • Kaija Saariaho – outolintu joka lensi Pariisiin

  16.10.2012 Elävä arkisto

  Säveltäjä Kaija Saariaho kulkee omia polkujaan.

  Säveltäjä Kaija Saariaho kulkee omia polkujaan.

 • Terroristi Carlosin eli Shakaalin maine kasvoi lähes legendaariseksi

  10.04.2012 Elävä arkisto

  Carlosina ja Shakaalina tunnettu Ilich Ramírez Sánchez oli aikansa etsityin ja pelätyin terroristi. Hänet yhdistettiin useisiin iskuihin, joissa menehtyi yli 80 ihmistä. Carlosin maine sai myyttisiä piirteitä, sillä hänen sanottiin olleen aina paikalla varmistamassa suunnittelemiensa iskujen toteutuminen, mutta onnistuneen joka kerta paeta.

 • Giacometti venytti ja kutisti ihmisiä totuuden tähden

  05.05.2011 Elävä arkisto

  Kuvanveistäjä Alberto Giacomettin päämääränä oli kuvata reaalista todellisuutta ja vain sitä. Kiihkeä pyrkimys johti venytettyihin ihmishahmoihin ja herneen kokoisiin veistoksiin.

 • Reijo Tani: Seuramatkat

  28.10.2010 Elävä arkisto

  Juha Vainion kynästä kirvonnut Seuramatkat-iloittelu kuvaili Härmän jätkien kosteita toivioretkiä etelän lomaparatiiseihin, joista ei puutu aurinkoa ja huokeita janojuomia.

 • Pari kolme asiaa Elina Salosta

  19.08.2010 Elävä arkisto

  "Harmittaa kun aikuiset ei muista kummosia ne oli lapsina."

  "Useimmiten mua harmittaa se, kun aikuiset ei muista kummosia ne oli lapsina", sanoo pitkän uran näyttelijänä tehnyt Elina Salo.

Sivut