Hyppää pääsisältöön

Erik Tawaststjerna

 • Oboisti Aale Lindgren musisoi rennosti ja rakkaudella – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  17.11.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 17. marraskuuta!

  Aale Lindgren on tehnyt mittavan 43 vuoden uran Helsingin kaupunginorkesterin oboistina. Yleisön suosikki on opittu tuntemaan reiluna ja huumorintajuisena muusikkona sekä romanikulttuurin puolestapuhujana.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.11.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  29.06.2019 Elämä

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Villi ja mahdoton musiikkivaikuttaja Seppo Nummi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  30.05.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 30. toukokuuta.

  Seppo Nummi ihaili jo koulupoikana Yrjö Kilpistä ja sävelsi 16-vuotiaana 150 yksinlaulua. Säveltämisen lisäksi tämä renessanssi-ihminen mm. toimi kriitikkona, ideoi musiikkikirjastot, johti Jyväskylän Kesää ja Helsingin Juhlaviikkoja. Seppo Nummi oli hankala ihminen, mutta aina villi, kiinnostava ja täynnä energiaa.

 • Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren ja Korvaton Hoichi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  19.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 19. tammikuuta.

  Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944-2008) oli 26-vuotias filosofian maisteri, kun hän matkusti Tokioon vuonna 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan Nordgrenilla oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianotaiteilija Izumi Tatenon tilaama pianoteos Korvaton Hoichi.

 • Maisteri tarpoo kritiikin suossa

  24.08.2016 Klassinen

  Mikä musiikkikritiikissä on vikana?

  Mikä musiikkikritiikissä on vikana?

 • Ketkä ovat äänessä? Esittelyssä Klassinen Suomi -radiosarjassa kuultavat musiikin ammattilaiset

  10.03.2016 Klassinen Suomi

  Radiosarja kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 11.00.

  Klassinen Suomi -radiosarja tarjoaa radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Sarjan kymmenen osaa jakavat kansallisen musiikkikulttuurin eri osiin kuin taidemusiikissa on totuttu. Tv-sarjan aiheista kerrotaan radiossa eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa. Radiosarjan on toimittanut Kare Eskola ja kuulokuvallisuudesta vastaa äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Pietarissa

  26.11.2015 Orkesterikone

  Millaisen vastaanoton Sibelius sai Pietarin-matkoillaan?

  Pietari oli jo Sibeliuksen aikaan yksi Euroopan suurista kulttuurikaupungeista. Venäläiset rakastivat konsertteja, mutta heitä oli vaikea hurmata uudella musiikilla. Millaisen vastaanoton Sibelius siellä sai? Tervetuloa Sibeliuksen jalanjäljille Pietariin!

 • "Siinä on hiven mustaa multaa, maata ja Suomea."

  20.01.2015 Klassinen

  Talvella 1894 Sibelius osallistui Ylioppilaskunnan Laulajien sävellyskilpailuun. Kanteletar-sävellyksellään Rakastava hän voitti kriitikkojen yllätykseksi vain toisen palkinnon. Marraskuussa valmistui musiikki Wiipurilaisen Osakunnan Karjala-aiheiseen kuvaelmaan. Kesäkuussa sai ensiesityksensä Vaasan Laulujuhlien tilausteos Improvisaatio, joka sittemmin sai nimen Kevätlaulu. Kuuntele Erik Tawaststjernan ohjelma vuodelta 1986.

 • Jean Sibelius, nuori säveltäjä

  16.01.2015 Klassinen

  Syksyllä 1888 painettiin ensimmäinen sibeliuksen sävellys, "Serenadi" J. L. Runebergin sanoihin. Seuranneena keväänä Sibelius esittäytyi musiikkiopiston näytteissä kaksin laajamuotoisin teoksin. Näistä myöhempi, jousikvartetto a-molli, oli nuoren säveltäjän läpimurtoteos ja samalla hänen jäähyväisensä oppilaitokselle.

 • Sibeliuksen amerikkalaiset elämänkertojat

  09.12.2014 Klassinen

  V. 1941 New Yorkissa julkaistiin kirja The Story of Sibelius

  Vuonna 1941, keskellä toista maailmansotaa, newyorkilainen kustantaja Henry Holta julkaisi kirjan nimeltä Finlandia: The story of Sibelius. Teos oli ensimmäinen Yhdysvalloissa julkaistu täysimittainen Sibelius-elämäkerta. Kirjan tekijä oli Elliot Arnold (1912-1980), joka toimi tuolloin New York World Telegram -lehden toimittajana.

 • Erik Tawaststjerna - legenda studiossa

  05.12.2014 Klassinen

  1970- ja 80-lukujen radiokuulijat muistavat hyvin professori Erik Tawaststjernan hienostuneen ja eläytyvän äänen, kun hän kävi läpi Jean Sibeliuksen vaiheita ja persoonaa 115-osaisessa Sibelius-radiosarjassaan. Yle Radio 1 lähettää valittuja paloja sarjasta heti juhlavuoden alkajaisiksi alkaen ti 14.1. klo 14. Musiikkitoimituksen silloiset tuottajat Eeva Hirvensalo ja Martti Haapakoski muistelevat, minkälaista ohjelmanteko oli suuren persoonan kanssa. Sarja jatkuu jälleen 12. toukokuuta.

 • 18.11. Teeman Elävä arkisto: Sanomalehti

  17.04.2014 Yle Teema

  2000-luvun mediamurroksen keskellä perinteiset sanomalehdet ovat joutuneet kokemaan suuria muutoksia. Arkisto-ohjelmissa katsotaan 125-vuotiaan Helsingin Sanomien ja vähän muidenkin sanomalehtien menneisyyteen.

 • Musiikkikriitikko Seppo Heikinheimon sanansäilä iski välillä kipeästi

  04.12.2013 Elävä arkisto

  Musiikkikriitikko Seppo Heikinheimo omin sanoin

  Seppo Heikinheimo (1938 - 1997) tunnettiin elinaikanaan ennen kaikkea teräväsanaisena Helsingin Sanomien musiikkikriitikkona, joka mielipiteissään oli usein ehdoton ja jyrkkä. Oli vain hyvää tai pahaa. Musiikkimaailman värikäs vaikuttaja ja kulttuurielämän hyvin tuntenut musiikkitieteilijä onnistuikin suututtamaan monet näkemyksillään säveltaiteesta.

 • Monikasvoinen musiikkimies Erik Tawaststjerna

  08.07.2007 Elävä arkisto

  Aarno Cronvallin dokumentissa on vahvasti läsnä Erik Tawaststjernan ainutlaatuinen persoona. Hieno mies on hieno mies vaikka sitten Saimaan saaren mökillä. Dokumentti on vuodelta 1973.

 • Presidentin päivä

  03.06.2007 Elävä arkisto

  Kekkosen päivä sellaisena kuin hän halusi sen kuvattavan.

  Dokumentti kuvaa presidentti Kekkosen arkipäivää sellaisena kuin hän itse halusi sen kuvattavan. Ensiesityksessään 1977 Presidentin päivällä oli yli 1,7 miljoonaa katsojaa.