Hyppää pääsisältöön

Käsivarren erämaa

 • Lapin luontokohteet kasvattivat suosiotaan

  28.01.2020 Yle Uutiset

  Rovaniemellä Napapiirin retkeilyalueella vierailtiin yli 100 000 kertaa.

 • Poliisi: Luvaton maastoliikenne toisen maalla maastoliikennerikkomus

  28.01.2020 Yle Uutiset

  Poliisi tutkii tapausta, jossa moottorikelkkailijat olivat ajaneet Käsivarren erämaa-alueella ilman lupaa.

 • Meekon autiotupa pois käytöstä perjantaihin

  14.08.2018 Yle Uutiset - lyhyet

  Yöpyjien kannattaa varautua omin teltoin.

 • Suomi ja Norja lisäävät yhteistyötä maiden rajalla – tavoitteena varmistaa alueen kestävä käyttö

  06.07.2018 Yle Uutiset - lyhyet

  Mukaan yhteistyöhön ovat tervetulleita esimerkiksi luonnonsuojelualueilla toimivat viranomaiset, paikalliset, poronhoitajat ja matkailuyrittäjät.

 • Akin ja Emilian kalapaikat - Torisenon latvavedet

  18.12.2017 Luonto

  Torisenon latvavesiltä voi saada ennätyskaloja.

  Torisenon latvavedet sijaitsevat kaukana Käsivarren erämaassa. Pienellä alueella on useita hyviä jokia, järviä ja lampia. Kalastuspaine on kohtuullisen vähäistä, ja vesiltä on mahdollista saada ennätyskaloja.

 • Humalassa kelkkailusta tuomittu korkea poliisivirkamies irtisanoutui Lapin poliisilaitoksesta

  28.06.2017 Yle Uutiset

  Poliisivirkamies ajoi vapun jälkeen humalassa poliisin moottorikelkalla ja poliisin virka-asussa Käsivarren erämaassa Enontekiöllä.

 • Suurtunturien erämaa

  13.11.2016 Luonto

  On aivan hiljaista, tuulikin on päättänyt levätä hetken.

  Astelen yöpakkasten lujittamalla keväthangella, joka kantaa minua kuin kallio. Nousen tunturin kaarevaa selkää pitkin huippua kohti. Tunnen sydämeni kiihtyvät lyönnit. Vaikka hanki on kantava, jyrkkä nousu saa jalat tuntumaan raskailta. En suostu antamaan periksi. Porolta tunturin laelle nousu sujuisi ongelmitta.

 • Ensimmäinen malminetsintälupa saamelaisalueelle

  11.07.2016 Yle Uutiset

  Saamelaisalueelle on myönnetty ensimmäinen malminetsintälupa uuden kaivoslain aikana. Kyseessä on Käsivarressa, Enontekiöllä sijaitseva alue, joka kuuluu poronhoitoalueeseen, Käsivarren erämaa-alueesen, Natura-alueeseen ja soidensuojelualueeseen.

 • Käsivarren vaeltajien vatsataudin aiheutti todennäköisesti virus

  02.05.2016 Yle Uutiset

  Käsivarren vaeltajien keskuudessa riehunut vatsatautiepidemia on oireiden perusteella peräisin todennäköisesti virustartunnasta, sanoo Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas.

 • Ulkohuussi Lapin erämaasta noteerattiin maailmalla

  27.04.2016 Yle Uutiset

  Saarijärven autiotuvan ulkohuussi Käsivarren erämaa-alueelta Lapista on saanut maailmanlaajuista julkisuutta. Huussi on valittu sadan maisemaltaan upeimman istuntopaikan joukkoon Lonely Planetin Toilets-kirjassa.

 • Yliperän kaamospilkkijät kalastavat pimeässä

  31.03.2016 Elävä arkisto

  Dokumentti Lapin ankarasta luonnosta elävistä ihmisistä.

  ”Tämä on Yliperän joulukuu. Jääkalan aika luojan kädestä elävän elämässä. Kaamos, jota ei kauan kestä läheltä katsoa, mutta jota etäältä sopii ihmetellä ja ihastella.” Kaamosjärven kalastajat -ohjelma (1969) näyttää Pohjoisen Lapin ankarissa olosuhteissa elävien ihmisten arkea. Karusta erämaasta elävät he, jotka löytävät kalat jään alta ja riekot hangilta.

 • Haltille aikova: pakkaa lumikengät mukaan

  25.06.2015 Yle Uutiset

  Suomen Käsivarteen suuntavia retkeilijöitä varoitetaan yhä talvisista olosuhteista. Maasto on Käsivarressa vielä lumista tai keväisen märkää.

 • Käsikirjoittajana luonto

  04.05.2015 Luonto

  Kaksi kuvausmatkaa Suomen suurimman korkeuseron äärelle.

  Kovddoskaisi - erittäin vaikeasti huiputettava tunturi Käsivarren Lapissa - sekä huikea ohjelmaidea. Kolme miestä etsisi, löytäisi ja laskisi Suomen suurimman korkeuseron. Matka tehtäisiin kesällä ja talvella, jalkaisin ja kamerakalustoa kantaen.

 • Retkeilijöiden reiteille merkit Käsivarressa

  29.01.2015 Yle Uutiset

  Metsähallituksen luontopalvelut on merkinnyt retkeilyreitin Käsivarressa Kilpisjarveltä Haltille. Parhaillaan Metsähallituksen väki laittaa merkkejä Enontekiön moottorikelkkauria.

 • Kiiruna ja Saivaara Käsivarren erämaa-alueen uudeksi tunnukseksi

  20.01.2015 Yle Uutiset

  Käsivarren erämaa-alue Enontekiöllä on saanut uuden tunnuksen. Kuun valaisemassa maisemassa kohoaa Saivaara ja etualalla poseeraa kiiruna talvipuvussaan. Tunnuksen on suunnitellut graafinen suunnittelija Tytti Muurinen.

 • "Kuntalaisia olisi pitänyt kuulla ennen päätöstä erämaatukikohdasta"

  21.02.2014 Yle Sapmi

  Enontekiöläinen Antti Salmi kertoo, että hän oli ehdottanut Facebookin Enontekiön kuntalaiskanavalla, että kuntalaisille olisi annettu mahdollisuus kommentoida erämaatukikohtaselvitysasiaa ennen määräyksen tekemistä. Salmen mielestä erämaatukikohdan rakentamiselle Käsivarteen ei ole tilausta.

 • Poromies ei innostu Käsivarren erämaamajoitussuunnitelmista

  21.02.2014 Yle Sapmi

  Karesuvantolainen poromies Antti-Oula Juuso ei usko, että Käsivarteen ehdotetusta erämaamajoituksesta tulisi kannattavaa. Hänen mukaansa vaeltajien määrä Käsivarren tuntureilla on vähentynyt vuodesta toiseen.

 • Munnikurkkion rajavartioasema puretaan

  18.02.2014 Yle Uutiset

  Metsähallitus purkaa Käsivarren erämaa-alueella sijaitsevan Munnikurkkion rajavartioaseman. Käytöstä poistuneen aseman purkutyön on tarkoitus valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. Purettavia rakennuksia on neljä.

 • Enontekiöllä äänestys Käsivarren tukikohdasta

  18.02.2014 Yle Uutiset

  Enontekiön kunta haluaa selvittää, voitaisiinko Käsivarren erämaahan rakentaa majoitusta. Kunnanhallitus ei ollut asiassa yksimielinen, vaan päätös syntyi maanantaina tiukan äänestyksen jälkeen äänin 4-3.

 • Käsivarren hotelli-idea puntarissa

  17.02.2014 Yle Uutiset

  Enontekiön kunnanjohtajan idea Käsivarren erämaahotellista punnitaan maanantaina kunnanhallituksessa. Kunnanjohtaja Mikko Kärnä toivoo Metsähallituksen ja ympäristöministeriön selvittävän laadukkaan majoituksen rakentamista Käsivarren erämaa-alueelle.

Sivut