Hyppää pääsisältöön

Ronald Brautigam

 • Syvällä elämän sietämättömässä keveydessä

  24.11.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Felix Mendelssohnin kamarimusiikki on suotta jäänyt romantiikan raskassarjalaisten, Schumannin ja Brahmsin varjoon. Soinnillisesti kevyempi ja luonteeltaan näin vähemmän painavaksi koettu Mendelssohn oli todellisuudessa monella tavoin kypsän romanttisen ilmaisun tienraivaaja siinä missä Schumannkin – ja usein ennen häntä. Mendelssohn oli ajan hermolla jo parikymppisenä, useita vuosia ennen tulevaa hyvää ystäväänsä.

 • Brautigamin Beethoven-sarjan kruunu

  10.02.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Ronald Brautigam on tehnyt Bis-merkille yli 60 levyä, muun muassa kokonaislevytykset Mozartin ja Haydnin soolopianotuotannosta. Brautigamin hyveisiin kuuluu tasalaatuisuus, mutta hän on myös persoonallinen ja kiintoisa taiteilija. Niinpä on syytä nostaa hattu päästä, sillä valmiiksi on tullut myös 15 julkaisun kokonaislevytys Ludwig van Beethovenin soolopianotuotannosta.

 • Romanttinen runous soi Sanattomissa lauluissa

  29.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bis julkaisee toisen levyllisen Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja Ronald Brautigamin esittämänä: romanttisen sävelrunouden yksi tärkeimmistä teossarjoista saa yhdenlaiseksi referenssiksi nousevan kokonaisäänityksen. Brautigam kuuluu fortepianon rutinoituneimpiin mestareihin, hän on syvällä klassisromanttisen ajan ilmaisutavoissa ja hengessä.

 • Nuoren Mozartin iloja ja suruja

  26.02.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Ronald Brautigam on vuodesta 1995 lähtien levyttänyt BIS-merkille Mozartia, ja uusin julkaisu säveltäjän Viidennestä ja Kuudennesta pianokonsertosta täydentää Brautigamin kokonaissarjaa Mozartin Konsertoista BIS:lle. Raikkaiden nuoruudenkonserttojen lisäksi levyllä on kolme varhaista konserttoharjoitelmaa Johann Christian Bachin kosketinsoitinsonaateista. Brautigam on yksi maineikkaimmista klassismin ajan musiikin esittäjistä sormioiden ääressä, niin vanhoilla soittimilla kuin nykypianolla. Vuosien varrella hänen musisointinsa on raffinoitunut, tasapainottunut eloisuutensa säilyttäen.

 • Mozartia marraskuuhun!

  03.11.2015 Klassinen

  Levyarvostelu

  Mozartin pianokonsertot nro 8, 11 ja 13 eivät kuulu hänen tuotantonsa kovimpaan ytimeen, eikä Ronald Brautigamin ja Die Kölner Akademie -orkesterin tulkinta niistä räjäytä tajuntaa. Silti tämä seuraava levy nostaa hymyn huulille pitkäksi aikaa. Pelkällä mutkattomalla, iloisella olemassaolollaan se viestii, että elämä on elämisen arvoista myös marraskuussa.