Hyppää pääsisältöön

Utö (Ruotsi)

 • Estonia upposi alle tunnissa ja vei mukanaan yli 800 ihmistä

  26.04.2016 Elävä arkisto

  Uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen.

  Autolautta Estonia upposi syyskuun 28. päivä vuonna 1994 matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Estonialta lähetettiin noin klo 1.20 ensimmäinen hätäkutsu. Heti hätäsanoman jälkeen Turun meripelastuskeskus aloitti pelastusoperaation. Aluksi oli tarkoitus pelastaa ihmisiä laivasta, mutta laiva upposi alle puolessa tunnissa hätäkutsun jälkeen. Aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Heistä suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia. Menehtyneiden joukossa oli myös suomalaisia.

 • Utö – merenkulkijoiden turmio ja turvasatama

  05.06.2015 Elävä arkisto

  Utön saarella on pitkä historia merenkulussa

  Utön saarella on pitkä historia merenkulussa

 • Posti- ja lennätinlaitos oli saaristolaisen asialla

  15.07.2014 Elävä arkisto

  Pienveneet ja potkukelkat valjastettiin postin avuksi.

  Fennada-Filmi Juniorin lyhytelokuvassa seurataan posti- ja lennätinlaitoksen osuutta Suomen saariston ja mantereen välisten yhteyksien ylläpitäjänä 1960-luvun puolivälissä. Lossit, lentokoneet, pienveneet ja jopa potkukelkat valjastettiin viestinvälittäjien avuksi Hailuodosta Haapasaareen.

 • Utön majakka

  23.05.2011 Elävä arkisto

  Utön majakka pitää ensimmäistä sijaa monessakin kategoriassa, se on Suomen ensimmäinen ja vanhin yhä toiminnassa oleva valomajakka, sekä ensimmäinen radiomajakka. Se sijaitsee Utön saarella, joka on Suomen eteläisin vakituisesti asuttu saari.

 • Yhdeksän maan meri

  10.02.2010 Elävä arkisto

  Itämeri on pieni ja osittain suljettu merialue, jota ympäröi yhdeksän valtioita. 1970-luvulla Itämeren maat heräsivät suojelutoimiin merialueen pelastamiseksi.

 • Estoniasta pelastuneet nopeasti sairaaloihin

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Pelastunut Vilho Itäranta arvioi laivan uponneen vartissa.

  Tammisaareen oli tuotu puoleenpäivään mennessä viisi ihmistä. Ruotsalainen Vilho Itäranta kertoi, että laiva kallistui nopeasti. Hän arvioi, että laiva upposi noin 15 minuutissa.