Hyppää pääsisältöön

George de Godzinsky

 • Varietee- ja oopperalaulaja Jenny Spennert – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 9. tammikuuta.

  Tammikuun 9. päivänä syntynyt varieteetähti Jenny Spennert (1879–1950) joutui juoksemaan miehiä karkuun 1900-luvun vaihteen Helsingissä. Naiset olivat vielä pahempia, he pitivät häntä huonona naisena. Niin Jenny sai tarpeekseen varietee-näyttelijän elämästä, hän matkusti jatkamaan musiikkiopintojaan Pariisiin ja loi uran kansainvälisenä oopperalaulajana.

 • 1950-luvulla Suomessa vielä osattiin viihdelaulu!

  09.05.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Matti Lehtinen kehitti baritoninsa täydelliseksi radioääneksi. Puhtaus oli aina rikkeetön, sanoista sai aina selvän ja äänen perussävy oli aina kirkkaalla tavalla miellyttävä. Niinpä Lehtinen teki komean uransa mittaan valtavasti kantanauhoja radiolle. Niiden sekaan mahtuu myös angloamerikkalaisia viihdesäveliä, jotka Finlandia Classicsin Tero Halvorsen on nyt kaivanut yleisön saataville tinkimättömällä tyylillään. Levyä kuunnellessa joutuu myöntämään sellaisen ikävän seikan, että Lehtinen, Radion viihdeorkesteri ja George de Godzinsky hallitsivat viihdemusiikin 50-luvulla paremmin kuin juuri kukaan nykyään.

 • Osa 7: Kaksi maailmaa

  18.04.2016 Klassinen Suomi

  Klassinen Suomi: Kaksi maailmaa

  Klassinen Suomi: Kaksi maailmaa

 • Onni Gideonin havaijinkitara vonkui varhaisrockiakin

  25.11.2014 Elävä arkisto

  Jazzmies teki Suomen ensimmäisen rocklevyn.

  Tv:n ensimmäinen lapsisukupolvi oppi tuntemaan Onni Gideonin Sirkus Papukaijan valtavahousuisena klovnina. Maskin taakse kätkeytyi pitkän linjan musiikkimies, joka 1950-luvulla johti yhtä maan parhaista tanssiorkestereista. Hän oli myös havaijinkitaransoiton pioneeri, jonka nimiin on kirjattu maan ensimmäinen rock-levytys.

 • Sanomalehdet tasapainottelivat lukijoidensa ja omistajiensa välillä

  17.11.2014 Elävä arkisto

  Ovatko sanomalehdet rahaa takovia paperitiikereitä, vai onko kyseessä todella jopa neljäs valtiomahti? Entä kuka ja mikä tähän valtiomahtiin vaikutti? Kenelle journalisti on lopulta vastuussa, lukijoilleen vai työnantajalleen? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia kolmiosaisessa televisiosarjassa Sanomalehti — paperitiikeri vai neljäs valtiomahti? vuonna 1979.

 • Kipparikvartetti matkailee maailmanmusiikissa

  19.06.2014 Elävä arkisto

  Suosikkiyhtye laulaa ja pelleilee eksoottisissa lavasteissa.

  Kun suosittu Kipparikvartetti sai oman tv-sarjansa Suomen televisioon vuonna 1964, se lauloi ja pelleili milloin eteläamerikkalaisina rosvoina tai Lapin kullankaivajina, milloin Havaijilla palmupuiden varjossa tai amerikkalaisella plantaasilla naamat mustassa plankissa.

 • 1.7. Teeman Elävä arkisto: George de Godzinsky 100 vuotta

  26.04.2014 Yle Teema

  Monipuolinen kapellimestari, pianisti, sovittaja ja säveltäjä teki viihdesävelmät tutuiksi Suomen kansalle. Sävelkansiossa kuultiin kevyttä klassista, laulelmia, tanssirytmejä ja ikivihreitä laajalla skaalalla. de Godzinskyn nokkelat sovitukset tulivat tutuiksi myös Harmony Sistersin ja Kipparikvartetin levytyksistä. Ohjelmat uusitaan perjantaina 4.7.

 • Suomalaisten suosikkipolkka kelpasi jopa miinantorjuntaan

  02.12.2013 Elävä arkisto

  Hanuriklassikko Säkkijärven polkan tarina.

  Hanuriklassikko Säkkijärven polkka pääsi jatkosodan aikana kaikkien aikojen voimasoittoon – se kaikui radioaalloilla tauotta kuukausien ajan venäläisten radiomiinojen torjumiseksi. Vili Vesterisen versio kappaleesta äänestettiin 1960-luvulla "vuosisadan iskelmäksi".

 • Kapellimestarit

  22.03.2012 RSO
 • Viihdemusiikin helmiä

  22.10.2010 Elävä arkisto

  George de Godzinskyn ja Radion viihdeorkesterin legendaarisen studiouran varrelta löytyy suuri määrä todellisia aarteita, esimerkiksi operetti- ja musikaalisävelmiä.

 • Kaarlo Juurela: Mamman lellipoika

  08.07.2008 Elävä arkisto

  J. Alfred Tannerin pilalaulu Mamman lellipoika oli näyttelijä Kaarlo Juurelan bravuureja. Juurela kuoli sairaskohtaukseen 2. helmikuuta 2010.

 • Outoja ääniä

  07.04.2008 Elävä arkisto

  Radioarkiston harvinaisissa ohjelmissa voi kohdata erikoisia instrumentteja rumbaavista kirjoituskoneista kokoontaitettaviin ilmakitaroihin.

 • Blues saapuu Suomeen

  28.08.2007 Elävä arkisto

  Ensimmäinen suomalainen blueslevytys tehtiin vuonna 1929.

  Ensimmäinen suomalainen blueslevytys tehtiin vuonna 1929. 1940-luvulla myös kansainvälinen boogie woogie -villitys ylsi pohjoisille rannoillemme.

 • Muumitkin pyörähtelivät illallisilla uutenavuotena 1957

  29.12.2006 Elävä arkisto

  Uudenvuoden vastaanottojuhlia Helsingissä.

  Seuraamme filmissä, miten vuosi 1956 vaihtui vuodeksi 1957. Kuvissa vilahtaa myös muumien äiti Tove Jansson.

 • Jouluyö, juhlayö Wäinö Solan ja Harmony Sistersin tulkintana

  27.11.2006 Elävä arkisto

  Joululaulu sävellettiin Itävallassa 1800-luvun alussa.

  Maailman ehkä tunnetuin joululaulu sävellettiin Itävallassa 1800-luvun alussa. Pohjoiseen Suomeenkin laulu kiiri vielä saman vuosisadan loppupuolella.

 • George de Godzinsky oli korkeampien musiikkivoimien välikappale

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Pietarilaissyntyinen säveltäjä-kapellimestari George de Godzinsky oli suomalaisen viihdemusiikin suurvaikuttaja, joka ei kuitenkaan halunnut omia kyvyistään kunniaa. "Kaikki musiikki on sävelletty valmiiksi tuolla ylhäällä, me maanpäälliset säveltäjät vain välitämme sitä."

 • Harmony Sistersin ja de Godzinskyn yhteistyö alkoi hotellin hissistä

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Kun kotkalainen lauluyhtye kohtasi tulevan säestäjänsä ensi kertaa, he luulivat aluksi hänen nimensä olevan "de Godinsky". Kun selvisi, että kyseessä on maailmankuulun venäläisbasso Fjodor Šaljapinin säestäjä, parikymppiset swingtytöt nieleksivät hetken kunnioituksesta.