Hyppää pääsisältöön

Ylioppilasteatteri (Helsinki)

 • Hiiri Seppo Nummen kirjallisessa piirissä – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Taiteilijaelämää Helsingissä 1940-luvun lopulla.

  Ylioppilasteatterissa Meri Louhos tutustui nuoreen kulttuurivaikuttajaan Seppo Nummeen, joka vei hänet mukaan kirjalliseen piiriinsä. Moderni runous, kiihkeät keskustelut, valvominen ja runsas kahvinjuonti saivat nuoren pianistin lopulta niin kiihdyksiin, että hänen oli mentävä maaseudun rauhaan lepäämään. Meri kertoo taiteilijaelämästä Helsingissä 1940-luvun lopulla.

 • Arvo Salo: Lapualaisooppera – Pasifistinen vasemmistolaisuuden ikoni

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1966 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1966 teokseen.

 • Täällä tehdään vallankumousta ja penisorigameja – Ylioppilasteatteri täyttää 90 vuotta

  02.11.2016 Kulttuuricocktail

  Helsingin Ylioppilasteatteri on 90-vuotiaanakin radikaali.

  Helsingin Ylioppilasteatteri eli YT on tullut kunnioitettavaan ikään, mutta ei ole kangistunut paikalleen. Tekijöiden mielestä heidän teatterinsa on vapauden, rohkeuden ja hulluuden tyyssija. Harrastajateatterissa on mahdollista kokeilla mitä vaan ja bailata räjähtävästi.

 • 25.10. Teeman Elävä arkisto: Sattuman soittoa - näyttelijä Erkki Saarela 70 vuotta

  24.10.2016 Yle Teema

  Näyttelijä Erkki Saarela 70 vuotta

  Sattumalla on ollut merkittävä rooli Erkki Saarelan uralla. Se johdatti hänet näyttelijän ammattiin ja myöhemmin kohtaamaan maailmankuulun teatterilegendan Dario Fon.

 • Lapualaisooppera 2016 letittää yhteen uutta ja vanhaa – sekä ottaa pää pystyssä kantaa

  15.07.2016 Kulttuuri

  YT:n Lapualaisooppera puhuu vahvasti väkivaltaa vastaan.

  Sirpa Riuttalan Mustikkamaalle ohjaama Lapualaisooppera 2016 yhdistää taitavasti uutta ja vanhaa. Kaikki vuonna 1966 Ylioppilasteatterin lavalla kuullut laulut ovat mukana. Samalla kun vanhat tekstit muistuttavat historiasta, ne myös kuvaavat tätä nyky-Suomeamme.

 • Lapualaismorsian – Ylioppilasteatterin kapinallinen uho

  08.07.2016 Yle Teema

  Opiskelijatunteet kuohuvat 60-luvun Ylioppilasteatterissa.

  Mikko Niskasen elokuva on tallentanut 1960-luvun Ylioppilasteatterin kuumimmat hetket ja aikakauden opiskelijaradikaalit voimansa tunnossa.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  22.04.2016 Kulttuuri

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Ylioppilasteatterin miraakkeli Kukin on kumma juttu

  21.12.2015 Kulttuuri

  En ymmärtänyt mikä Kukin on. Silti siitä jäi hyvä mieli.

  Ennen muinoin miraakkelilla tarkoitettiin pyhimysten ihmeteoista kertovia näytelmiä. Ylioppilasteatterin miraakkeliksi nimetty näytelmä Kukin on fragmentaarinen esitys, jossa kukin kohtaus on oma maailmansa. Kukin on sekä uuvuttava että oudosti virkistävä kokemus.

 • Arja Saijonmaa - taiteilija ja taistelija

  12.10.2015 Klassinen

  Laulaja Arja Saijonmaa vieraana Kohtauspaikka-ohjelmassa

  Arja Saijonmaa kysyi nuorena Sibelius-Akatemian opiskelijana itseltään, mitä hyötyä hänen klassisesta pianonsoitostaan olisi yhteiskunnalle. Kun oma opinahjo ei pystynyt vastaamaan tähän kysymykseen, lähti Saijonmaa etsimään vastausta Ylioppilasteatterista. Sieltä hänet nappasi maailmankiertueelleen Mikis Theodorakis, ja tuolla kiertueella Saijonmaa on tietyllä tavalla edelleen. Lue juttu ja kuuntele Kohtauspaikka Yle Radio 1 pe 16.9. klo 14.

 • Ryhmäteatterin Eduskunta III läpivalaisee tylysti politiikkaa

  29.09.2015 Kulttuuri

  Eduskunta III tekee suorasukaista satiiria Suomesta.

  Ryhmäteatterin lavalla nähty yhteiskunta-analyysi kulkee suunnilleen näin: poliitikot ovat nakutelleet hajalle hyvinvointivaltion perustuksia. Jatkuvaa leikkaamista, heikoimpien aseman heikentämistä entisestään, väitetään välttämättömyydeksi. Toimintaa perustellaan tiedoksi naamioidulla ideologisella puheella, joskus suoranaisilla valheilla.

 • Susanna Kuparinen: Helpottaa kun tietää miksi ojanpohjalle mennään

  25.09.2015 Kulttuuricocktail

  Eduskunta -trilogia pähkinänkuoressa

  ”Kohuohjaaja” Susanna Kuparinen on tonkinut lähes kymmenen vuotta suomalaisen yhteiskunnan ja politiikan epäkohtia. Valtuusto- ja Eduskunta-trilogioiden myötä häneltä meni usko puolueisiin, mutta jotain sentään jäi käteen.

 • 2000-luvun yhteiskunnallinen teatteri ammensi jopa kokouspöytäkirjoista

  05.11.2013 Elävä arkisto

  Uuden vuosituhannen alussa poliittinen ja yhteiskunnallinen teatteri koki nousukauden Suomessa. Tekijät, kuten Susanna Kuparinen ja Juha Jokela ammensivat materiaalia teoksiinsa niin puolueiden kuin ihmistenkin kriiseistä muuttuvassa maailmassa.

 • Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

  03.11.2011 Elävä arkisto

  Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

  Kun Eedenistä itään -filmin liikuttavassa kohtauksessa käytettiin kallellaan olevaa kameraa, 13-vuotias Peter von Bagh arveli: "Tämä on varmaan elokuvataidetta." Samassa joku pieraisi kuuluvasti taaempana parvella. Ylevyys ja rahvaanomaisuus yhdistyivät upeasti, ja filmihulluus puhkesi kohtalokkaasti.

 • Kirjailija ja poliitikko Arvo Salo

  12.07.2011 Elävä arkisto

  Kirjailija, poliitikko, runoilija ja lehtimies Arvo Salo oli 1960-luvulla tuttu kasvo sekä politiikan että kulttuurin kentällä. "Ei ollut maassa montaa paneelikeskustelua, jossa hän ei olisi ollut yhtenä mukana", todetaan Salosta kertovassa henkilökuvassa.

 • Eduskunta on järkyttävän tärkeää teatteria

  08.03.2011 Kulttuuri

  Eduskunta-näytelmä avasi polittisen trilogian vuonna 2010.

  ”Onko hallituksen idea nyt todella se, että köyhiä kannustetaan sillä, että etuuksia vähennetään, ja varakkaita sillä, että etuuksia lisätään?” Näin kysyi Jakob Söderman (sd) eduskunnan kyselytunnilla viime joulukuussa. Kysymyksessä kiteytyy se vastakkainasettelu, jota Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmä lähtee purkamaan.

 • Lapualaisooppera oli uudistushaluisien ja helläluonteisten puolella

  15.10.2009 Elävä arkisto

  Sadankomitea-sukupolven teatteritapaus esitettiin 1966.

  Vuonna 1966 ensi-iltansa saanut Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Se oli lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

 • Miten minusta tuli minä, Elina Knihtilä

  24.07.2009 Elävä arkisto

  Maalaistalon tyttö Valkealan Oravalan kylässä haaveili näyttelijänurasta jo seitsemänvuotiaana. "Tämän ammatin kautta mä voin olla, mitä mä haluan."

 • Muistoja Pekka Strengistä

  20.01.2009 Elävä arkisto

  Pekka Strengin uraauurtava esikoislevy jäi vuonna 1970 vaille isompaa huomiota. Suomenkielisen rockin pioneeri kuoli 26-vuotiaana vuonna 1975.

 • Kolmannen maailman viikko Vanhalla

  20.05.2008 Elävä arkisto

  Ohjelmassa esitelmiä ja diktaattorien heittelyä tikoilla.

  Marraskuussa 1968 Vanhalla yo-talolla heiteltiin diktaattoreita tikoilla ja kuunneltiin esitelmiä kehitysmaista, kolonialismista ja imperialismista.

 • Ylioppilasteatteri teki elävän taidenäyttelyn repaleisesta ajasta

  24.04.2008 Elävä arkisto

  Sodat ja poliittiset murhat puhuttivat vuonna 1968 myös teatterintekijöitä. Helsingin Ylioppilasteatteri kommentoi ajan henkeä Love & Violence -esityksellään.

Sivut