Hyppää pääsisältöön

Carl Philipp Emanuel Bach

 • C.P.E. Bachin henki löytyy myös moderneilla soittimilla

  26.11.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Carl Philipp Emanuel Bach ei ollut enää barokkisäveltäjä, mutta musiikin historiallisesti tietoisessa nykytodellisuudessa on silti rohkea veto tehdä moderneilla soittimilla kokonaislevytys hänen teoksistaan viululle ja kosketinsoittimille. Viulisti Tamsin Waley-Cohen ja pianisti James Baillieu kuitenkin tavoittavat Bachin tunnetuimman pojan oikullisen, herkän hengen. Signumin julkaisema kolmen CD-levyn boksi on kauttaaltaan riemullista kuultavaa.

 • Magnificat innosti sekä Bachia että poikia

  29.01.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Brittiläinen Hyperion lienee nykyään taidemusiikin ahkerimpia levy-yhtiöitä. Onneksi laatukin on kunnossa, koska maassa riittää taidemusiikkiosaamista josta ammentaa. Malliesimerkki tilanteesta on Hyperionin uusi levy, jolla kuullaan Bachin ja hänen poikiensa kolme Magnificatia. Melko tavallisesta ohjelmistosta, tutusta orkesterista ja kansallisen tason solisteista on saatu aikaiseksi suorastaan riemukas levy.

 • Steven Isserlisin vanhat hyveet, uusi pahe

  04.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Steven Isserlis on yksi sellon tähdistä, ja kiertänyt radallaan jo niin pitkään, että aloittaa toista kierrosta. Uudella levyllä Isserlis nimittäin soittaa Joseph Haydnin kaksi sellokonserttoa, jotka hän levytti ensimmäisen kerran kaksikymmentä vuotta sitten. Onkin paikallaan pohtia, mikä on muuttunut - ja onko uusintakierros lainkaan tarpeen.

 • Aleksei Ljubimov ja näkökulmittamisen taito

  02.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Ihmeellistä on ohjelmistosuunnittelu! Miklos Spanyi on vuosikaudet työstänyt kokonaislevytystä Carl Philipp Emanuel Bachin valtavasta kosketinsoitintuotannosta, mutta hänen pyrintönsä tuntuvat sirpaleisilta ja ohuilta verrattuna Aleksei Ljubimovin yhteen ainoaan levyyn, joka on kokonainen, ehyt ja syventävä, vaikka sisältää vain epämääräisen nipun saman säveltäjän pikkukappaleita. Kyse on taidosta ottaa näkökulma, ja Ljubimovin näkökulmana on tangenttipianon ainutlaatuinen kosketus.

 • Bachia kuin kahvia – kuumana, tuoksuvana ja klassisen tasapainoisena

  21.04.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Kiinnostun aina, kun näen Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia esitettävän tai levytettävän. Omaan isäänsä ja ihailijoihinsa, wieniläisklassikoihin verrattuna näkymättömäksi jäänyt Emanuel Bach kirjoitti tunteikasta, väreilevää, spontaania ja taidokasta musiikkia. Sitä esittelee nyt Café Zimmermann, 1700-luvun Leipzigin amatöörimusisointi-iltamien isännältä nimensä lainannut yhtye, levyllisellä Bachin saksankielisiä kantaatteja ja kamarimusiikkia.

 • Emanuel ja Emmanuel alati vaihtuvissa tunnelmissa

  25.11.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Berliinin filharmonikkojen soolohuilisti Emmanuel Pahud on yksi aikamme armoitetuimmista solisteista ylipäätään ja kuuluu siihen kategoriaan muusikoita, jotka operoivat jossain tavanomaisen yläpuolella. Viime vuosina useammankin levyn verran Ranskan vallankumousajan musiikkia tehnyt Pahud on saanut uutukaisellaan verrattoman yhteistyökumppanin Trevor Pinnockin johtamasta Potsdamin Kammerakademiesta. Carl Philipp Emanuel Bachin konsertot olivat aikansa parasta musiikkia ja saavat tässä vertaisensa tulkinnat.

 • Varhaiset saksalaiset sellokonsertot sykähdyttävät

  11.11.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Moskovalaisen Musica Viva -yhtyeen ja sellisti-kapellimestari Alexander Rudinin uusi sellokonserttolevy on peräti kolmella tapaa onnistunut: se esittelee suuremmalle nyky-yleisölle tuntemattomampia säveltäjiä; tuo esiin sellokonserttoja soittimen varhaishistoriasta Vivaldin ja Haydnin välistä; ja se on hienostuneesti sekä puhuttelevasti soitettu vanhan musiikin levy kaikille 1700-luvun musiikista kiinnostuneille.

 • Hienoa duotyöskentelyä ja intiimiä sointia

  30.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords tekee ansiokasta ja korkeatasoista työtä julkaisemalla Akatemian opiskelijoiden ja opettajien äänitteitä. Laatustandardit ovat kiitettävän korkealla, ja jakelukin toimii Naxosin, iTunesin, Spotifyn ja muiden vastaavien kautta. Uutukainen viime keväältä, Sami Junnosen Laet lauloi yhdistää huilutaiturin ilmeikkään soiton kanteleen helähdyksiin isä- ja poika-Bachin sekä Junnosen ikätovereiden sävellyksissä.

 • Terveisiä musiikkimatkalta Hampuriin

  19.07.2016 Klassinen

  Toimittaja lähti lomalle - ja kuinkas sitten kävikään

  Heinäkuun alkuun osui miniloma, jonka tarkoitus oli katkaista kesän ja syyskuun ohjelmien ja konserttilähetysten tekemisen massiivinen putki. Kyseessä olisi musiikkitoimittajan täydellinen irtiotto työstä ja musiikista raportoinnista.

 • Batiashvilin Bach on vuoroin huonoa, vuoroin ylivertaista

  30.01.2015 Klassinen

  Lisa Batiashvili on asettunut tukevasti kansainvälisten viulistitähtien kärkiviisikkoon, mutta hänen uusi Bach-levynsä osoittaa, ettei moinen asema takaa laaja-alaista tyylintuntemusta. Batiashvilin Bach-soitto vaihtelee ummehtuneen ja taivaallisen välillä, ja toden totta haastaa kuulijan pohtimaan käsityksiään periodimusisoinnin ydinkysymyksistä.

 • Musiikkia Fredrik suuren hovista

  25.06.2014 Yle Teema

  Norjan radio-orkesterin soolohuilisti Tom Ottar Andreassen vietti vuonna 2013 50-vuotispäiväänsä ja 30-vuotistaiteilijajuhlaansa kamarikonsertissa, johon oli valittu musiikkia Fredrik suuren hovista.

 • Friday series 11

  29.03.2012 RSO in English
 • Perjantaisarja 11

  23.03.2012 RSO