Hyppää pääsisältöön

Turun filharmoninen orkesteri

 • Musiikkitieteen professori Mikko Heiniö valitsi säveltämisen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  18.05.2020 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 18. toukokuuta!

  Mikko Heiniö tasapainoili pitkään säveltäjän kutsumuksen ja musiikkitieteen professuurin hoidon välillä. Oopperatilaukset 2000-luvun alussa saivat hänet valitsemaan taiteilijaelämän.

 • Toiselle puolen maapalloa suuntautuneen konserttimatkan sijaan pianisti Olli Mustonen säveltää kotona Hausjärvellä – Taiteilija koronakeväänä 2020

  29.03.2020 Klassinen

  Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

  Turun filharmonisen orkesterin tuore taiteellinen johtaja Olli Mustonen viettää koronaviikkoja maaseudun rauhassa kotonaan Hausjärvellä. Juuri nyt hänen piti olla toisella puolen maapalloa, mutta pandemia päätti toisin.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  14.12.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Turkulaisten jykevä Egmont hurmaisi - jos Hebon tulkintaa ei olisi

  19.11.2019 Klassinen

  Levyarvostelu

  Turun filharmoninen orkesteri on levyttänyt ahkerasti Naxokselle näytelmämusiikkia, ensin Sibeliukselta ja viimeksi Beethovenilta, ja ylikapellimestari Leif Segerstamin näyttämökokemus on yleensä liimannut musiikkisirpaleet hyvin yhteen. Orkesterin uusi levytys Beethovenin Egmont-melodraamasta hyödyntää kokemusta loistavasti, mutta kohtaa kovan kotimaisen kilpailijan.

 • Turkulaisten hyvin öljytty oratoriolevy

  09.09.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Leif Segerstamin viime kevääseen päättynyt työ Turun filharmonisen orkesterin johdossa on tuottanut oivallisia ja palkittuja äänitteitä muun muassa Jean Sibeliuksen näyttämömusiikista sekä Brahmsin sinfonioista. Orkesterin ja sen nykyisen kunniakapellimestarin huolellinen paneutuminen itse asiaan paistaa myös tänä vuonna julkaistusta levystä Ludwig van Beethovenin oratoriosta Kristus öljymäellä.

 • Turun filharmonisen orkesterin Brahms-sarjan vahva päätös

  30.04.2019 Klassinen

  TFO:n Brahms-sarjan vahva päätös

  TFO:n Brahms-sarjan vahva päätös

 • Kapellimestari Leif Segerstam on shamaanien sukua – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  02.03.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 2. maaliskuuta!

  Kapellimestari Leif Segerstamin johtamiselle on ominaista valtava elinvoima ja sitoutuneisuus. ”Kun johdan orkesteria, minusta säteilee jotain, ja siitä syntyvät suuret tulkinnat”, shamaanien suvusta polveutuva kansainvälinen maestro sanoo.

 • Ei enää Segerstamin sinfonioita, kiitos

  09.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö Alba on saattanut julki jo kolmannen osan sarjassa, jossa Turun filharmoninen orkesteri soittaa Johannes Brahmsin ja Leif Segerstamin sinfonioita. Yhdistelmän pontimena lienee paitsi säveltäjien identtiset kokoparrat myös Segerstamin valta-asema ylikapellimestarina. Sarjan aiempien levyjen yhteydessä olen parhaani mukaan yrittänyt ymmärtää hänen umpimähkäisiä sinfonioitaan, mutta nyt joudun tunnustamaan, että olen kyllästynyt niihin kerta kaikkiaan, sekä kriitikkona että ihmisenä.

 • Kalevi Ahon konserttoprojekti jatkuu patarummuin

  14.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Kalevi Aholla on pitkään ollut projektina säveltää konsertto jokaiselle orkesterisoittimelle. Urakointi on synnyttänyt soolosoitettavaa monelle harvinaisen soittimen taitajalle, mutta vielä ilahduttavampaa on se miten Aho on kehittynyt säveltäjänä konserttojen myötä. Muusikko- ja soitinlähtöisyys tuntuu kirkastaneen hänen ilmaisuaan. Tämä tulee hyvin ilmi BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolla tuoreen patarumpukonserton lisäksi kuullaan ensimmäinen pianokonsertto parin vuosikymmenen takaa.

 • Kokoparrat rinnakkain, osa 2

  09.05.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Koska Leif Segerstamin ja Johannes Brahmsin kokopartaiset kuunaamat näyttävät samalta, on ollut vain ajan kysymys, koska myös heidän musiikkinsa asetetaan rinnakkain vertailuun. Nyt Alba-yhtiö on julkaissut jo toisen levyn, jolla Brahmsin sinfonia ja Segerstamin sinfonia kuullaan peräkkäin, ja projektin merkitys alkaa avautua. Kyse lienee kytkykaupasta, jonka ansiosta Segerstam intoutuu johtamaan Brahmsia Turun filharmonisen orkesterin edessä aivan erityisen hyvin.

 • Riikan vlogi: Minkälainen on orkesterimuusikon koeaika?

  11.10.2016 Klassinen

  Riikka tapasi Tampere filharmonian konserttimestarin.

  Riikka Holopainen tapasi Tampere filharmonian konserttimestari Pekko Pulakan. Viimeksi Riikka tapsi Pekon Sibelius-viulukilpailuissa, jossa tämä selviytyi välieriin. Pekko siirtyi viime keväänä Turun filharmonisesta orkesterista Tampereen filharmoniaan ja hän on nyt koeajalla. Riikkaa kiinnostikin tietää, että pitääkö koeajalla olla erityisen varpaillaan.

 • The flow must go on

  20.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Se kuinka suurelta osin tahallisesti Leif Segerstamin ja Johannes Brahmsin kypsät ulkomuodot muistuttavat toisiaan lienee sivuseikka, kuten myös se, ovatko Segerstamin liki kolmesataa sinfoniaa ylipäätään verrannollisia Brahmsin neljään. Vuorovaikutusta kuitenkin koetellaan Turun filharmonisen orkesterin uudella levyllä.

 • Verneri Pohjolan orkesteriteoksessa kuuluu oma kädenjälki

  15.12.2015 Klassinen

  Jazztrumpetisti Verneri Pohjola debytoi sinfonikkona

  Jazztrumpetisti Verneri Pohjola debytoi sinfonikkona

 • Kuula sopii Segerstamin ja turkulaisten päähän

  22.09.2015 Klassinen

  Levyarvostelu

  Leif Segerstamin ylikapellimestaroima Turun filharmoninen orkesteri on jäänyt soiton laadussa pykälän jälkeen Tampereen ja Lahden kollegoista. Suunta on sentään viime ajat ollut ylöspäin, vaikka hiljattaiset Sibelius-levyt Naxokselle eivät minua vakuuttaneet. Ondine-yhtiön tuottama tuore levytys Toivo Kuulan Eteläpohjalaisista sarjoista on pykälän parempi, tai ainakin sopii turkulaisten ja Leif Segerstamin tyyliin.

 • Segerstam ja viikatemies

  17.09.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Turun filharmonisen orkesterin Sibelius-levytyssarja on tuntunut ennen viimeistä osaa hajanaiselta ja jopa terättömältä, mutta nyt orkesteri iskee Leif Segerstamin johdolla ainakin selkeän teeman pöytään. Neljäs levy koostuu kuolemaan ja ensimmäiseen maailmansotaan ajallisesti liittyvistä teoksista. Kansikuva ottaa viikatemiehellään täyskäännöksen poispäin aiemmista luontomaisemahaukotteluista. Valitettavasti sähäkkyys loppuu tähän, sillä levy on mukava muttei mullistava.

 • Turku onnahtelee mukaan Sibelius-juhliin

  27.08.2015 Klassinen

  Levyarvostelu.

  Turun filharmoninen orkesteri juhlistaa Sibelius-juhlavuotta peräti neljällä levyllä. Niiden ohjelmisto tilkitsee Naxos-yhtiön kattavaa katalogia keskittymällä näytelmämusiikkiin, kantaatteihin ja muihin orkesteriharvinaisuuksiin. Pinosta ensimmäisenä käteen osuva levy sisältää musiikit näytelmiin Kuolema ja Kuningas Kristian II, mutta vaikuttaa valitettavan väkinäiseltä juhlinnalta.