Hyppää pääsisältöön

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto

 • Mitä voi näyttää ja mitä ei? Holokaustin uhrien muistopäivän teemaillassa Oscarin voittanut Saulin poika sekä dokumenttiklassikko Yö ja usva

  26.01.2018 Yle Teema

  Teemalauantai viettää vainojen uhrien muistopäivää 27.1.2018

  Keskitysleirikuvaus Saulin poika voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 2016. Elokuva saa tv-ensi-iltansa Vainojen uhrien muistopäivänä 27.1.2018. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Yö ja usva, yksi elokuvahistorian tärkeimmistä teoksista.

 • Ida toi Pawel Pawlikowskille Oscarin viisi vuotta sitten

  21.04.2017 Yle Teema

  Ida voitti parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon 2014.

  Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2014 voittanut hieno draama kertoo nuoresta Annasta, joka ennen luostarilupausta ottaa selvää sukunsa vaiheista Puolassa toisen maailmansodan aikana.

 • Näin suomalainen elokuva voittaa Oscarin – elokuvatuottajan kuusi vinkkiä

  23.02.2017 Kulttuuricocktail

  Elokuvatuottaja kertoo, miten Oscar voitetaan.

  Suomalainen elokuva voittaa lähivuosina Oscarin tai Kultaisen maapallon. Näin arvioi elokuvatuottaja Kai Nordberg. Hän tuntee Hollywoodin lainalaisuudet, koska on kampanjoinut siellä viime vuosina kahden elokuvansa kanssa. KulttuuriCocktail kokosi vinkit menestystä janoaville.

 • Hollywood Reporterin toimittaja: Hymyilevällä miehellä on hyvät mahdollisuudet Oscar-kisassa

  13.12.2016 Kulttuuricocktail

  Elokuva-asiantuntija: Hymyilevä mies vahvoilla Oscareissa

  Scott Feinberg on amerikkalaisen The Hollywood Reporter -elokuvalehden kolumnisti, joka työkseen arvioi elokuvien mahdollisuuksia menestyä Oscar-kilpailussa. Feinbergin mukaan Hymyilevä mies kuuluu ennakkosuosikkeihin ei-englanninkielisen elokuvan kategoriassa.

 • Suuri kauneus

  18.11.2016 Yle Teema

  Paolo Sorrentinon Oscar-voittaja rakastaa Roomaa.

  Euroopan parhaana elokuvana palkittu ja parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut Suuri kauneus on pökerryttävän kaunis mutta kriittinen rakkauselokuva Roomalle. Ohjaaja Paolo Sorrentino vie katsojat päättymättömiin bileisiin ihanan elämän, taiteen, juhlinnan ja rappion keskelle.

 • Mies ja nainen sekä Blow-up: kaksi 1960-luvun menestyselokuvaa Teemalauantaissa 15.10.

  13.10.2016 Yle Teema

  Cannesin festivaalin voittajat vuosilta 1966 ja 1967.

  Teemalauantaissa esitetään kaksi Cannesin festivaalin voittajaa peräkkäisiltä vuosilta: Claude Lelouchin Mies ja nainen sekä Michelangelo Antonionin Blow-up. Aikamatkalla tyylikkäälle, svengaavalle 1960-luvulle on hyvä tilaisuus pohtia, mitä on ajan henki ja missä se ilmenee, mitä on moderni elokuva, mitä muodikkuus, ja miten 1960-luvun uutta etsivä eurooppalainen elokuva on kestänyt aikaa. Ilta alkaa jo kello 20.

 • Musta Orfeus

  01.07.2016 Yle Teema

  Värikäs ja rytmikäs klassikko rakkaudesta ja kuolemasta

  Cannesin Kultaisen Palmun ja ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut Rion aurinkoa, värejä ja rytmejä sykkivä elokuva rakkaudesta ja kuolemasta samba-karnevaalin aikaan.

 • Elokuvan ja jalkapallon outo yhteys

  19.02.2016 Oscar-gaala

  Miten futismenestys ennustaa Oscar-menestystä

  Suomalainen jalkapalloilu ei ole menestynyt kansainvälisesti, jos muutamia yksilöitä ei oteta lukuun. Niinikään suomalaisen elokuvan kansainvälinen menestys on sangen ohutta. Ruotsalaiset ja tanskalaiset menestyvät molemmilla alueilla. Milloin Suomi seuraa Ruotsin ja Tanskan tietä?

 • Fellinistä Fosseen: Cabiria ja Charity Teemalauantain tähtinä

  14.01.2016 Yle Teema

  Cabirian yöt ja Sweet Charity: kaksi elokuvaa, sama tarina

  Kaksi elokuvaa samasta tarinasta: Federico Fellinin mestariteos Cabirian yöt (1957), pääosassa Giulietta Masina, sekä Bob Fossen ohjaama ja koreografisoima sähäkkä musikaali Sweet Charity (1969), pääosassa Shirley MacLaine. Cabiria on roomalainen prostituoitu, Charity on tanssityttö Manhattanilla, kumpikin etsii rakkautta kovassa maailmassa, toivoaan menettämättä. Elokuvien pituuden vuoksi Teemalauantai 16.1. alkaa jo kello 20.

 • Michael Haneken Rakkaus on todellinen rakkauselokuva

  24.11.2015 Yle Teema

  Michael Haneken Cannes- ja Oscar-voittaja.

  Michael Haneken raastava, julmankaunis kuvaus rakkaudesta ja kuolemasta saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla perjantaina. Elokuva voitti sekä Oscarin että Cannesin festivaalin pääpalkinnon.

 • Ranskalainen illallinen ja Foodies: Teemalauantai käy pöytään 18.2.

  02.04.2015 Yle Teema

  Herkuttelumenu: Oscar-voittaja ja ultratyylikäs dokumentti

  Teemalauantain herkutteluillassa Karen Blixenin novelliin perustuva, kolmen Michelin-tähden arvoinen elokuva Ranskalainen illallinen sekä Foodies – kulinaristien jet set, ultratyylikäs dokumenttielokuva maailman huippuravintoloita kiertävistä ruokafriikeistä.

 • Oscar-lähetyksen suomalaiset asiantuntijat veikkaavat gaalan voittajia

  20.02.2015 Kulttuuri
 • Buñuel! – Teemalauantai 28.2.

  16.02.2015 Yle Teema

  Teema viettää koko viikonlopun Luis Buñuelin ainutlaatuisessa maailmassa. Teemalauantaissa tarjolla porvariston hillityn charmia ja kulta-aikaa, surrealismia ja provokaatiota. Illan elokuvat ovat Oscar-voittaja Porvariston hillitty charmi vuodelta 1972 ja Kulta-aika vuodelta 1930.

 • Katseeseen kätketty

  24.11.2014 Yle Teema

  Argentiinalainen Oscar-voittaja on tyylikäs murhamysteeri.

  Argentiinalainen Oscar-voittaja on tyylikäs murhamysteeri ja monessa aikatasossa liikkuva rakkaustarina.