Hyppää pääsisältöön

Muhammad Ali

 • Muhammad Ali voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kukistamalla Sonny Listonin

  07.06.2016 Elävä arkisto

  Cassius Clay yllätti kaikki voittamalla Sonny Listonin 1964.

  "Levitköön silmienne edessä Convention Hall, jossa amerikkalaiset sikarit savuavat ja jossa keskitytään todelliseen suureen otteluun." Näillä sanoilla aloittaa Paavo Noponen selostuksen legendaarisesta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelusta, jossa Cassius Clay eli Muhammad Ali kohtaa ennakkosuosikki Sonny Listonin vuonna 1964.

 • Muhammad Ali, suurin ja kaunein: dokumenttielokuva nyrkkeilijälegendan kahdesta noususta huipulle

  06.06.2016 Yle Teema

  William Kleinin suurenmoinen elokuva Teemalla 23.4. klo 16.

  Maailmankuulun valokuvaajan ja elokuvantekijän William Kleinin ohjaama monisärmäinen muotokuva huimasta nyrkkeilijästä, kansalaisoikeustaistelijasta ja showmiehestä Muhammad Alista (1942–2016).

 • Supermanilla on aina ollut outoja vastustajia Batmanista Muhammad Aliin ja Hitleriin

  23.03.2016 Kulttuuricocktail

  Superman ottaa vastustajia myös tosielämästä

  Batman ja Superman vastakkain? Voiko olla hölmömpää juonenkäännettä? Kuulostaa pahalta ideapulalta. Kieltämättä, mutta tällaisella on perinteitä. Supermanille on aikaisemminkin yritetty löytää jännittäviä vastustajia yllättävistä suunnista.

 • Magnum – tarina valokuvan takana

  16.10.2015 Yle Teema

  Maailman kuuluisimman kuvatoimiston tarinoita

  Vuonna 1947 perustettu Magnum on maailman kuuluisimpia valokuvatoimistoja. Suorastaan alansa legenda. Kymmenosaisessa sarjassa aiheena on kymmenen Magnumin kuuluisaa otosta vuosikymmenten varrelta.

 • Ikuisesti tuoreita elokuvia, esittelijöinä Aki Kaurismäki ja Peter von Bagh – Teemalauantai 13.6.

  29.05.2015 Yle Teema

  Howard Hawks, Muhammad Ali, Aki Kaurismäki, Peter von Bagh..

  Lauantai-iltaa vietetään Teemalla Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, klassikkojen ja viisaan elokuvapuheen parissa. Illan kolme elokuvaa ovat Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet, Humphrey Jenningsin Englannin sävel ja William Kleinin Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Hawksin klassikon esittelee Aki Kaurismäki, dokumenttielokuvat esittelee Peter von Bagh vuonna 2010 tehdyissä taltioinneissa.

 • Am I Black Enough for You

  07.05.2015 Yle Teema

  Soul-laulaja Billy Paulin tarina.

  Dokumenttielokuva vie katsojat soulmusiikin juurille Philadelphiaan. Tosikertomuksen päähenkilö on soul-laulaja Billy Paul, jonka elämän ja uran kautta avautuu näkymiä rasismiin, mustien kansalaisoikeustaisteluun, mustan taiteilijan osaan sekä soulin ja afroamerikkalaisuuden historiaan.

 • Muhammad Ali ja Black Power – Teemalauantai 23.5.

  07.05.2015 Yle Teema

  Kaksi vahvaa dokumenttielokuvaa roturistiriidoista USA.ssa

  Kaksi upeaa dokumenttielokuvaa mustan vallan noususta 1960-luvun lopun Amerikassa: Muhammad Alin oikeustaistelut ja Black Power Mixtape. Ensin kertomus Muhammad Alin toisesta taistelukehästä, oikeussalista, sitten sähäkkä kollaasielokuva mustien pantterien noususta arkistoista löytyneen filmimateriaalin ja uuden mustan musiikin keinoin kerrottuna.

 • Yhdysvallat vuonna 1964

  16.12.2014 Yle Teema

  Vuonna 1964 alkoi oikea 60-luku

  Sinä vuonna Beatles saapui Amerikkaan, Ford Mustang tuli markkinoille, Cassius Claystä tuli Muhammad Ali ja Mississipissä murhattiin kolme kansalaisoikeustaistelijaa. Vuonna 1964 Amerikassa alkoi toden teolla 60-luku.

 • Vietnamin sodasta kieltäytynyt Muhammad Ali oikeuteen

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Pasi Rutanen raportoi oikeudenkäynnistä Houstonissa 1967.

  Nyrkkeilylegenda Muhammad Ali joutui kesäkuussa 1967 oikeuteen kieltäydyttyään sotapalveluksesta. Häneltä riistettiin myös MM-titteli. Ylen kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen raportoi oikeudenkäynnin alkutunnelmista Houstonissa 1967.

 • Nyrkkeilyn MM-ottelu Clay - Chuvalo

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Muhammad Ali kohtasi voitokkaasti George Chuvalon.

  Cassius Clayn eli Muhammad Alin ja George Chuvalon ottelussa hävinnytkin osapuoli pysyi loppuun asti jaloillaan - ensi kertaa 12 vuoteen raskaan sarjan MM-ottelussa.