Hyppää pääsisältöön

John Cage

 • Musiikkiteknologian opiskelija Antti Suomalainen: ”Pelimusiikki voi olla yhtä hienoa ja arvokasta kuin mikä tahansa muukin musiikki."

  16.11.2016 Klassinen

  Tutustu musiikkiteknologian opiskelijaan.

  Tutustu musiikkiteknologian opiskelijaan.

 • Kikattavia magneetteja, jäätynyt ovikoodilaite ja muita ihmeitä. Avaruusromua 6.3.2016

  03.03.2016 Musiikki

  Avaruusromussa kuunnellaan ääniympäristöjä ja laitteita.

  ”Missä olemmekin, kuulemme enimmäkseen hälyä”, sanoi John Cage. ”Jos me kuuntelemme sitä, huomaamme kuinka kiinnostavaa se on”. ”Äänimaisema on muuttumassa kaikkialla”, kirjoittaa R. Murray Schafer ja sanoo, että äänet lisääntyvät ihmisiä nopeammin, kun me ympäröimme itsemme yhä useammilla mekaanisilla vempaimilla. Hän kysyy kuinka meidän muuttuva ääniympäristömme vaikuttaa siihen, mitä me valitsemme kuultavaksemme? Avaruusromussa kuunnellaan ääniä, ympäristöjä ja erilaisia vempaimia. Esimerkiksi ääniteosta, jossa on undulaatteja, Tesla-sähköauton takakontti, iPhonen sähkömagneettista kenttää, metallipurkkeja ja kikattavia magneetteja. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Houston, teillä on puhdassointinen sävelavaruus!

  26.11.2015 Klassinen

  Levyarvio.

  John Cage on hiljaisuuden mies, jonka innovaatiovoimasta osataan pitää julkisuudessa älämölöä. Erik Satie on tämän kulttihohtoinen oppi-isä, mutta Morton Feldmanista puhuvat vain "piirit". ECM-yhtiön pakkaus niputtaa nämä kolme dominanttisoinnun välttelemisen ylipappia. Jos musiikki olisi pelkkää datan ja viestin välittämistä, tämän uutuuslevyn formaatti olisi vanha kunnon savumerkin tupruttelu keskellä mölyistä Twitter-helvettiä

 • Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin

  25.11.2015 Musiikki

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille?

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille? Tätä kysyi itseltään englantilainen Brian Eno 1970-luvulla. Tuloksena oli rauhallista instrumentaalimusiikkia, jota tekijä itse kutsui nimellä "ambient". Ambient oli musiikkia, jonka oli tarkoitus soida hiljaa taustalla. Se oli tarkoitus kuulla, mutta sitä ei ollut tarkoitus kuunnella. Ambientin historia johtaa Erik Satien ja John Cagen musiikkiin, mutta mitä ovat muzak ja new age? Atomien laulu -sarjan viides osa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Musiikki alkaa kuuntelemisella. Avaruusromua 18.10.2015

  16.10.2015 Musiikki

  Ympäristöä kannattaa kuunnella, se on lumoava.

  Ympäristöä kannattaa kuunnella, sanoo yhdysvaltainen säveltäjä D Bayne. Hän ottaa esiin John Cagen ajatuksen siitä että jos pysähdymme kuuntelemaan ympäristön ääniä, huomaamme että ne ovat lumoavia. Monet säveltäjät ovat pyrkineet muuttamaan meidän suhdettamme ympäristön ääniin. He ovat halunneet meidän kuulevan ympäristön äänet osana musiikkia. Äänet kertovat tarinoita, sanoo D Bayne. Ja kun ollaan tekemisissä ympäristön äänien kanssa, myös sattumalla on roolinsa kokonaisuudessa. Avaruusromussa uusia ääniä: D Bayne, Kalantov, Defunensemble, Decoder ja Erik Griswold. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Baritoni Isherwood tehostemiehenä

  15.05.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Musiikin käytännönfilosofi ja avantgarde-säveltäjä John Cagen performanssia lähentelevät teokset sopivat hankalasti vain levyltä soitettavaksi, mutta siitä huolimatta äänitteitä ilmestyy silloin tällöin. Itse asiassa äänite jo käsitteenä poikkeaa Cagen filosofiasta, jossa sattumalla on merkittävä osuus. Cage kun ei erotellut liikenteen ääniä, vaikkapa kesken konsertin yllättäviä kolahduksia ja soittimilla aikaan saatuja ääniä toisistaan, vaan kaikki meitä ympäröivät äänet kuuluvat yhtä olennaisesti elämään ja elämyksiin. Tästä esimerkkinä on kuuluisa teos 4’33’’, joka koostuu kolmesta tauosta, siis hiljaisuudesta

 • Avaruusromua 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa!

  30.04.2015 Musiikki

  Legendaarinen radio-ohjelma Avaruusromua täyttää 25 vuotta.

  Mitä mieltä on tarjota kuuntelijoille musiikkia, joka ei ole tavanomaista? Avaruusromua on jo neljännesvuosisadan ajan tarjonnut musiikkia, joka rytmiltään, kestoltaan ja tunnelmaltaan on poikennut hyvinkin paljon siitä musiikista, jota radiosta yleensä kuullaan. Avaruusromua kuljettaa ajatuksia, luo tunnelmia ja herättää muistikuvia.

 • Äänimies kauhutehtaassa

  05.09.2014 Elokuvat

  Millainen suhde on avantgardella ja kauhuelokuvilla? Miten elokuvien äänimaailma ohjaa katsojien tunteita? Näitä kysymyksiä pohtii Berberian Sound Studio -elokuvan ohjaaja Peter Strickland Filmiryhmän haastattelussa to 11.9. klo 17.20 ja ti 16.9. klo 21.15.

 • Nykymusiikki täyttää Viitasaaren

  30.06.2014 Yle Uutiset

  Tämän päivän klassiseen musiikkiin keskittyvä Viitasaaren Musiikin aika alkaa huomenna. Ohjelmistossa on useita suomalaisia kantaesityksiä.

 • Ei mikään tavallinen sävellyskurssi

  29.08.2012 Klassinen

  Viitasaaren nykymusiikkitapahtumassa oli paikalla John Cage.

  Kesällä 1983 Viitasaaren nykymusiikkitapahtuma järjestettiin historiansa toisen kerran. Festivaalin taiteellinen johtaja, uuden musiikin pioneeri Suomessa, säveltäjä Jukka Tiensuu onnistui kutsumaan paikalle John Cagen, toisen maailmansodan jälkeisen avantgarden kärkihahmon Yhdysvalloista.

 • John Cage muistoissamme

  23.08.2012 Klassinen

  John Cagen, amerikkalaisen säveltäjän, musiikkiteoreetikon ja taiteilijan (1912 – 1992) syntymästä tulee keskiviikkona 5. syyskuuta kuluneeksi 100 vuotta. Cage on toisen maailmasodan jälkeisen avantgarden pioneereja - joidenkin mielestä jopa vaikutusvaltaisin hahmo 1900-luvun musiikissa.

 • Maailman pisintä sävellystä soitetaan satoja vuosia - alkoi 1,5 vuoden tauolla

  05.09.2011 Yle Uutiset

  Saksan Halberstadtissa on soinut jo kymmenen vuoden ajan amerikkalaisen säveltäjän John Cagen urkuteos Organ2/ASLSP. Teos on tarkoitettu soitettavaksi niin hitaasti kuin mahdollista. Urkuteoksen on tarkoitus soida yhteensä 639 vuotta. Vuonna 2001 alkanut hanke käynnistyi lähes puolentoista vuoden pituisella tauolla.

 • Hiljaisuus ei myy Britanniassa

  16.12.2010 Yle Uutiset

  Kamppailu tavoitellusta Britannian singlelistan joulun kärkisijasta on päätymässä X Factor -voittajan hyväksi. Facebook-kampanja tunnetun hiljaisuuskappaleen saamikseksi kärkipaikalle ei ole tuottanut tulosta.

 • Jongleerauksessa tärkeintä on ajatus

  28.07.2010 Yle Uutiset

  Joensuun kansainvälinen jongleeraustapahtuma on nostanut sirkustaiteen jälleen otsikoihin. Ikivanha laji on saanut uusia harrastajia muun muassa muoti-ilmiöksi muodostuneen diabolon avulla. Keskiviikkona yleisö pääsi seuraamaan, kun diabolon taitajat esittelivät taitojaan Joensuun keskuskentällä.

 • Viitasaaren Musiikin ajassa kuullaan elektroakustiikkaa

  08.07.2010 Yle Uutiset

  Perinteisten taideinstrumenttien ääni-ilmaisua on pyritty viime aikoina laajentamaan elektroniikan avulla. Viitasaarella järjestettävä Musiikin aika -festivaali esittelee tänä kesänä elektroakustista musiikkia. Tyylilajin ideana on, että elektroniikka toimii jatkeena klassisille soittimille tai päinvastoin.

 • Reijo Kela: Merce Cunningham rohkaisi kokeilemaan

  28.07.2009 Yle Uutiset

  "Hän on vapauttanut jonkun ajatusmaailman", kiteyttää tanssitaiteilija, koreografi Reijo Kela sunnuntaina kuolleen tanssikoreografi Merce Cunninghamin vaikutusta omaan työhönsä.