Hyppää pääsisältöön

Franz Liszt

 • Pianon supertähti Jevgeni Kissin RSO:n solistina

  28.08.2018 RSO

  Kissin soittaa ensimmäistä kertaa Lisztin 1. pianokonserton.

  RSO avaa konserttikautensa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 5.–6.9. Musiikkitalossa. RSO:n solistina esiintyy Jevgeni Kissin, joka nousi maailman merkittävimpien pianistien joukkoon jo teini-ikäisenä.

 • Lisztin oopperaharvinaisuus Weimarissa

  23.08.2018 Klassinen

  Terveiset musiikkimatkalta Weimarin oopperasta.

  Franz Lisztin torsoksi jäänyt Sardanapalo-ooppera sai maailman ensi-iltansa Weimarissa 19. elokuuta 2018. Anja Lankinen oli paikalla Weimarin Liszt-illassa ja kertoo, miltä teosharvinaisuus kuulosti.

 • 20.1. Chamber Music Concert 5 / Autour de Mahler

  13.04.2018 RSO in English

  Pasi Eerikäinen, artistic planning and violin Mikko Ivars, cello Giuseppe Gentile, clarinet Emil Holmström, piano Franz Liszt (arr. Saint-Saëns): Orphée Alban Berg: Adagio Ferruccio Busoni (arr. Holmström): Berceuse élégiaque Alexander Zemlinsky: Trio BUY TICKET

 • 6.9. Thursday series 1

  11.04.2018 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Evgeny Kissin, piano Jukka Tiensuu: Alma III: Soma Franz Liszt: Piano Concerto No. 1 Witold Lutosławski: Symphony No. 3 BUY TICKET

 • 5.9. Wednesday series 1

  11.04.2018 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Evgeny Kissin, piano Jukka Tiensuu: Alma III: Soma Franz Liszt: Piano Concerto No. 1 Witold Lutosławski: Symphony No. 3 BUY TICKET Watch and listen LIVE 5.9. at 7 pm EET.

 • 20.1. Kamarimusiikkikonsertti 5 / Autour de Mahler – Mahlerin ympärillä

  05.04.2018 RSO

  Pasi Eerikäinen, taiteellinen suunnittelu ja viulu Mikko Ivars, sello Giuseppe Gentile, klarinetti Emil Holmström, piano Franz Liszt (sov. Saint-Saëns): Orphée Alban Berg: Adagio Ferruccio Busoni (sov. Holmström): Berceuse élégiaque Alexander Zemlinsky: Trio OSTA LIPPU

 • 6.9. Torstaisarja 1

  04.04.2018 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Jevgeni Kissin, piano Jukka Tiensuu: Alma III: Soma Franz Liszt: Pianokonsertto nro 1 Es-duuri S.124 Witold Lutoslawski: Sinfonia nro 3 OSTA LIPPU

 • 5.9. Keskiviikkosarja 1

  04.04.2018 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Jevgeni Kissin, piano Jukka Tiensuu: Alma III: Soma Franz Liszt: Pianokonsertto nro 1 Es-duuri S.124 Witold Lutoslawski: Sinfonia nro 3 OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 5.9. klo 19.

 • Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

  26.09.2017 Klassinen

  Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

  Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Tarmo Peltokoski

  15.08.2017 Klassinen

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Tarmo Peltokoski on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Vaasassa 2000 ja opiskellut pianonsoittoa Vaasan Kuula-opistossa ja Helsingin konservatoriossa. ”Jos mä vaan istun omaksi ilokseni pianon ääreen, niin mä en todellakaan soita minkäänlaisia asteikkoja, mä improvisoin,” Tarmo Peltokoski kertoo.

 • Nuori pianovirtuoosi debytoi sisäistyneesti

  31.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Jos pianonsoitto olisi urheilua, muulla maailmalla ei olisi mahdollisuuksia Kiinaa vastaan. Mutta onneksi ajatus ei osu kutiinsa: ensinnäkään pianonsoitto ei ole urheilua, ja toiseksi Kiinassa kasvaa aivan oikeita taitelijoita. Van Cliburnin kansainvälisen pianokilpailun 19-vuotiaana vuonna 2009 voittanut Haochen Zhang on sittemmin esiintynyt jo BBC:n Promseilla ja päässyt tekemään ensimmäisen oman levynsä Bis-levymerkille. Sillä nuori taituri esittää teoksia, jotka hänen mukaansa “paitsi puhuttelevat häntä itseään hyvin intiimisti, myös muodostavat kokonaisuudessaan ainutlaatuisen musiikillisen kertomuksen.”

 • Franz Lisztin mélodie ihastuttaa

  13.01.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Franz Liszt kasvoi aikuiseksi Pariisissa 1830-luvun taitteessa täysverisen romantiikan puhjetessa juuri kukkaansa Ranskassa. Hän ystävystyi Victor Hugon kanssa, tututustui Hector Berlioziin päivää ennen Fantastisen sinfonian ensiesitystä ja rakastui korviaan myöten kreivitär Marie d’Agoult’hun josta myös tuli hänen kumppaninsa ja ensimmäisten lastensa äiti. Tenori Timothy Fallon ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat tehneet tasapainoisen levyllisen Lisztin lauluista, hehkuvista mélodie-sävellyksistä myöhäisiin enigmaattisiin liedeihin.

 • Trifonov astuu suurimpien mestarien joukkoon

  16.12.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Tällä konserttikaudella Musiikkitalollakin vieraileva pianon supertähti Daniil Trifonov asettuu uudella levyllään Franz Lisztin perilliseksi. Lisztin konserttietydit, nimensä albumille antavat Transendentaaliset sekä Paganini-etydit ovat klassisen musiikin vaativinta ohjelmistoa. Puhtaasti teknisten vaikeuksien lisäksi niistä on ennen kaikkea vaikea saada emotionaalisesti ja tulkinnallisesti kaikkea irti. Tiedetään, että Liszt siihen kykeni—ja nyt viimeistään tiedetään, että niin kykenee myös Daniil Trifonov.

 • Portteja maan ja taivaan rajalla

  30.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Risto-Matti Marin on tehnyt Alballe useita levyllisiä romanttisten pianotranskriptioiden helmiä. Uudella levyllään “Gateways—portteja” Marin rakentaa resitaaliohjelman, jonka kantavaksi voimaksi nousee kerronnallisuus: jokainen taitekohta vaikuttaa portilta seuraavaan teokseen. Erinomaiseksi kokonaisuus nousee käydessään Bachilla ja Schubertilla rakennetusta portista levyn viimeiseen teokseen, Franz Lisztin faustiseen Sonaattiin h-molli.

 • Wagnerin Jumalten tuho soi Bayreuthista

  19.08.2016 Klassinen

  Wagnerin Jumalten tuhon esitys Bayreuthista Yle Radio 1:ssä

  Yle Radio 1 vie kuulijansa muutaman vuoden tauon jälkeen Bayreuthin Festspielhausiin. Vuonna 2013 säveltäjän syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi vihreällä kummulla toteutettiin uusi Ring Frank Castorfin kiisteltynä ohjauksena. Oopperaillassa kuultavan Ring-tetralogian päätösosan johtaa Marek Janowski. Teokseen studiossa uppoutuvat professori Anne Kauppala, filosofian tohtori Jukka von Boehm ja toimittaja Outi Paananen. Kuuntele Yle Radio 1 la klo 19.03.

 • Daniil Trifonov ja musiikin taika

  06.05.2016 Yle Teema

  Vaatimaton huippupianisti kertoo ajatuksiaan musiikista

  Henkilökuva 25-vuotiaasta venäläisestä pianotaiturista. Yksityiselämässään vaatimaton nuorukainen päästää loistavan tekniikkansa valloilleen pianon ääressä, herkästi tai demonisesti.

 • Virtaavaa sävelrunoutta täydellisenä kokonaisuutena

  11.03.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Vasta kypsällä iällä levyttämään ryhtynyt, nyt kuusikymppinen Korstick on viimeisen kymmenen vuoden aikana hämmästyttänyt toinen toistaan kypsemmillä ja hiotuimmilla näkemyksillään muun muassa Beethovenin pianoteoksista. Yli neljänkymmenen CD:n sarjaan on nyt tullut myös onnistuneita Liszt-tulkintoja, joiden kruunuksi nousee punnittu, huoliteltu ja syvällisesti puhutteleva Harmonies poétiques et religieuses -tupla-CD.

 • Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa to 17.3.2016

  31.12.2015 Klassinen

  Joht. Andres Mustonen. Latvian valtionkuoro. Ohjelmassa Alexander Raskatovin teos Crying in the wilderness kuorolle ja suurelle orkesterille sekä Franz Lisztin Dante-sinfonia.

 • Huippupianisti Jeremy Denk RSO:n solistina PianoEspoo-festivaalin avajaiskonsertissa

  22.09.2015 RSO

  Jeremy Denk RSO:n solistina

  RSO:n ja PianoEspoo-festivaalin yhteistyökonsertissa 30.9. solistina soittaa amerikkalainen huippupianisti Jeremy Denk. Konsertin ohjelmassa on Franz Lisztin Mefisto-valssi, Bela Bartókin toinen pianokonsertto ja Sergei Rahmaninovin toinen sinfonia.

 • Myös viuluvirtositeetti istui Lisztille

  29.05.2015 Klassinen

  Myös viuluvirtositeetti istui Lisztille

  Romanttisen pianomusiikin suurin ja mahtailevin sävelseppo Franz Liszt oli niin henkeen ja vereen virtuoosipianisti, että kaikki hänen muillekin soittimille tekemänsä tuotokset haiskahtavat koskettimisto edellä tehdyiltä sormitemppuradoilta. Oli sitten kyseessä orkesteriteos, urkumuunnelmat tai kuorokantaatti, putkahtavat mustat ja valkoiset koskettimet tavalla tai toisella musiikista ilmoille. Poikkeuksen tekevät harvoin kuullut viuluteokset.

Sivut