Hyppää pääsisältöön

Richard Strauss

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  23.04.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Ylikapellimestari Mikko Franck toi ranskalaisorkesterinsa Berliiniin filharmoniaan

  21.12.2018 Klassinen

  Terveiset musiikkimatkalta Berliinin filharmoniasta.

  Ylikapellimestari Mikko Franck toi oman orkesterinsa Ranskan radion filharmonikot Berliiniin juuri joulun alla. Anja Lankinen oli kuulijoiden joukossa Berliinin filharmoniassa ja nautti Franckin ja hänen orkesterinsa yhteistyöstä.

 • Helsingin kaupunginorkesteri ja upeat tähtisolistit Teeman Areena-kanavalla

  14.03.2018 Yle Teema

  Suoria konsertteja noin kerran kuukaudessa

  Noin kerran kuukaudessa Areenassa ja Yle Radio 1:ssä lähetetään suorana Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalosta. Kevätkaudella 2018 solistivieraina nähdään Gautier Capuçon, Karita Mattila ja Maria Ylipää.

 • Johannes Gustavsson johtaa Radion sinfoniaorkesteria 2.2.

  26.01.2018 RSO

  Solisteina esiintyvät Timo Korhonen ja Kasmir Uusitupa.

  Kapellimestari Eva Ollikainen on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa ja hänen tilallaan orkesteria 2.2. johtaa Johannes Gustavsson.

 • Sinfonista herkkua – kuin kesäistä letunpaistoa

  24.11.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Myöhäisromanttisen orkesterimusiikin rakastajalle Franz Schmidtin Toinen sinfonia on kuin letunpaistoa mökkirannassa lämpimänä kesäiltana. On aivan samantekevää kuinka syvällisenä sitä pitää – ja minä pidän – mutta varmasti se on ainakin mukavaa, ellei suorastaan ihanaista. Wienin filharmonikoille Ensimmäisen maailmansodan alla sävelletty teos sopii orkesterilleen kuin hansikas käteen, ja Semyon Bychkovin johtamana uutena levytyksenä se myös soi varsin mukavasti.

 • Hannu Lintu: ”Alppisinfonia ei ole mikään matkailumainos”

  22.05.2017 RSO

  Hannu Lintu kertoo 24.5. konsertin ohjelmasta

  Straussin Alppisinfonia on ylikapellimestari Hannu Linnun mukaan toki luontoa kuvailevaa musiikkia, mutta "teoksen taustalla on myös vaikuttava henkinen sisältö." Lue, mitä muuta Lintu kertoo kevätkauden päätöskonsertin ohjelmasta Lotta Emanuelssonin haastattelussa.

 • 2.2. Perjantaisarja 8

  29.03.2017 RSO

  Johannes Gustavsson, kapellimestari Timo Korhonen, kitara Kasmir Uusitupa, viulu Richard Strauss: Kuolema ja kirkastus op. 24 Toru Takemitsu: To the Edge of Dream Toru Takemitsu: Spectral Canticle, ensiesitys Suomessa Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 op. 105 Myöhäisillan kamarimusiikki: Yoshihisa Taira: Sublimation Pierre Sancan: Thème et variations Toru Takemitsu: And then I knew 'twas wind OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 2.2. klo 19.

 • Uhkeaa sinfonista hehkua à la Richard Strauss

  24.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Richard Straussia voi hyvin pitää 1900-luvun alkupuolen säkenöivimpänä orkesterisäveltäjänä, vaikka hän siirtyikin sinfonikosta oopperasäveltäjäksi. Straussin oopperoiden, etenkin Salomen, Elektran ja Ruusuritarin orkesteriosuudet ovat aikansa upeinta sinfonista taidetta; etenkin Elektraa voi pitää lähes yhtä paljon sinfonisena oopperana kuin oopperamaisena sinfoniana. Elektra, joka aikanaan hullaannutti aikansa modernistit taidelajista riippumatta, oli suurelle yleisölle vaikea teos, ja ehkäpä sen vuoksi siitä ei koskaan tehty erillisistä orkesterisarjaa konserttikäyttöön. Nyt epäkohta on korjaantunut, aikamme suurimpiin Strauss-tulkkeihin kuuluvan Manfred Honeckin intohimon ajamana.

 • Jälleen yksi unohdettu mestari 1930-luvun varjoista!

  28.10.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Monen keskieurooppalaisen taiteilijan tapaan myös tsekkiläisen Jaromír Weinbergerin ura kariutui kansallissosialismin vainoihin 1930-luvulla. Weinberger sentään pääsi pakenemaan Yhdysvaltoihin mutta ei kuulunut niihin sopeutujiin, jotka kykenivät siellä jatkamaan vanhalla mantereella alkanutta menestystään. Ja vanhalla mantereella hänen kohtalokseen koitui unohdus samalla tavoin kuin monelle muullekin juutalaisia juuria omanneelle.

 • 24.5. Wednesday series 16

  12.04.2016 RSO in English

  The spring season ends with Richard Strauss’s Alpine Symphony. Hannu Lintu, conductor Jan Lisiecki, piano Aarre Merikanto: Pan W. A. Mozart: Piano Concerto No. 9 K 271 “Jeunehomme” Richard Strauss: Alpine Symphony SOLD OUT Watch and listen LIVE May 24 at 7 pm EET.

 • 24.5. Keskiviikkosarja 16

  07.04.2016 RSO

  RSO:n kevätkausi päättyy Richard Straussin Alppisinfoniaa. Hannu Lintu, kapellimestari Jan Lisiecki, piano Aarre Merikanto: Pan W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 9 K 271 "Jeunehomme" Richard Strauss: Alppisinfonia LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 24.5. klo 19.

 • Mestaripianisti Nelson Freire soittaa Beethovenia RSO:n solistina

  19.01.2016 RSO

  Nelson Freire RSO:n solistina

  Pianistilegenda Nelson Freire saapuu RSO:n solistiksi 27.–28.1. Tämä brasilialainen alansa huippu esiintyy harvoin ja välttelee julkisuutta, joten jokainen mestarin esiintyminen on tapaus. Ennakkotiedoista poiketen Freire soittaa RSO:n kanssa Beethovenin Keisarkonserton lisänimeä kantavan viidennen pianokonserton.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Pietarissa

  26.11.2015 Orkesterikone

  Millaisen vastaanoton Sibelius sai Pietarin-matkoillaan?

  Pietari oli jo Sibeliuksen aikaan yksi Euroopan suurista kulttuurikaupungeista. Venäläiset rakastivat konsertteja, mutta heitä oli vaikea hurmata uudella musiikilla. Millaisen vastaanoton Sibelius siellä sai? Tervetuloa Sibeliuksen jalanjäljille Pietariin!

 • Netrebko ja Barenboim laulavat Straussia huonommin kuin Isokoski

  19.05.2015 Klassinen

  Levyarvostelu.

  Mikä voisi mennä vikaan, kun huippuyhtiö DG saattaa levylle taltioinnin ikimuistoisesta konsertista, jossa tähtisopraano Anna Netrebko lauloi Richard Straussin jumalaiset Vier letzte Lieder säveltäjän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi? Ei mikään - paitsi että Soile Isokoski on levyttänyt saman teoksen niin paljon paremmin, että sen rinnalla Netrebko kuulostaa aloittelijalta.

 • Kesäkonsertti Schönbrunnista 2015

  05.05.2015 Yle Teema

  Wienin filharmonikot soittavat perinteisen ulkoilmakonsertin

  Wienin filharmonikot avaavat kesäkauden ulkokonsertilla Zubin Mehtan johdolla. Pianosolistina Rudolf Buchbinder. Ohjelmassa ovat mm. Jean Sibeliuksen Finlandia ja Edvard Griegin pianokonsertto.

 • Thursday series 5

  09.04.2015 RSO in English

  In one of his rare public performances, top Brazilian pianist Nelson Freire makes his Finnish debut as the soloist with the FRSO in Beethoven’s fifth Piano Concerto. BUY TICKET

 • Wednesday series 8

  09.04.2015 RSO in English

  In one of his rare public performances, top Brazilian pianist Nelson Freire makes his Finnish debut as the soloist with the FRSO in Beethoven’s fifth Piano Concerto. BUY TICKET Watch and listen LIVE on Jan 27 at 7 pm EET.

 • Friday series 3

  09.04.2015 RSO in English

  Spotlight on two FRSO principals. BUY TICKET Watch and listen LIVE at 7 pm EET.

 • Perjantaisarja 9 / Der Rosenkavalier (Itävalta 1925)

  24.03.2015 RSO

  Richard Straussin oopperasta Ruusuritari tehty elokuva kuuluu maailman ensimmäisiin oopperaleffoihin ja nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Vauhdikkaita käänteitä riittää, mutta yhtään laulua ei kuulla - mykkäelokuvaa säestää säveltäjän laatima versio, jossa laulajat on korvattu soittimin. OSTA LIPPU

 • Torstaisarja 5

  24.03.2015 RSO

  Harvoin esiintyvä brasilialainen huippupianisti Nelson Freire esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa RSO:n solistina Beethovenin viidennen pianokonserton. Manfred Honeckin johdolla ohjelmassa on myös Honeckin itsensä säveltämä rapsodia Straussin Elektra-oopperan pohjalta sekä Straussin Ruusuritari-sarja. OSTA LIPPU

Sivut