Hyppää pääsisältöön

Andrei Tarkovski

 • Huviretki tienpientareelle – Stalker-elokuvan hypnoottinen lumo kestää yhä

  28.11.2019 Kulttuuri

  Toni Jerrman riuhtaistiin alitajunnan eteerisiin syövereihin

  "Stalkerin nähtyään tuntee tulleensa riuhtaistuksi reaalimaailmasta henkeäsalpaavalle matkalle alitajunnan eteerisiin syövereihin." Kriitikko Toni Jerrman antoi Andrei Tarkovskin 40-vuotiaalle elokuvalle uuden mahdollisuuden. Kyllä kannatti!

 • Viikon 48 vinkit: Sorjosen viimeinen kausi ja Teeman elokuvafestivaali alkavat!

  25.11.2019 Ohjelmat

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 48.

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 48.

 • Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

  18.11.2019 Yle Teema

  Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään taas 27.11.–1.12.2019. Festivaalin visuaalinen ilme sisältää kaikuja Andrei Tarkovskin Stalkerin salaperäiseltä vyöhykkeeltä: Kriittisellä vyöhykkeellä puhutaan elokuvasta. Lataa juliste itsellesi täältä ja paikanna itsesi ja mobiililaitteesi Kriittiselle vyöhykkeelle profiili- ja taustakuvilla!

 • Kun tulevaisuus on vain synkkä kärjistys nykyhetkestä – viisi ydinasiaa kahdesta Blade Runnerista

  12.10.2017 Kulttuuricocktail

  Käsikirjoittaja ja kriitikko vertailevat Blade Runnereita.

  Ridley Scottin Blade Runner (1982) on tieteiselokuvan virstanpylväs, joka uskaltaa käsitellä ihmisyyden rajaa viihteen kehyksessä. Denis Villeneuven Blade Runner 2049 (2017) tekee saman näyttävämmin ja hallitummin – se on parhaimpina hetkinään kuin Kafkan käsikirjoittamaa Tarkovskia. KulttuuriCocktail tiivistää elokuvat käsikirjoittaja Ilja Rautsin ja elokuvakriitikko Matti Rämön kanssa viiteen pointtiin.

 • Suosikkielokuvan voi katsoa vaikka kuinka monta kertaa

  07.04.2015 Yle Uutiset

  Yle Oulun nettikeskustelussa nostetaan esille suosikkielokuvia laidasta laitaan. Joukossa on kotimaisia ja ulkomaisia klassikoita sekä yksittäisiä, pienen budjetin tai pienehkön yleisön saavuttaneita elokuvia.

 • Elämää suuremmat elokuvakirjat

  27.01.2015 Kulttuuri

  Aikana ennen videonauhoja, DVD-levyjä ja nettilinkkejä elokuvakirjat olivat filmihullun tärkein muistiväline. Vaikka netti pursuaa elokuvaan liittyvää informaatiota, kunnon filmihullu ei pysty kävelemään elokuvakirjan ohi. J.P. Pulkkinen vei Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Lanervan elokuvakirjoja pursuvaan kauppaan.

 • Äänimies kauhutehtaassa

  05.09.2014 Elokuvat

  Millainen suhde on avantgardella ja kauhuelokuvilla? Miten elokuvien äänimaailma ohjaa katsojien tunteita? Näitä kysymyksiä pohtii Berberian Sound Studio -elokuvan ohjaaja Peter Strickland Filmiryhmän haastattelussa to 11.9. klo 17.20 ja ti 16.9. klo 21.15.

 • Elokuvaohjaaja Aleksei German kuoli

  21.02.2013 Yle Uutiset

  Pietarissa 74-vuotiaana kuolleen Germanin elokuvat Teiden vartiointi (1971) ja Ystäväni Ivan Lapshin (1983) kuuluvat neuvostoelokuvan merkittävimpiin klassikoihin.

 • Tarkovskin arkistosta maksettiin lähes kaksi miljoonaa euroa

  29.11.2012 Yle Uutiset

  Ivanovon aluehallinto maksoi mestariohjaaja Andrei Tarkovskin kirjeistä ja valokuvista lähes kaksi miljoonaa euroa Sothebyn huutokaupassa. Arkiston hinta nousi paljon arvioitua korkeammaksi.

 • Näyttelijä Erland Josephson on kuollut

  26.02.2012 Yle Uutiset

  Ruotsalainen näyttelijä Erland Josephson on kuollut 88-vuotiaana, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Josephson tunnetaan erityisesti Ingmar Bergmanin luottonäyttelijänä. Josephson oli myös kirjailija, ohjaaja ja teatterinjohtaja.

 • Miika Soini palkittiin Zerkalon elokuvajuhlilla

  03.06.2009 Yle Uutiset

  Thomas-elokuvan ohjaaja Miika Soini on saanut parhaan ohjaajan palkinnon Zerkalo-elokuvajuhlilla Venäjällä. Thomas on Soinin ensimmäinen pitkä elokuva.

 • Näyttelijä Oleg Jankovski on kuollut

  20.05.2009 Yle Uutiset

  Venäläinen näyttelijä Oleg Jankovski on kuollut syöpään 65-vuotiaana. Jankovski näytteli yli 70 elokuvassa ja nousi yhdeksi suosituimmista neuvostoajalla uraansa luoneista näyttelijöistä.

 • Valkeapäälle Göteborgin elokuvafestivaalien pääpalkinto

  31.01.2009 Yle Uutiset

  Ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää on saanut Götebrogin elokuvafestivaalien pääpalkinnon elokuvasta Muukalainen. Samasta elokuvasta palkittiin myös kuvaaja Tuomo Hutri.

 • Muukalainen +++

  30.01.2009 Yle Uutiset

  Maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla jo viime kesänä saanut Muukalainen on ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka-Pekka Valkeapään ensimmäinen pitkä elokuva. Tinkimättömässä taiteellisuudessaan se poikkeaa rajusti kotimaisen nykyelokuvan kaupallisesti laskelmoidusta yleisilmeestä. Nuoren tekijänsä se osoittaa varteenotettavaksi, joskin vielä kypsymistä kaipaavaksi lahjakkuudeksi.

 • Tarkovskin maailmaa avataan Helsingissä dokumentein

  18.07.2007 Yle Uutiset

  Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestää neuvostovenäläistä mestariohjaajaa Andrei Tarkovskia juhlistavan tapahtuman. Elokuisilla Helsingin Juhlaviikoilla nähdään Peilin ja harvinaisemman Tempo di Viaggion lisäksi seitsemän Tarkovskiin ja hänen elokuviinsa liittyvää dokumenttielokuvaa.

 • Uutta venäläistä ja puolalaista elokuvaa lähtee kiertämään Suomea

  02.10.2006 Yle Uutiset

  Venäläisen elokuvan mestareiden pojat esittäytyvät Suomessa, kun Kino Lokakuu -festivaali tuo sarjan heidän elokuviaan kiertueelle. Myös puolalaista nykyelokuvaa nähdään tässä kuussa poikki Suomen.

 • Ruotsalainen elokuvaaja Sven Nykvist kuollut

  21.09.2006 Yle Uutiset

  Ruotsalainen elokuvaaja Sven Nykvist on kuollut. 83-vuotiaaksi elänyt Nykvist nousi maailmanmaineeseen ohjaaja Ingmar Bergmanin elokuvien kuvaajana 1960- ja 1970-luvuilla. Nykvistin ura jatkui menestyksekkäänä aina 1990-luvulle saakka.

 • Tieteiskirjailija Stanislaw Lem kuollut

  27.03.2006 Yle Uutiset

  Puolalainen tieteiskirjailija Stanislaw Lem on kuollut 84-vuotiaana sairaalassa Krakovassa. Lem tunnetaan ennen kaikkea romaanistaan Solaris, joka on filmatisoitu kahdesti.