Hyppää pääsisältöön

Matthew Whittall

 • Taiteellinen epäyhtenäisyys on huonoa brändityötä Sibelius-Akatemialle

  28.01.2020 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Helsingissä on meneillään SibaFest, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma festivaali. Sen teemana on tänä vuonna ihmisen ääni, etenkin yhdessä laulaminen. Festivaalin höysteeksi Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords julkaisee levyn Aikojen ääni, jolle on koottu yhtyelaulumusiikin eri tyylejä esittäjistöiltä, jotka ovat Sibelius-Akatemiaa lähellä.

 • Se taivaallinen tarina

  24.04.2019 RSO

  Jussi Särkkä, taiteellinen suunnittelu ja fagotti; Kaisa Kortelainen, huilu; Sivan Magen, harppu; Jouko Laivuori, piano Joseph Haydn: Trio G-duuri Friedrich Kuhlau: Trio op.119 Matthew Whittall: Night, sleep, death and the stars André Jolivet: Joulupastoraaleja OSTA LIPPU

 • Erik T. Tawaststjernan satutunti

  23.04.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Pianisti ja professori Erik T. Tawaststjerna on merkittävä hahmo Suomen musiikkielämässä, mutta levyltä hänet tunnetaan lähinnä Sibeliuksen pianotuotannon kokonaislevytyksestä. Toissa vuonna hän kuitenkin rakensi Chopinin balladien ympärille konserttiohjelman, jonka katsoi levyttämisen arvoiseksi. Tawaststjerna ympäröi Chopinin balladit suomalaisella nykymusiikilla, joka jatkaa balladien eli kertovien runojen perinnettä.

 • Uusi mutta ajattoman tyylikäs kuorojoulu

  18.12.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Yleensä joululevyissä luotetaan tuttuihin lauluihin, joita rohjetaan tuoreuttaa korkeintaan sovituksilla. Helsingin konservatorion kamarikuoro Audite on kuitenkin uskaltanut rakentaa joululevynsä pääasiassa uusille sävellyksille, ja saanut sillä luotua intensiivisen, salaperäisen ja silti tai siksi jouluisen tunnelman.

 • Hyvin soittaminen auttaa uuden musiikin asiaa

  18.09.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Pianisti Risto-Matti Marin on profiloitunut kahtaalle: toisaalta romanttiseen virtuoosipianismiin, toisaalta kotimaiseen nykymusiikkiin. Molemmilla alueilla hänellä on sekä intohimo että taito soittaa oikeita säveliä oikeaan aikaan oikealla tavalla. Tämä kuuluu myös Marinin uutuuslevyllä, jonka kotimainen, uusi pianomusiikki avautuu kuulijalle helpommin kuin nuottien tiheydestä voisi päätellä.

 • Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys kuullaan RSO:n ja PianoEspoo -festivaalin yhteistyökonsertissa

  02.11.2017 RSO

  Pianosolistina soittaa Risto-Matti Marin.

  RSO ja PianoEspoo-festivaalin yhteistyökonsertissa 10.11. kuullaan Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys. Kapellimestari Olari Eltsin johdolla konsertin ohjelmassa on myös Respighin ja Rahmaninovin teoksia.

 • Whittall - pohjoisen valon ja maiseman säveltäjä

  30.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Matthew Whittallin musiikki olisi helppo selittää työperäisen maahanmuuton malliesimerkiksi: pohjoisamerikkalainen minimalismi ja yleisöystävällisyys kohtaavat Suomi-modernismin sävellysteknisen taidon, ja musiikki kotoutuu kulttuuriimme ongelmitta, koska läsnä on Kanadan pohjoinen luonto. Mutta ehkä on parempi sanoa, että Whittall vain sattuu olemaan persoonallinen säveltäjä, jonka kolme laajaa orkesteri- ja kuoroteosta on viimein saatu tyylikkäälle potrettilevylle.

 • Ihastuttavaa kamarimusiikkia pohjolasta

  16.12.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Runsaan tunnin mittaisen kokonaisuuden onnistunut rakentaminen sekä sitä myötäävä paketointi kuvineen, graafisine ilmeineen sekä kiinnostavine—jopa esteettisesti miellyttävine—levyteksteineen puoltaa yhä musiikin julkaisemista fyysisinä albumeina. Siksikin tämä käyrätorvisti Jukka Harjun yhdessä muusikkoystäviensä kanssa rakentama uusi suomalainen kamarimusiikkilevy tekee vaikutuksen.

 • Huippusopraano Nina Stemme laulaa RSO:n solistina syyskauden avauksessa

  26.08.2014 RSO

  RSO avaa syyskautensa Hannu Linnun johdolla 3.–4.9. Musiikkitalossa. Orkesteri esittää Richard Straussin Salome-oopperan loppukohtauksen, jonka solistina laulaa ruotsalainen huippusopraano Nina Stemme. Lisäksi ohjelmassa on Sibeliuksen viides sinfonia sekä Matthew Whittallin orkesteriteoksen The Architecture of Happiness kantaesitys.

 • Thursday series 1

  22.04.2014 RSO in English

  Opening concert of the RSO season: Sibelius, opera, and the world premiere of an orchestral work by Matthew Whittal.

 • Wednesday series 1

  22.04.2014 RSO in English

  Opening concert of the RSO season: Sibelius, opera, and the world premiere of an orchestral work by Matthew Whittall.

 • Torstaisarja 1

  11.04.2014 RSO

  ”Rakkauden salaisuus on suurempi kuin kuoleman salaisuus”, laulaa prinsessa Salome Richard Straussin oopperan loppukohtauksessa, joka on RSO:n avajaiskonserttien ohjelmassa 3.–4.9. Solistina laulaa ruotsalainen Nina Stemme, joka on nopeasti noussut maailman ykkössopraanojen joukkoon. Ennen Salomen brutalistista aariaa, RSO kantaesittää Matthew Whittallin orkesteriteoksen The Architecture of Happiness, jonka teemoja ovat onni, kauneus, menestys, menetys, suru ja toipuminen. Avajaiskonsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu, jonka johdolla konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen viides sinfonia.

 • Keskiviikkosarja 1

  10.04.2014 RSO

  RSO:n avajaiskonserttien ohjelmassa 3.–4.9. on Richard Straussin Salome-oopperan loppukohtaus, jossa solistina laulaa ruotsalainen huippusopraano Nina Stemme. Ennen Salomen brutalistista aariaa, RSO kantaesittää Matthew Whittallin orkesteriteoksen The Architecture of Happiness. Avajaiskonsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu, jonka johdolla konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen viides sinfonia. Konsertti 4.9. lähetetään suorana Yle Teemalla, Yle radio 1:ssä sekä verkossa. OSTA LIPPU 3.9.. OSTA LIPPU 4.9.

 • "Maaginen tunnelma ja yllättävää, miten musiikki voimallaan saa sellaisen aikaan!"

  08.03.2012 Klassinen

  Kun kysyimme Radion sinfoniaorkesterin keskiviikkokonsertin 7.3. väliajalla, mikä sai lähtemään konserttiin, yksi ja toinen tunnusti rakkautensa alttoviuluun. Konsertissa oli juuri kuultu RSOn, kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdon ja alttoviulisti Ilari Angervon kantaesitys Matthew Whittallin alttokonsertosta.

 • "Mulla on hyvät vibat tästä kappaleesta"

  06.03.2012 Klassinen

  Radion sinfoniaorkesterin oma alttoviuluryhmän äänenjohtaja Ilari Angervo on solistina keskiviikkona 7. maaliskuuta 2012, kun orkesteri esittää Matthew Whittallin uuden alttokonserton. Vaikka kyse on yli puolentunnin mittaisesta järkäleestä, Ilari sanoo, että hänellä on tästä kappaleesta hyvät vibat.

 • "Sain Suomessa enemmän tilaa ympärilleni"

  05.03.2012 Klassinen

  Kanadalainen sävellyksenopiskelija Matthew Whittall tuli Suomeen 10 vuotta sitten. Keskiviikkona 7.3.2012 Radion sinfoniaorkesteri ja alttoviuluryhmän äänenjohtaja Ilari Angervo kantaesittävät hänen alttokonserttonsa. Teos on Yleisradion tilaus. Jaani Länsiö tapasi säveltäjän maanantaina ensimmäisen orkesteriharjoituksen jälkeen.