Hyppää pääsisältöön

Sensitive Chaos

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  17.01.2019 Kulttuuri

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Taiteellista vapautta, hallittua riskinottoa. Avaruusromua 5.3.2017

  02.03.2017 Musiikki

  Ei, me emme ole Jean-Michel Jarre, Kraftwerk tai Vangelis.

  ”Ei, me emme ole Jean-Michel Jarre, Kraftwerk tai Vangelis. Mutta me vietämme 25-vuotisjuhlaamme.” Näin kirjoittaa Spheric Music -levymerkin perustaja Lambert Ringlage. Hän on elektronimuusikko, joka innostui aikanaan niin paljon elektronisesta musiikista, että halusi antaa muillekin mahdollisuuden julkaista musiikkiaan. Hän uskoi, että oli mahdollista pysyä pienenä, riippumattomana levymerkkinä ja silti pystyä julkaisemaan musiikkia. Juuri sellaista musiikkia kuin itse halusi. Elektronista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Pielinen, Koli ja avaruusmusiikki. Avaruusromua 16.10.2016

  12.10.2016 Musiikki

  Musiikkia Karelian Skies 2016 -tapahtumasta.

  ”Yhdessä musiikkia tekevät ihmiset ovat tottuneet kuuntelemaan kanssasoittajiaan ja vastaamaan heille”, sanoo amerikkalainen musiikintekijä Jim Combs. ”Se on kuin keskustelua”. Combs oli mukana Karelian Skies 2016 -tapahtumassa, joka järjestettiin Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa jo kolmatta kertaa. Vanhoille laulumaille kokoontui seitsenhenkinen muusikkoryhmä, joka työskenteli yhdessä viikon verran ja esitti lopuksi konsertissa yhteistyönsä tuloksia. Avaruusromussa kuunnellaan ainutkertaista musiikkia konsertista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Sanomaton kaipuu houkuttelee rajattomiin etäisyyksiin..." Avaruusromua 10.1.2016

  07.01.2016 Musiikki

  Avaruusromussa kuunnellaan vuoden 2015 ulkomaisia valintoja

  ”Hurmioitunut sielu tahtoo lentää ajan ja avaruuden yli. Sanomaton kaipuu houkuttelee rajattomiin etäisyyksiin.” Näin maalaili kulttuurifilosofi Oswald Spengler kirjassaan Länsimaiden perikato. Hän puhui ihmisen teknisestä voimasta ja luonnon kesyttämisestä. Ihminen on tullut oman luomuksensa orjaksi, totesi Spengler. Hän puhui ihmisen ja koneen suhteesta, ja siitä kuinka ihminen on astunut radalle, jolla ei voida pysähtyä eikä astua askeltakaan taaksepäin. Spengler lausui ajatuksensa melkein sata vuotta sitten, mutta voimme miettiä, ovatko ne kadottaneet lainkaan kohdettaan. Avaruusromussa katsahdetaan taaksepäin vuoteen 2015 ja vuoden ulkomaiseen musiikkiin. Luvassa välähdyksiä, jotka kertovat jotakin siitä, mitä viime vuonna kuultiin ja haluttiin sanoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tärkeintä on valinta! Avaruusromua 27.9.2015

  25.09.2015 Musiikki

  Inhimillisten virikkeiden erilaisia ilmentymiä.

  "Kulttuurielämän laita on samoin kuin puheen: valinta on tärkein", kirjoitti kulttuuriantropologi Ruth Benedict 1930-luvulla. Hän oli sitä mieltä, että oikeaa viisautta on nykyistä paljon suvaitsevaisempi suhtautuminen inhimillisten virikkeiden erilaisiin ilmentymiin. Benedictin ajatukset ovat edelleen pohtimisen arvoisia ja ne pätevät myös musiikkiin. Avaruusromun kaleidoskooppimaisessa katsauksessa mukana Inclusion Principle, Janne Nummela, Sensitive Chaos, Felix Laband, Funkstörung, Lauer, Mesak, Loscil sekä Julie Tippetts & Martin Archer. Toimittajana Jukka Mikkola.