Hyppää pääsisältöön

1940-luku

 • Suomalaisuuden ilmentymiä eri vuosikymmenten ohjelmissa

  01.06.2017 Elävä arkisto
  Lähde kanssamme katsomaan ja kuulemaan, mitä Suomesta on taltioitu ja millaisena suomalaisuus on näyttäytynyt eri vuosikymmenten ohjelmissa. Vanhimmat filmit ovat yli sadan vuoden takaa, jolloin suomalaisuus sykki, mutta itsenäinen Suomi oli vielä syntymässä. Tuoreimmat ohjelmat ovat juuri valmistumassa.
 • Katso Kirjojen Suomen lukupiirin videopäiväkirja ja osallistu keskusteluun!

  27.04.2017 Kirjojen Suomi
  Kirjojen Suomen lukupiirissä luetaan tällä hetkellä Helvi Hämäläisen Säädyllistä murhenäytelmää. Lukupiirin vetäjällä Kaisa Pulakalla on keulinut, ja hän lukee kirjaa jo toistamiseen. Lukupiirin loppukeskustelu on lauantaina 6.5. klo 19 alkaen.
 • Elvi Sinervo: Vuorelle nousu – Nainen taistelee oikeudesta omaan kehoonsa

  03.01.2017 Kirjojen Suomi
  Lue novellikokoelma naisen taisteluista sekä muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.
 • Jos synnyit 1940-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  01.07.2016 Sinun tarinasi
  Jos synnyit 1940-luvulla, et ehkä muista kuunnelleesi radiota lapsena ollenkaan. Saatat kuitenkin muistaa kidekoneen tai radion kiehtovan äänimaailman, vaikket sen sisällöstä vielä mitään ymmärtänytkään. Radio oli kuitenkin vahvasti läsnä suomalaisten arjessa. Saavuttaessa vuosikymmenen puoliväliin, istuit ehkä äitisi sylissä tämän kuunnellessa Paasikiven puhetta sodan loppumisesta. Sodan päätyttyä ja pula-ajan taittuessa kohti varovaista kasvua, myös radion tarjonta monipuolistui ja sen sisällöt saivat kevyempiä sävyjä.
 • Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  14.06.2016 Sinun tarinasi
  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.
 • Yhteinen taival – Ylen vuosikymmenet

  04.04.2016 Sinun tarinasi
  Yle on kulkenut suomalaisten mukana arjessa ja juhlassa jo 90 vuotta. Lähde kanssamme matkalle halki vuosikymmenten.
 • Mannerheimin päiväkäskyn sodanaikainen äänite löytyi Norjasta

  11.03.2016 Blogit
  Mannerheimin päiväkäsky, joka luettiin radiossa talvisodan päätyttyä 14.3.1940, saatiin vihdoin Yleisradion arkiston kokoelmiin NRK:n ja Norjan kansalliskirjaston avulla.
 • Kun Suomessa tehtiin elokuvia Hollywoodin malliin

  08.03.2016 Puoli seitsemän
  Mikä kultakausi? 10 kohdan tietopaketti kotimaisen elokuvan suuruuden vuosista.
 • Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön

  20.11.2015 Elävä arkisto
  Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1970-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Filmivälähdykset ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Videot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä, joka sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön.